Sałatki bardzo lubię i sporo ich na blogu a dziś powstała kolejna. Wykorzystałam rybkę z puszki a dokładnie filety śledzia w sosie pomidorowym. Do rybki dodałam ryż i jajka. Miałam jeszcze coś dodać ale po wymieszaniu składników stwierdziłam, że nic więcej(...)trzeba bo świetnie smakuje a do tego przypomina mi w smaku paprykarz, stąd też ta nazwa. składniki: 2 puszki filetów ze śledzia w sosie pomidorowym Graal 1 woreczek ugotowanego ryżu , dałam mieszankę parabolicznego z dzikim 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu Do miski przełożyć rybkę z puszki razem z sosem pomidorowym. Kawałki
Monia miesza i gotujeFajne i inne od tych wszystkich które do tej pory jadłam. Naprawdę warto spróbować. Składniki: 2 szklanki ugotowanego kleistego ryżu (szklanki pełne ryż powinien być w nich dobrze ubity, aby nie było pomiędzy wolnej przestrzeni) 30 g drożdży 2 jajka 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki brązowego cukru 3/4 szklanki mąki(...)pszennej 3 łyżki płatków owsianych łyżka cukru waniliowego Wykonanie: Letnie mleko mieszamy z cukrem i drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Ok.15 minut. DO naszego zaczynu dodajemy ryż, jajka, przesianą mąkę, płatki owsiane, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę podrosło. Ciasto powinno być gęste. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy nasze racuszki. Podajemy z cukrem
Moje pyszne gotowaniechyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie(...)kupują go dla siebie. Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru, 1 średnia cebula
Codzienna kuchnia niecodziennamałe cebule (ja daję trochę pora i trochę cebuli), oliwa do podsmażenia warzyw i natłuszczenia naczynia do zapiekania, 2-3 listki laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego. Ryż przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do stopnia al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w talarki, a cebulę w średnią kostkę. Patelnię rozgrzać(...)podsmażyć pora i cebulę. Kiedy zacznie złocić, wtedy partiami wrzucić resztę warzyw, listki i ziele. Wszystko razem podsmażyć tak, aby również warzywa były al dente. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ryż i warzywa łączymy, ewentualnie doprawiamy. Przekładamy do natłuszczonej oliwą formy, przykrywamy i wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny. Podajemy z sosem
Codzienna kuchnia niecodziennasucha bułka , 2 całe jajka , 1 łyżeczka ziół prowansalskich , 1 łyżeczka chrzanu , 1 średnia cebula , sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka do obtoczenia. Ryż ugotować na sypko, wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Bułkę namoczyć w ziemnej wodzie, odcisnąć i dodać do mięsa razem z cebulą, jajkami, chrzanem i przyprawami. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany i wystudzony ryż, a następnie poszatkowaną drobno kapustę i wszystko razem wymieszać. Trudno mi podać dokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być
Codzienna kuchnia niecodziennałososia bez skóry 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z połówki cytryny 5 łyżek oleju sól,pieprz 4 plastry świeżego ananasa masło klarowane ryż- mieszanka parabolicznego i dzikiego Przygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić(...)blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać z ananaskiem na ciepło i ryżem
Monia miesza i gotujeryż i smażyć go przez 5 minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo dolewać gorącego bulionu i dokładnie mieszać, do momentu, gdy ryż stanie się al dente . Pod koniec gotowania dodać rozmaryn oraz przyprawić pieprzem. Gotowe danie zdjąć z ognia, wsypać połowę parmezanu oraz dodać żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Risotto podawać
Food SquareKapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron. Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować. W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem(...)warzywka przez 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy. Wycinamy zgrubienia liści. Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu. Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, warzywko i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie składniki. U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej. Gotowe
Maminek kulinarnySkładniki: -niewielka główka włoskiej kapusty -1/2 kg mielonego mięsa -20 dkg ryżu -2 marchewki -przyprawa do bigosu -przyprawa warzywna -pieprz ziołowy i naturalny -olej do smażenia Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej i studzimy. Kapustę nacinamy przy nasadzie liści i sparzamy(...)Wykorzystujemy całą kapustę, do ostatniego liścia. Z liści ścinamy zgrubienia. Posypujemy z obu stron przyprawą do bigosu i zwijamy w luźne rulony. Marchewkę kroimy w plasterki. Ryż mieszamy z mielonym mięsem i doprawiamy pieprzem, warzywkiem i pieprzem ziołowym. Farsz musi mieć wyrazisty smak. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy kapustę, aby nadać jej smak
Maminek kulinarnydzisiaj risotto ze szparagami. To drugi po spaghetti najpopularniejszy przysmak mojej ulubionej kuchni włoskiej. Daje wiele możliwości, można je przygotować z najrozmaitszymi dodatkami. Podstawowe składniki to ryż okrągły, niepłukany (tylko taki ma odpowiednią kleistość), bulion(...)wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnypatelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu, aż ryż zmięknie, ale pozostanie al dente. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser i drugą porcję masła, doprawiamy solą i mieszamy, aż risotto uzyska kremową konsystencję. Podajemy z grana
Smakowity Blog Kulinarnymięso mielone. Smażyć około 5 minut, doprawić pieprzem i chilli. Wsypać ryż i przesmażyć chwilę razem z mięsem. Następnie wlać sok pomidorowy i gotować na średnim ogniu aż ryż zmięknie. Pod koniec gotowania doprawić solą, cukrem i maggi. Następnie dodać zioła prowansalskie i zmniejszyć ogień. Spróbować, ewentualnie doprawić jeszcze według upodobania. Zupę przelać do miseczek, posypać tartym serem
W poszukiwaniu inspiracjipieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki 1 szkl ryżu 200 ml bulionu kurczakowego koperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej(...)wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy
Smaki Edytygrubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić dodać ryż , mieszać i smażyć ,aż ziarna staną się prawie szkliste. Wlać 60 ml gorącego mleka, mieszać i gotować, aż ryż je wchłonie. Czynność tę powtarzać do wyczerpania mleka. Proces jest dosyć długi,około30-40 minut. Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować
Kulinarny karnet ChristopheraGotować ok. 45 minut. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę
Czerwień i błękit