ryż - 22970 przepisów (strona:340/1532)

Sprawdź jak odżywiać się zdrowo i oszczędnie 157

wówczas kupujemy więcej niepotrzebnych produktów. Nie zapomnijcie też o kreatywności. Został wam ryż z innego dania – wykorzystajcie go! Możecie go dodać do gołąbków, możecie zrobić szybki ryż z patelni z jabłkiem lub przygotować z niego deser. Pomysły możecie znaleźć na moim blogu Korzystaj też z promocji. Kupuj taniej, kod rabatowy to zawsze dobry pomysł

Słodkie okruszki
Gołąbki bez zawijania 111

pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz pół łyżeczki chili. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem w razie potrzeby. 2 Ryż gotujemy 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno

Kuchnia Bazylii
Gołąbki Grażynki 91

litr bulionu Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy(...)kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy. Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut. Wyjmujemy ostrożnie kapustę

Tajemnice Smaku
Kotlety mielone z płatkami czosnku 111

Papryka ostra ·        Bułka do panierki ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 2.   Mięso przekładamy do miski(...)wbijamy jajko, dodajemy sól oraz majeranek. 3.   Następnie dodajemy ser starty na tarce o dużych oczach oraz pokrojoną paprykę i ogórki. 4.   Na koniec mięso łączymy z ryżem, wyrabiamy i robimy kotleciki. 5.   Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 6.   Po usmażeniu układamy w naczyniu i polewamy rozgrzanym sosem z płatkami czosnku

Kulinarna Chwila
Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT 112

śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody – 1 cebula – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta chili – sól, pieprz Dodatkowo: ryż, sezam do posypania Obie papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut(...)śmietankę lub śmietanę, mieszamy. Szpinak kroimy w paski lub pozostawiamy całe listki i dodajemy na patelnię, mieszamy. Gdy szpinak zwiędnie, dodajemy kurczaka i dusimy 5 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego! Artykuł Piersi z kurczaka w sosie z dwóch rodzajów papryk i szpinaku FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Pieczona pierś z kurczaka z marchewką 150

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 4 duże marchewki 1,5 łyżki ulubionej przyprawy do kurczaka ( ja użyłam przyprawy do złocistego kurczaka) 3 łyżki majonezu ryż, ilość wg uznania u mnie 300 gram ( 3 torebki) odrobina oleju do smażenia/oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka(...)kurczaka, na kurczaka wysypujemy i rozprowadzamy startą marchewkę, wierzch marchewki smarujemy majonezem, tak przygotowanego kurczaka pieczemy godzinę w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem, upieczonego kurczaka z marchewką podajemy z ugotowanym ryżem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Wino z ryżu i rodzynek 158

łyżki cukru na zaczyn 2 kg cukru niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego ok 4-5 litrów wody Sposób wykonania: W dniu nastawienia 1. Do balona wsypać rodzynki i ryż. 2. Wodę zagotować, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. W małej ilości wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy, a potem dolewamy go do reszty wody. 3. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży: cukier(...)się połączyły. Odstawić na 6 tygodni w ciepłe miejsce - u mnie wino stało na kuchennym blacie. 5. Po tym czasie wino zlać do innego naczynia, z butli pozbyć się ryżu i Dwa dni po nastawieniu już mocno pracuje rodzynek, ponownie napełnić czysty balon zlanym winem. Zakryć korkiem z rurką napełnioną trochę wodą i odstawić ponownie na 2 tygodnie .Wino dalej

Kuchnia domowa Ani
Bhutan - Boczniaki z papryczkami chilli w maśle (Shamu datshi) 122

masła - 150 g boczniaków - ser, najlepiej 50 g sera paneer i 75 g sera feta, ale można użyć samej fety - 30 ml wody - 1 pomidor Przygotowanie: 1) Gotujemy ryż do miękkości. 2) W jakimś sporym rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na rozgrzane masło. 3) Papryczki chilli kroimy na pół (wzdłuż). Jeśli używamy zielonej(...)rondelka będzie już gotowa, dorzucamy kostki sera paneer, a fetę wkruszamy. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody, chcemy aby całość miała raczej płynną konsystencję. 7) Podajemy z ryżem

Roślinożerni urlopowicze
Boliwia - Zupa z orzeszków ziemnych i masy innych dziwnych rzeczy (Sopa de mani) 131

łyżki masła orzechowego. Dodajemy kolejne 2 szklanki wody. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. 4) Obieramy groszek cukrowy i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy ryż. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. 5) Do garnka wrzucamy makaron, przykrywamy i dusimy dalej przez kolejne 2-3 minuty. 6) Frytki możemy usmażyć na oleju albo upiec

Roślinożerni urlopowicze
Jakie warzywa do sushi 110

smaczne sushi, należy pamiętać jednak o głównej zasadzie: wszystkie używane składniki muszą być bardzo dobrej jakości. Musimy pamiętać, że podstawą każdego sushi jest ryż. Pamiętajmy, żeby używać ryżu specjalnego do sushi. Ziarenka ryżu na sushi są krótkie, owalne i pękate. Sushi pochodzi z kuchni fusion. Jest to rodzaj kuchni, w której dopuszcza się wszelkie eksperymentowanie ze smakami. Tutaj ogranicza

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szyszki z kajmakiem 130

gotowego kajmaku 80 g masła 100 g ryżu preparowanego Masło rozpuścić w garnku, dodać kajmak i cały czas mieszając podgrzewać ok 5 minut. Zdjąć z ognia i wsypać ryż. Wymieszać i odstawić do schłodzenia. Łyżką nakładać niewielkie porcje. Zwilżonymi dłońmi formować szyszki i układać na papierze do pieczenia. Schłodzić

Smakołyki Asi
Budyń jaglany z masłem orzechowym 133

kaszy jaglanej miałam kilka podejść i najczęściej kończyła ona jako dodatek do drugich dań. Sama pamiętam kaszę jaglaną gotowaną na słodko na mleku przez mamę, podobnie jak ryż albo zacierki. Słowem - zupy mleczne serdecznie przeze mnie w dzieciństwie znienawidzone.  Ale jak to w życiu bywa, do wielu rzeczy w życiu trzeba dojrzeć i tak jak w haśle "tylko(...)jadłam i którą przygotowywała moja mama... bo wiecie, to jakbym powiedziała, że razem ze mną z miski te zupy mleczne jadły dinozaury. Cicho więc siedzę, gotuję te owsianki, jaglanki, ryże - ale pilnować muszę, żeby po pierwsze - gotować je wszystkie na gęsto, a po drugie - nigdy, przenigdy nie nazywać ich zupą :)  Tym razem zrobiłam z kaszy jaglanej ugotowanej budyń

bistro mama
Kotleciki a la gołąbki 157

bulion, dodajemy pomidory z puszki (jeśli są całe należy je rozdrobnić/rozgnieść) i przyprawy. Gotujemy nasz sos na średnim ogniu pod przykryciem. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy 2 jajka i doprawiamy całość po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce

Słodkie okruszki
Gołąbki bez zawijania 840

łyżka oleju Ponadto: kilka liści z kapusty 1 marchewka 4 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego około 1 l bulionu/osolonej wody około 150g koncentratu pomidorowego (*) Gołąbki bez zawijania - przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia, natomiast kapustę drobno posiekać. Wszystkie składniki masy na gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki

Di gotuje
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 93

ugotowanego ryżu * 10-15 dkg żółtego sera pokrojonego w kosteczkę * 1 puszka kukurydzy * 4-5 ogórków kiszonych * kilka szczypiorków * majonez * sól, pieprz czarny i ziołowy * natka pietruszki do dekoracji Ryż gotuję na sypko, ogórki, ser kroję w kosteczkę. Wszystko przekładam do jednej miski i dodaję puszkę tuńczyka Princes i puszkę kukurydzy. Szczypiorek drobno siekam i łączę z pozostałymi składnikami(...)okazji! Smacznego! Lidka Ten przepis bierze udział w konkursie, zachęcam więc moich czytelników do wzięcia w nim udziału    www.konkurstunczyk.eu  Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ryżem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją