salami - 2500 przepisów (strona:69/167)

Jedzenie dla życia, czy życie dla jedzenia. Płaskurka, samopsza, orkisz i ja 158

Krystyna Jędzrzejewska-Szmek, która nie dość , że zrobiła super książeczkę z przepisami to jeszcze jej autorstwa są  wszystkie zdjęcia dokumentujące wydarzenie a także poprowadziła warsztat w jednej z sal. Kris dziękuję za współudział! Uczestnicy pierwszej części (wykład+film) mieli możliwość  obejrzenia dwóch filmów: o starych odmianach jabłoni oraz o prastarych zbożach, a także wzięli  udział w KaszTeście(...)powrocie z Ogrodu rozpoczęliśmy kolejny etap sobotniego spotkania czyli Warsztaty Kulinarne! Każdy z uczestników otrzymał książeczkę z przepisami, podzieliliśmy się na dwie grupy i w dwóch salach przygotowaliśmy dania. Atmosfera gotowania była naprawdę fantastyczna! zarówno dzieci jak i dorośli w 100% zaangażowali  się   w przygotowania. Kiedy wszystkie elementy menu były gotowe zasiedliśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWA PIZZA Z DOMOWYM SOSEM POMIDROWYM 215

mielonego Sos pomidorowy 6 pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majeranku i bazyli 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo Salami Ser tarty żółty Ser pleśniowy 1 /2 cebuli 3 ogórki kiszone Szpinak świeży PRZYGOTOWANIE:  Składniki ciasta przekładam do miski i dokładnie wyrabiam. Przekładam do lodówki

Gotowanie Patki
koperty z pikantnym farszem węgierskim 258

łyżki oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru na farsz: 2 cebule  2 czerwone papryki 2 białe papryki stożek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 150 g chorizo lub salami pepperoni łyżka pikantnej pasty paprykowej sól, pieprz dodatkowo: jajko zioła prowansalskie 4 łyżki startej mozzarelli Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać letnią wodę, sól, cukier i drożdże. Zacząć wyrabiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIZZA Z CIASTA CHLEBOWEGO - BEZGLUTEN 212

pizze.  Bazą był oczywiście -   SOS - przecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze.   Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy -->  szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta i ser oczywiście.   PYSZNOŚCI!! ;))   piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu przeraziłam się ze moje pizze są bardzo twarde

BezglutenowaIzabela
Z cyklu: Domowe pieczywo - Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi) 194

farina 100 g di pomodori secchi 100 g di ricotta 200-250 ml di acqua tiepida 25 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1 cucchiaino di zucchero 1 cucchiaino di origano secco 4 cucchiai di olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml letniej wody, dodajemy cukier, mieszamy(...)lievito di birra in 50 ml di acqua tiepida con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto. Setacciate in una ciotola la farina e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Aggiungete la ricotta e 2 cucchiai di olio extravergine d'oliva.  Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua

La grande e la piccola cuoca
Pizzoplacki 1013

minutę z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Dzisiaj do placków dorzuciliśmy kilka pieczarek i kawałek czerwonej papryki. Do tej pory dorzucaliśmy również cebulę, kukurydzę, salami i cienką kiełbasę. W każdym przypadku było smacznie :) Jeśli chodzi o ser, najlepsza jest mozzarella, ale nie jest niezbędna. Po prostu uwielbiamy jej ciągliwość :) Smacznego

Kuchnia od dwojga
Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) 340

bacon 100 g di chicchi di mais giallo in scatola 100 g di cheddar 100 g di farina 00 1 uovo 2 cucchiai di erba cipollina tritata sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały(...)saranno raffreddate, pelatele e  passatele con uno schiacciapatate. A questo punto prendete una ciotola ampia e mettetevi le patate. Aggiungete la farina e un uovo. Aggiustate di sale e di pepe. Mescolate bene il tutto. Infine aggiungete il formaggio cheddar tagliato a dadini, il mais, il bacon e l'erba cipollina tritata. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Na rozgrzanej

La grande e la piccola cuoca
Z cyklu: Domowe pieczywo - Serowe bułeczki z tapioki, bez glutenu (Panini al tapioca, senza glutine) 190

farina di tapioca 100 ml di latte 75 ml di olio di semi di girasole 75 g di emmental 20 g di parmigiano 1 cucchiaino di sale 1 uovo PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko z dodatkiem oleju słonecznikowego.  W misce mieszamy mąkę z tapioki z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy zagotowane mleko(...)Ciasto ponownie wyrabiamy. **** PREPARAZIONE Portate a ebollizione il latte con l'olio di semi di girasole.  Setacciate in una ciotola la farina di tapioca e 1 cucchiaino di sale. Versate il composto di latte e olio della fontana di farina. Impastate per circa 5 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate lavorando a mano un uovo

La grande e la piccola cuoca
Wytrawne babeczki z salami 170

proszku do pieczenia  * łyżeczka suszonej bazylii  * łyżeczka suszonego oregano  * łyżeczka soli himalajskiej  * pół szklanki mleka  * pół szklanki oleju  * 2 jajka * pomidor * kilka plasterków salami  * pół czerwonej papryki  * czerwona cebula  * 200g sera żółtego  Przygotowanie : Wszystkie suche składniki wymieszać. Wszystkie mokre składniki wymieszać i wlać do suchych i wymieszać delikatnie. Farsz

Magiczne Życie Marty
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 190

sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią,  pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger, to  Bu rger zapiekany z serem Monterey

Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowa owsianka z karmelizowanymi brzoskwiniami (Porridge al cacao con pesche caramellate) 214

latte 2 pesche 1 cucchiaio di burro 2 cucchiai di cacao amaro 3 cucchiai di miele 3 cucchiai di mandorle a lamelle cioccolato fondente un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Płatki owsiane zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc. Namoczone płatki gotujemy w garnuszku z dodatkiem mleka, kakao, szczypt ą  soli ok. 3-5 minuty, co jakiś(...)Versate l'avena in una ciotola, coprite con acqua e lasciate in ammollo per tutta la notte. A questo punto versate l'avena nel pentolino. Aggiungete un pizzico di sale, il latte, il cacao e cuocete per circa 3-5 minuti, mescolando di tanto in tanto. W międzyczasie przygotowujemy brzoskwinie. Obrane owoce kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło

La grande e la piccola cuoca
Pesto z pieczonej papryki (Pesto di peperoni) 185

peperoni rossi 50 g di pinoli 50 g di parmigiano grattugiato 1 spicchio d'aglio 10 foglie di basilico 50-70 ml di olio extravergine d'oliva sale PRZYGOTOWANIE Przygotowanie pesto rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia papryki. Paprykę w całości układamy na formie do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)basilico, i pinoli e il parmigiano grattugiato. Successivamente aggiungete un filo di olio extravergine d'oliva, circa 50-70 ml. Frullate fino ad ottenere un composto omogeneo. Aggiustate di sale e di pepe. Potete conservare il pesto in frigorifero per circa 4-5 dni. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Makaron z fasolką szparagową i cukinią (Penne con fagiolini e zucchine) 191

pieprz oregano, bazylia oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (4 persone) 320 g di penne 200 g di fagiolini 2 zucchine gialle 2 cipolle rosse 2 spicchi d'aglio sale, pepe origano, basilico olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Dokładnie odcedzamy i osuszamy.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki(...)scolateli bene. In una padella riscaldate 2-3 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate le cipolle tagliate a rondelle e 2 spicchi d'aglio tritati finemente. Aggiustate di sale, pepe e origano. Dopo 2 minuti aggiungete i fagiolini e le zucchine tagliate a rondelle. Continuate la cottura per circa 5 minuti. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię  z podsmażon

La grande e la piccola cuoca
Z cyklu: Domowe pieczywo - Mleczne słodkie bułeczki (Panini al latte) 203

panini) 250 g di farina 120 ml di latte 10 g di lievito di birra fresco 20 g di zucchero di canna 25 g di burro 1 cucchiaino di sale 1 uovo PRZYGOTOWANIE W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy mąkę z łyżeczką(...)sciogliere il lievito di birra in 120 ml di latte tiepido con l'aggiunta di zucchero. Mescolate bene il tutto. Setacciate in una ciotola la farina, 1 cucchiaino di sale e un uovo. Versate il composto di lievito al centro della fontana di farine. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Per ultimo incorporate lavorando

La grande e la piccola cuoca
Krem z pomidorów, oliwek i kaparów (Crema di pomodoro, olive e capperi) 168

spicchi d'aglio 1 cucchiaio di capperi  500 ml di brodo vegetale 200 g di pane raffermo 50 g di olive verdi timo fresco olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pomidory wkładamy do wrzątku na ok. 1 minutę, zdejmujemy z nich skórkę. Pomidory kroimy na ćwiartki. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva.  Rosolate la cipolla tagliata a dadini con 2 spicchi d'aglio. Aggiungete i pomodori. Aggiustate di sale e pepe. Per ultimo aggiungete il brodo vegetale bollente e 2-3 rametti di timo. Cuocete la zuppa per circa 15 minuti. A questo punto unite il pane senza crosta tagliato

La grande e la piccola cuoca