ciasteczka amaretti płatki migdałowe **** INGREDIENTI Crostata 100 g di amaretti 150 g di farina 00 50 g di burr0 50 g di zucchero 2 uova un pizzico di sale Crema agli amaretti 250 ml di latte 50 g di zuccheri 50 g di amaretti 25 g di farina 00 20 g di burro 3 tuorli 1 cucchiaio di liquore(...)soli. Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko wyrabiamy. **** In una ciotola mescolate la farina con i biscotti frullati finemente. Aggiungete lo zucchero e un pizzico di sale. Per ultimo versate il burro sciolto e le uova sbattute. Lavorate l'impasto velocemente. Ciasto owijamy foli ą spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. **** Avvolgete
La grande e la piccola cuocapietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 250 g di filetto di salmone senza pelle 100 g di salmone affumicato 200 ml di panna 1 limone zenzero fresco aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. **** Frullate(...)salmone fino a ottenere una crema omogenea. Aggiungete la scorza grattugiata di limone, 1 cm di radice di zenzero grattugiato e la panna. Aggiustate di sale e pepe. Frullate bene il tutto. Na koniec dodajemy posiekan ą natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek. **** Per ultimo aggiungete il prezzemolo
La grande e la piccola cuocacucchiaio di semi di coriandolo 1 cucchiaino di pepe bianco 1 foglia di alloro 1 peperoncino secco 5 rametti di prezzemolo 3 rametti di aneto 40 g di sale PRZYGOTOWANIE Ugotowane na twardo jajka przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę j ajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach. Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren(...)saranno sode. Scolatele e lasciate raffreddare. Incrinate i gusci di uova in alcuni punti. In una pentola versate 1 lito d'acqua, aggiungete 1 foglia di alloro, il sale, i semi di coriandolo, il pepe bianco e il peperoncino. Mettete al fuoco e portate a bollore, poi fate raffreddare. In un grande barattolo di vetro versate le uova
La grande e la piccola cuocaprzecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag startego sera salami Mlekoma 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól morska do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Tortellini gotuję w osolonym wrzątku
Wanilia i KardamonSzybkie muffiny tym razem w wersji na słono. Doskonałe jako lekka przekąska, idealne na domową imprezę. Zamiast szynki możemy dodać salami lub podsmażony boczek. Wierzch przed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku
Smak mojej kuchniPizze bezglutenowe trochę droższe od pszennych. Mój typ: zdecydowanie jasne ciasto orkiszowe -> cienkie, dość pulchne i miękkie, co mi akurat odpowiada i tradycyjne smaki (na pierwszych zdjęciach: pizza salami i calzonetki – rewelacja!). Próbowałam bezglutenowego (kukurydzianego) i orkiszowego ciemnego (na zdjęciach poniżej: enoki <rodzaj grzybów> i azjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie
Qlinarnie i Qlinarnieextravergine majonez s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di cavolo riccio 30 g di parmigiano 6 uova 1 spicchio d'aglio peperoncino olio extravergine d'oliva maionese sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, drobno kroimy. Przesmażamy na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju, dolewamy odrobinę wodę, dusimy ok. 5 minut. Wystudzony jarmuż blendujemy(...)foglie di cavolo riccio, 1 spicchio d'aglio, il parmigiano grattugiato e il peperoncino. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva. Frullate il tutto. Aggiustate di sale e pepe. Sgusciate le uova sode, tagliatele a metà per il lungo e privatele del tuorlo. In una ciotola versate la crema di cavolo riccio e i tuorli ben schiacciati
La grande e la piccola cuocapomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo 2 scalogni 2 spicchi d'aglio 5 chiodi di garofano 1 foglia di alloro 3 rametti di rosmarino fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Kurczaka marynujemy w czerwonym winie z dodatkiem 1 li ś cia laurowego, 5 goździków ok. 1-2 godziny. **** PREPARAZIONE Marinate i fusi(...)olio d'oliva rosolate gli scalogni tritati e 2 spicchi d'aglio schiacciati. Aggiungete i fusi di pollo con la marinata e lasciatela evaporare per metà. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete i rametti di rosmarino e la polpa di pomodoro. Fate cuocere il pollo per circa 35-40 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocadorosłych. Ślimaczki Potrzebujemy: 1 arkusz ciasta francuskiego sos do pizzy lub ketchup starty ser 30 dkg parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy na paski ok 1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i […] Artykuł Przekąski
Niuniokipieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od tego jak są grube. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki(...)degli asparagi. In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate lo scalogno tritato finemente con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete gli spinaci. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente, il prezzemolo, il basilico e gli asparagi. Frullate la zuppa. Servite la zuppa con il prezzemolo tritato e una spolverata
La grande e la piccola cuocaJedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się na blogu: Pizza z salami i rukolą Biała pizza z mozzarellą i rukolą Pizza z owocami morza i szparagami Mini pizze z pieczarkami brunatnymi i mozarellą Wydrukuj przepis The post Pizza z boczniakami
mojewypiekiinietylkodell'amazzonia 2 banane 1 bacca di vaniglia 1 uovo 2 cucchiai di latte 2 cucchiaini di lievito vanigliato per dolci un pizzico di noce moscata un pizzico di sale Decorazione: 100 g di cioccolato fondente 20 g di burro PRZYGOTOWANIE Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem w kąpieli wodnej. Rozpuszczone masło odstawiamy do wystygnięcia(...)szczyptą soli i szczyptą gałki muszkatał owej. Dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy. **** In una ciotola setacciate la farina, il lievito vanigliato per dolci, un pizzico di sale e un pizzico di noce moscata. Aggiungete l'uva sultanina e le noci sgusciati e tritate finemente. Mescolate bene il tutto. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z 2 łyżkami
La grande e la piccola cuocapieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 250 g di salmone 200 g di farina 200 ml di latte 2 uova 1 cipolla 2 spicchi d'aglio prezzemolo aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Łososia gotujemy na parze. Jajka, mleko oraz mąkę miksujemy. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce mieszamy cebulę pokrojoną(...)minut z każdej strony na złoty kolor. **** PREPARAZIONE Cuocete il salmone al vapore. In una ciotola montate le uova con la farina e il latte. Aggiustate di sale e pepe. In un altra ciotola versate il salmone tagliato a dadini, la cipolla tagliata a cubetti e 2 spicchi d'aglio. Aggiungete il prezzemolo e l'aneto tritato. Mescolate bene
La grande e la piccola cuocaananasa z puszki **** INGREDIENTI Impasto 100 g di zucchero 75 g di farina 00 75 g di fecola di patate 6 uova 1 baccello di vaniglia un pizzico di sale Crema pasticcera 2 tuorli 25 g di zucchero 25 g di farina 00 500 ml di latte 1 limone 400 g di polpa di ananas PRZYGOTOWANIE Biszkopt(...)kawałeczki. Deser układamy warstwami: biszkopt, krem, ananas, biszkopt, krem, ananas i kończymy na warstwie biszkoptu. **** PREPARAZIONE Pan di spagna Montate le uova con lo zucchero, un pizzico di sale e i semi di una bacca di vaniglia per almeno 5 minuti. Successivamente aggiungete la farina 00 e la fecola di patate. Mescolate bene il tutto. Foderate uno stampo
La grande e la piccola cuocaspróbujcie i podzielcie się wrażeniami. Składniki: Ciasto do pizzy ( surowe, zwijane ) Serek typu almette – czosnkowy Opakowanie jarmużu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 1 pęczek szczypiorku 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami Ser żółty typu gouda Sól Pieprz Czosnek świeży Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony Sok z cytryny Łyżka masła klarowanego Wykonanie: Z jarmużu usuwamy twarde elementy, pozostawiamy tylko
Smaki Ewy