salami - 2500 przepisów (strona:72/167)

Cukinia faszerowana ziołowym serkiem z oliwkami (Zucchine ripiene di formaggio alle olive e erbe) 217

pieprz   **** INGREDIENTI 4 zucchine tonde 200 g di formaggio tipo philadelphia 50 g di olive verdi 2 tuorli 1 spicchio d'aglio origano basilico olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie faszerowanej cukinii rozpoczynamy od jej dokładnego umycia. Cukinie blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Z cukinii odcinamy kapturki, które odkładamy(...)ciotola mescolate il formaggio con 2 tuorli. Aggiungete la polpa di zucchine, le olive tagliate finemente, un spicchio d'aglio ed il basilico tritato finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Mescolate bene il tutto. Riempite le zucchine con il ripieno di formaggio.  Distribuite le zucchine ripiene all'interno della teglia con le loro calotte. Infornate le zucchine

La grande e la piccola cuoca
Letnia sałatka makaronowa (Pasta fredda estiva) 182

palline di mozzarella 100 g di mais in scatola 50 g di rucola 50 g di olive verdi 50 g di olive nere olio extravergine d'oliva origano basilico sale , pepe  PRZYGOTOWANIE Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania makaronu al dente.  W międzyczasie przygotowujemy dodatki: pomidorki, oliwki i kuleczki mozzarelli przekrawamy na pół. Rukolę kroimy na mniejsze(...)tutto e lasciate a raffreddare. In una ciotola mescolate la pasta con la rucola, la mozzarella, i pomodorini, le olive, il mais e alcune foglie di basilico. Aggiustate di sale, pepe e origano. Condite l'insalata con un filo di olio extravergine d'oliva. Mescolate bene il tutto. Prima di servire, lasciate per almeno 1 ora in frigorifero. * Per raffreddare

La grande e la piccola cuoca
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 248

tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis na pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka

Kuchnia na wzgórzu
Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) 343

zucchine 100 g di ricotta 70 g di pangrattato 1 uovo 1 spicchio d'aglio 5 foglie di menta 5 foglie di basilico 2 rametti di prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy start ą  cukini ę , ricott ę , bułkę tart ą  i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek(...)mescolate la ricotta, le zucchine grattugiate, il pangrattato e un uovo. Per ultimo aggiungete il trito di prezzemolo, basilico, menta e un spicchio d'aglio tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bu ł ce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut

La grande e la piccola cuoca
Co jeść zamiast pszennych tortilli? Wiosenne wrapy z cieniutkich omletów. 208

dolną część do środka, by zabezpieczyć środek, następnie boki, tworząc otwartą kopertę.  Dodatki, przykłady: sałata ser feta pieczone mięso szynka dobrej jakości ser wędzony ryby wędzone rzodkiewka rukola salami papryka różnego rodzaju ogórki (korniszony, małosolne, kwaszone itp) Wasze pomysły, Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Filety pstrąga łososiowego pieczone w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote 240

filetti di trota salmonata 30 g di olive verdi 4 cucchiai di pangrattato 4 cucchiai di olio d'oliva 1 spicchio d'aglio 1 zucchina 1 carota prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie panierki rozpoczynamy od pokrojenia cukinii w drobn ą  kosteczkę i starcia marchewki na tarce o małych oczkach. Marchew i cukini ę  mieszamy z 4 łyżkami(...)zucchina tagliata a piccoli dadini. Aggiungete 4 cucchiai di pangrattato, 4 cucchiai di olio d'oliva, le olive tagliate finemente e il trito di prezzemolo e aglio. Aggiustate di sale e pepe. Filety z pstrąga układamy na natłuszczonej formie sk ó rą do dołu. Panierkę wykładamy na filety, dokładnie dociskając

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanki na Placu Nowym w Krakowie 210

poprzedniczki, obie trafiły do kosza. Na koniec zostawiliśmy sobie Na Maxa i kultowego Endziora. I wiecie co – wszędzie to samo, ten sam syf. Zapiekanki dostaniecie w dziwacznych wersja – z salami, kebabem, jakimiś sosami, szczypiorkiem, pomidorem. To chyba ma maskować ten bajzel pod spodem. Na szczęście w Okrąglaku jest jeden jasny punkt, który wczoraj ukoił nam nerwy, ale to jest

ladykitchen
Francuska bagietka. 189

korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody szpinak szynka - jajko na twardo - majonez - czarnuszka - rzodkiewki serek kremowy - anchois - kapary - zielona pietruszka

zadanie-gotowanie
Sycylijskie pesto z pomidorami, bazylią, orzeszkami piniowymi i ricottą (Pesto alla siciliana) 178

pomodori ramati 200 g di ricotta 100 g di parmigiano 30 g di pinoli 10 foglie di basilico 2 spicchi d'aglio oliva extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia pomidorów i listków bazylii. Pomidory przekrawamy na ćwiartki i nożem wykrawamy środek pomidora, usuwając pestki(...)basilico, i pinoli e il parmigiano grattugiato. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 50-70 ml. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Scolate la pasta lasciandola bene al dente. Tenete da parte un po' dell'acqua di cottura di cui utilizzerete 1-2 cucchiai per diluire il pesto

La grande e la piccola cuoca
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 199

Sikoń, fantastyczna nauczycielka i przemiła osoba. Kurs był bardzo intensywny, trwał dwa dni, po 9 godzin dziennie i był rewelacyjny! Jeden z najlepszych kursów na jakich byłam. Świetnie wyposażona sala, mała liczba osób w grupie (było nas tylko 6) i wspaniałe receptury cukiernicze. Przygotowałyśmy 5 różnych tortów i przepyszne ciastka. Każdy deser pięknie i starannie wykończony pod okiem Pani Bożeny(...)polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie i ma wspaniale wyposażone sale. Atmosfera jest miła, przyjazna i panie organizatorki zawsze służą pomocą. Bardzo polecam

Mała Cukierenka
Zraziki drobiowe z szynką i serem 172

jajko 1 cebula szalotka pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 duże plastry szynki wędzonej(grubość 0,5 cm.) 10 dag. sera żółtego np. salami 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła klarowanego WYKONANIE: mięso mielimy na dużych oczkach, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę, szynkę kroimy w paski i smażymy na 1/2 łyżki masła klarowanego

Kuchnia Beaty
Marchewkowe misie z czekoladowym nadzieniem (Orsetti alle carote con cuore di cioccolato) 210

carote grattugiate 100 g di zucchero di canna 16 g di lievito vanigliato 1 bustina di   vanillina 90 g di burro 3 uova un pizzico di sale Crema di cioccolato 1 bustina di budino al cioccolato 400 ml di latte 50 g di burro PRZYGOTOWANIE Obran ą  marchew ścieramy na tarce o małych oczkach(...)szczyptę soli. **** In una ciotola mescolate la farina setacciata con la farina di mandorle, poi aggiungete la fecola di patate, il lievito vanigliato e un pizzico di sale. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na jasn ą , puszyst ą  masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz start ą  marchew

La grande e la piccola cuoca
Ziołowe kuleczki z ricotty (Bocconcini di ricotta alle erbe aromatiche) 191

pietruszki s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI (per 15 pezzi) 500 g di ricotta 50 g di pistacchi 50 g di sesamo 50 g di parmigiano basilico, salvia, prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy ricott ę , starty parmezan i drobno posiekane zioła. Doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy foli ą  spożywczą(...)schładzamy w lodowce ok. 1 godziny. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la ricotta, il parmigiano grattugiato e le erbe tritate finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mescolate bene il tutto, coprite con una pellicola e lasciate raffreddare per circa 1 ora. Z przygotowanej masy serowej formujemy kuleczki, które obtaczamy w drobno posiekanych pistacjach i sezamie. **** Formate con composto

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z ciecierzycą i kolorowymi warzywami (Insalata di ceci e verdure) 222

oliwa extravergine **** INGREDIENTI (per 4 persone) 400 g di ceci lessati 200 g di pomodorini 2 zucchine 2 carote 1 cipolla rossa 1 limone 1 avocado prezzemolo basilico origano sale , pepe aceto balsamico olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki; do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką  obieraczkę. Plasterki marchwi(...)salsa: mescolate l'olio extravergine d'oliva con l'aceto balsamico e il succo di limone. Per ultimo aggiungete il basilico e il prezzemolo tritato finemente. Aggiustate di sale e pepe. Mettete in un'insalatiera le strisce di carote e le zucchine. Unite l'avocado, i pomodorini, le fette di cipolla e i ceci lessati. Condite l'insalata

La grande e la piccola cuoca