dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony(...)kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy kolendrą. Mega pyszne :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjemielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być na miękko, bo będzie „dochodzić” w gołąbkach). Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę i do wrzącej wody włożyć kapustę (wyciętą(...)minut, aby liście zmiękły na tyle, by można je zawijać. Gotową kapustę obrać z liści (uważnie, by ich nie podrzeć), wyciąć grubą część łodygi od głąba. Mięso wymieszać z ryżem, jajkami, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Tak przygotowany farsz wykładać porcjami na liście kapusty i ciasno zawijać (ja zaczynam „od dołu”, tak by raz zawinąć mięso, potem
Pociąg Do Kuchnitrochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut. Do m ięsa mielonego dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym
Moje domowe kucharzenieprzecier. Podsmażyć aż kiełbasa się przyrumieni. Dodać szklankę ryżu. Podsmażyć. Dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Przełożyć na patelnię usmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane, a ryż miękki. Od czasu do czasu wymieszać, by potrawka nie przywarła do dna patelni. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Na koniec dodać oliwki i tymianek. Dosolić do smaku
W kuchni wieczorempokroić na plasterki, fasolkę szparagową na ok. 3 cm kawałki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w 3-4 cm paseczki. W garnku rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ryż i mieszając podsmażać, aż zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać(...)podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri
Mix smakupieprzem. W tym samym czasie ugotować ryż według przepisu na opakowaniu dodając do wody w której będzie gotowany łyżeczkę przyprawy curry, a po ugotowaniu i odcedzeniu dodać do ryżu 1/2 łyżeczki kurkumy i wymieszać
Mix smakuwrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy
Bon Appetit MałgorzatySposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate
Gospodyni Miejskatrakcie dodajemy sól, często mieszamy Gdy sos lekko przestygnie należy go zmiksować, teraz wystarczy polać nim ryż lub makaron. Mnie pasowała do tego zielona sałata. Obiad gotowy :) Ryż gotowałam innym sposobem niż na sypko. Do około 750 ml wrzącej, posolonej wody wsypałam 1 szklankę białego ryżu. Ryż gotował się tak jak makaron, ( często go mieszałam) gdy był(...)miękki odcedziłam na sicie. Przelałam szklanką gorącej wody. Ryż gotował się około
Proste Potrawyminut zostawiam w garnku, aby doszedł. Zostawiam do ostygnięcia. Na specjalnej bambusowej małej macie do zwijania sushi układam płat nori, a na nim rozprowadzam wystudzony ryż - najlepiej robić to wilgotnymi rękoma, gdyż ryż do sushi straszliwie się klei. Na ryżu, najlepiej zaraz od brzegu, układam łososia, awokado i surimi. Trzymając palcami za składniki nadzienia, dokładnie(...)Mocno sprasowuję, aby wszystko dokładnie się posklejało, po czym odwijam z maty. Kroję za pomocą bardzo ostrego noża, starając się, aby nie ściskać całości, by nadzienia i ryżu nie wydusić ze środka. Podaję z sosem sojowym, który służy do moczenia kawałków sushi (jest ono samodzielnie dość jałowe) oraz z marynowanymi pędami bambusa i imbirem, do przygryzania. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiłososia wędzonego szczypiorek serek śmietankowy kanapkowy wasabi, imbir marynowany opcjonalnie czarny sezam mata bambusowa szklanka/miseczka zimnej wody PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki(...)wersje futomaków: 1 - łosoś wędzony + ogórek + szczypiorek 2- łosoś + papryka + ogórek 3 - serek kanapkowy + surimi + awokado + szczypiorek (na ryży rozprowadzamy pasek serka i kładziemy resztę składników) Brzegi nori (góra i dół) zwilżamy wodą. Z pomocą maty bambusowej zwijamy i dociskamy roladkę - instrukcja na poniższym filmiku - oczywiście w wykonaniu córy :) Ostrym nożem przecinami
Moje Kuchenne Rewelacjezbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati, 1 puszki (200 ml mleka kokosowego), 300 gram ryżu basmati, kawałka świeżego imbiru wielkości kciuka, 1 czerwonej papryczki chili, 1 zielonej papryczki chili, 1 średniej cebuli, 5 ząbków czosnku, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek kminu rzymskiego, kawałka kory(...)małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (aby ryż się nie przypalił) przez około 20 minut, co powinno wystarczyć do niemal całkowitego odparowania płynu. Po tym czasie nałożyłem ryż do foremki (ja użyłem w tym charakterze kieliszka do martini) i ułożyłem go na środku talerza. Dookoła wylałem sos pomidorowy, na którym ułożyłem kawałki kurczaka. Całość udekorowałem listkami świeżej
Wyprawy kulinarnelikieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru pudru 40 g ryżu 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki blanszowanych migdałów łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu(...)ryż, skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej patelni podprażamy migdały, po czym siekamy drobno. Ryż przekładamy
Gorący kąsekpiekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka(...)różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem. Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia
prawdziwe jedzenielitra wywaru warzywnego 1 szalotka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 2 łyżki puree z pomarańczy 1/2 łyżeczki curry indyjskie Kamis szczypta chilli ryż dziki i ryż długoziarnisty 2 łyżki śmietanki 30% Ryż był ugotowany przy okazji przygotowania gołąbków i wątróbki. W rondelku podgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez(...)odrobinę chill do smaku. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia 2-3 minuty. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy trochę wrzącej wody lub śmietankę. Podajemy zupę z dwoma gatunkami ryżu i oregano. Smacznego! The post Zupa krem z marchwi i pomarańczy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię