ryż - 22970 przepisów (strona:338/1532)

Najlepsze burrito z kurczakiem 32

Jeden z klasyków kuchni meksykańskiej, czyli burrito. Zrobić je można w tysiącu różnych wersji, ale ta z dodatkiem ryżu jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca. Sekretem tej wersji jest genialny sos pikantny mayo, który dodaje soczystości i wyrazistości daniu. Pozostałe dodatki możesz dopasować, dodać jeszcze krojone pomidory, kukurydzę czy fasolę. Można za każdym razem modyfikować burrito i przygotowywać(...)oliwek lub oleju – po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, granulowanego czosnku, wędzonej papryki, soli i pieprzu Składniki burrito: – 2 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej – 100 g ugotowanego ryżu – sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka sosu chipotle lub trinidad scorpion, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka granulowanego czosnku – pół szklanki listków sałaty – opcjonalnie: marynowane papryczki jalapeno

nietylkopasta.pl
Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami 44

pozostałych składników. Zamieszaj i zagotuj. Jeśli wolisz gęstsze potrawki, możesz dodać więcej mąki. Natomiast jeśli wolisz rzadsze – dodaj trochę wody lub mniej mąki. Zobacz też przepis na pomidorowy ryż, który z łatwością przygotujesz w elektrycznym Multi Lunch Boxie: Pomidorowy ryż z ciecierzycą – pomysł na obiad do pracy (Multi Lunch Box N’OVEEN) Sprawdź najnowsze przepisy Jednogarnkowa

Via Gusto
Kurczak słodko-kwaśny 29

szklanki brązowego cukry (jeśli wolisz mniej słodkie dania użyj mniej) – 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku – 1 łyżka soku z cytryny lub limonki SKŁADNIKI POZOSTAŁE: – 100-150 g ugotowanego ryżu – grillowane warzywa lub surówka z kapusty w azjatyckim stylu – świeża dymka do posypania – sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. KURCZAK Pokrój kurczaka(...)podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje. Na koniec dorzuć na patelnię kurczaka, wymieszaj z sosem i chwilę podgrzewaj, aby kurczak ponownie się ocieplił. Kurczaka podawaj z ryżem, warzywami lub surówką z kapusty w azjatyckim stylu. Posyp wszystko posiekaną dymką oraz ziarnami sezamu. Smacznego! Artykuł Kurczak słodko-kwaśny pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Kuchnia hinduska – sztuka kulinarna Indii 68

moje ulubione przyprawy. Nie należy jednak z nimi przesadzać, bo curry może wyjść gorzkie. Wiem co mówię, bo zdarzyło mi się przesadzić z kminem rzymskim. Hinduskie curry podaję z ryżem i naan. Dzisiaj jednak przyrządziłam podpłomyki lomper w stylu norweski. Uwielbiam mieszać smaki i potrawy z różnych zakątków świata. Dlatego nie zawahałam się nawet przez minutę i wybrałam nowerski chleb(...)masła, u mnie solone 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 400 ml kokosowego mleka pęczek świeżej kolendry sól i czarny pieprz do smaku Do podania Ryż , naan lub lomper, raita Odfiletowane udka pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt umieścić w odpowiednio dużej misce. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę , przyprawy i wymieszać. Następnie włożyć kawałki kurczaka, dokładnie

codojedzenia
Pyszna sałatka z ryżem, kapustą pekińską i kurczakiem 85

Składniki: Filet z kurczaka 500 g Ryż 100 g Kapusta pekińska 400 g Kukurydza konserwowa puszka Ogórek konserwowy 5 Papryka czerwona mała Czosnek 2 ząbki Majonez 3 łyżki Koperek świeży garść Sól Pieprz Przygotowanie:  Do miski przekładamy pokrojoną kapustę pekińską. Ogórki i panrykę kroimy w kostkę. Kolejno dodajemy ugotowany ryż oraz podsmażony filet z kurczaka

Kulinarne przygody
ROLADKI Z CUKINII + FILMIK 499

Dzisiaj podam przepis na pyszne roladki z cukinii, mięsa mielonego oraz ryżu. Danie jest zalane sosem i zapiekane. Całość bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Polecam.  SKŁADNIKI :  600- 700 g mięsa mielonego  3 młode cukinie  2 woreczki ryżu  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  1/2 część pokrojonej papryki  1 duża podsmażona na złoto(...)PRZYGOTOWANIE :  Cukinię myjemy, odcinamy końce i szatkujemy aby powstały plastry, można ją również cienko pokroić nożem.  Mięso przekładamy do miski, wsypujemy suchy ryż, czosnek, paprykę, przyprawy i posmażoną cebulę. Wszystko mieszamy.  Na każdy plaster cukini nakładamy po porcji mięsa i zwijamy roladki.  Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przygotowujemy sos. Nastepnie całość zalewamy sosem

Kulinarne Fantazje Marioli
Jogurt truskawkowy 62

zmiksowane na gładką masę. Jogurt i miód wlewamy do miski, mieszamy. Dodajemy do tego truskawki, mieszamy (ja zrobiłam to specjalnie nie za dokładnie). Przepisy na inne przekąski z truskawkami: Ryż z truskawkami Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami Kasza jaglana z truskawkami Tosty francuskie z chałką i truskawkami Artykuł Jogurt truskawkowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Curry z kiszonym burakiem i kaczymi żołądkami 59

Istnieją dziesiątki różnych rodzajów tego dania, przyrządzanych przy użyciu różnych past curry, dodaniu mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Potrawy curry podaje się najczęściej ze zwykłym ryżem jaśminowym, który pomaga zniwelować pikantność i intensywność smaków. Curry to dla mnie dobry sposób na "utylizację" zalegających w lodówce warzyw. Przyjmie wszystko: boczniaki, szpinak, dynię, cukinię, bataty itd. Warzywa zatopione(...)żołądków kaczych (wcześniej ugotowanych) 1 łyżka czerwonej pasty curry 0,5 litra mleka kokosowego sos sojowy 2 łyżki oleju do smażenia garść liści szpinaku baby do podania: limonka kolendra ryż jaśminowy Przygotowanie: W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną drobno szalotkę z posiekanym imbirem. Po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i seler naciowy. Żołądki kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa Miso 63

kluczowym sposobem na cieplejszej dni, by żywność zachowywała świeżość i to było podstawą Miso. W tamtych czasach był to rarytas, którym delektowała się tylko szlachta i Samuraje, ponieważ zawierała ryż, luksus w tamtych czasach. Królowie, szlachta, bogaci kupcy, Samuraje używali miso, z polerowanego białego ryżu, który był drogi, że służył za walutę, lub był dawany w prezencie. Biedni ludzie(...)używali miso z prosa lub jęczmienie, mieli zakaz używania białego ryżu. Nawet dziś, ciemne miso uważane, jest za miso dla ubogich, takie też kupiłem… Dopiero w połowie XIV wieku, miso stało się dostępne dla królów i parobków, a w samej Japonii dziś istnieje ponad 1000 firmy, produkującej miso, różniących się oczywiście od siebie, ze względu na region, z którego

RafalCook
Zupa szczawiowa z jajkami i makaronem 60

makaron jest niezbędny w tej zupie? Absolutnie nie, możecie zastąpić go ryżem lub klasycznie ziemniakami. Jajka? Taaaak. Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia niż szczaw i jajka. Na początku chciałam ugotować „zwyczajną” szczawiową. Z ziemniakami, jajkami i słodką śmietaną. A potem pomyślałam, że zupą będę raczyć się z mężem i muszę zrezygnować z ziemniaków i śmietany. Jajka na szczęście(...)trochę za mała. Na szczęście mamy dostęp do cytryn, które często ratują niejedną potrawę. Makaron orkiszowy możecie oczywiście zastąpić jakimś innym. W ogóle ostatnią porcję zupy zjadłam z czerwonym ryżem. Też była smaczna. Zróbcie sobie taką wersję jaką chcecie. A, i jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, dodajcie do zupy jedną większą marchewkę – szczawiowa będzie jeszcze lepsza

Kardamonovy
Pasztet domowy smakuje każdemu 80

dodatkiem nasion strączkowych, orzechów czy ziaren. Ważnym dodatkiem do pasztetu, nadającym mu strukturę, są ziarna zbóż takie jak gryka, owies, pszenica jako kuskus i bulgur czy kasza manna oraz ryż. Produkty zbożowe w pasztetach W pasztetach roślinnych produkty zbożowe z pełnego ziarna odgrywają ważną rolę. Do takich pasztetów można dodawać pęczak jęczmienny, kaszę gryczaną, komosę ryżową, amarantus, kaszę jaglaną(...)bulgur i różne odmiany ryżu. Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów w diecie oraz żelaza, cynku i witamin z grupy B. Pasztety z roślinami strączkowymi Rośliny strączkowe to ważne źródło białka w każdej diecie, ale szczególnie istotne jest w diecie roślinnej. Strączki takie jak: ciecierzyca, soczewica w różnych kolorach, fasole np. adzuki, mung czy biała dostarczają żelaza, wapnia, magnezu i błonnika

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!