ryż - 22970 przepisów (strona:329/1532)

PILAW Z KURCZAKIEM 261

samo pokrojoną cebulę. Po ok 4 minutach dosypujemy ryż, podsmażamy ok.3 minut, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, dodajemy wszystkie przyprawy łącznie z rodzynkami, smażymy często mieszając aż ryż pochłonie cały płyn. Rodzynki Bakalland świetnie nadają się do tego dania, ponieważ nie są one zbytnio wysuszone i nawet krótkie podgotowanie sprawia że są fajnie mięciutkie, a całej potrawie dają

Z Majeczką w kuchni
Trochę zapomniany już smak gołąbków 221

przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i dolewamy wody. Odstawiamy na bok. (Jeżeli potrawę będziemy kończyć następnego dnia, to po ostudzeniu wstawiamy go do lodówki). Ryż(...)gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min. krócej niż w instrukcji na opakowaniu. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Ugotowany ryż odcedzamy i studzimy. Łączymy z cebulką i mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wyrabiamy - najlepiej dłońmi. Z kapusty delikatnie oddzielamy wierzchnie liście, które dokładnie płuczemy

Ratunku obiad
Risotto z kurczakiem i warzywami 150

dusić około 15 minut. Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami  bulionu warzywnego. Dodać przyprawy według smaku. Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje . Gotować aż zmięknie ryż Rada : Ilość produktów możecie zmienić według swojego gustu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 171

musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu, to właśnie tak "po polsku(...)zwykłej patelni. A co! "Kto bogatemu zabroni" :). Ps. 'zwyczajność patelni' nie ujmuje jej smaku ani aromatu.  Szczerze powiedziawszy bardziej smakuje nam wersja gdy do gara wrzucimy ugotowany ryż i wymieszamy. Łatwiej też jest wtedy odgrzać danie.  Chińszczyzna najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przeżrą. Trzeba tylko mieszać dokładnie po dnie aby podczas podgrzewania nasze danie

Wypisz Wymaluj
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 659

obtaczamy każdy kawałek. W woku rozgrzewamy olej. Smażymy mięso partiami na głębokim oleju, na złoty kolor (około 5-6 minut). Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty(...)woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 391

pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy(...)studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy  mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i  podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi

Walijskie Pichcenie
RYŻOWA SAŁATKA Z PALUSZKAMI SURIMI 182

Składniki: 200 g ugotowanego na sypko ryżu 200g paluszków krabowych ( surimi) 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała puszka kukurydzy sól pieprz majonez Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy w misce: ryż, pokrojone w kostkę surimi, odcedzonego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na co najmniej

Walijskie Pichcenie
Gołąbki z mIeloną karkówką i ryżem. 309

Odstawiamy do wystudzenia. Karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa na mniejszych oczkach razem z 1 cebulą. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i wkładamy ugotowany i zimny ryż. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Z odparzonych liści ścinamy nerw. Układamy porcję mięsa i zawijamy jeden bok liścia, następnie składamy na niego dwa boczne i zawijamy całość. Robimy gołąbki

Malinowe Pocałunki
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 180

Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler(...)cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić

Czerwień i błękit
smaczne gołąbki z przyprawą do pieczeni wołowej... 192

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska, 2 szklanki ryż + 1 łyżka kucharek,1/2 kg mielone z łopatki, 1 opakowanie "sztufada" przyprawa do pieczeni wołowej Royal Brand, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka pieprz mielony, 2 litry woda, 1 łyżka olej rzepakowy, 3 łyżeczki koncentrat pomidorowy + 3 łyżki śmietana słodka 18% + 4 łyżki mąka pszenna + 1 łyżka cukier(...)smaku maggi z kapusty wyciąć głąb i włożyć główkę do gotującej się wody - ściągać z kapusty sparzone liście i jak przestygną pościnać nerw głąbowy, aby lepiej się zawijały liście ryż do miękkości ugotować z kucharkiem i wylać na sito do ryżu dodać mielone, jajko, pieprz, całe opakowanie przyprawy do pieczeni wołowej i wszystko dobrze ręką wymieszać na każdy liść

W Mojej Kuchni Lubię
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 139

papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła(...)włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 201

Składniki: ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, chili pieprz cayenne 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba cukinię opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i w rozdrabniaczu na tarczy wiórki zetrzeć i posypać ciut solą marchew(...)wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
szybkowar-ryż z fasolą po meksykańsku... 148

Składniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kmin rzymski 1 łyżeczka, cynamon 1 łyżeczka, sól morska 2 łyżeczki, pomidory 10 sztuk, oliwa z oliwek 6 łyżek, woda 2 szklanka, marchew 4 średnie, por 1 mały szklankę fasoli czerwoneh(...)wsypać pokrojoną w kostkę matchewkę i podsmażać z 5 minut następnie dodać pokrojone łodygi selera, cebulę, czosnek, por, zamieszać i podsmażać z 5 minut wsypać pokrojone papryki, czerwoną fasolę, ryż brązowy opłukany pomidory umyte rozdrobnić w blenderze razem ze skórką i wlać do szybkowara - lub pomidory z puszki około 600 ml wsypać sól, kmin rzymski, cynamon, wla wodę zamknąć

W Mojej Kuchni Lubię
Schab w cynamonie z gruszką, fenkułem, dzikim ryżem i gorgonzolą 235

cynamonem oraz gałką muszkatołową. Kawałki schabu grillujemy na patelni grillowej bądź smażymy na patelni, która nie wymaga użycia tłuszczu. Grillowane/usmażone kawałki odkładamy na bok. W tym czasie gotujemy ryż do miękkości, według przepisu na opakowaniu. Gruszkę oraz fenkuł siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje(...)wrzucamy posiekaną gruszkę i fenkuł, całość dusimy 6-7 minut, następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz część posiekanej natki pietruszki. Gdy wino całkowicie wyparuje dodajemy grillowany schab oraz ugotowany ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy rozkruszoną gorgonzolą oraz posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe

Mango Papaja
S... Szpinak&Szparagi! 167

mozarella saszetka (?) ryżu  sól/pieprz/ ząbek czosnku/papryka/imbir 2 łyżki masła  łyżka oliwy z oliwek 6 x szparagi ze słoika *można zastąpić śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron  Rozgrzewamy masło(...)podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego

Kitchens Alphabet