sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło(...)tłusto, a co najważniejsze przygotowanie trwało nie więcej niż pół godziny:). Gołąbki z włoską kapustą i sosem pomidorowym Gołąbki 6 liści włoskiej kapusty 350g piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić
Zapiski Młodej Żonysmażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 litra wody WYKONANIE: Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wrzucamy mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę
W kuchennym oknie Ewypory, tylko biała część oliwa curry, sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pora i lekko przesmażyć, następnie wsypać ryż i podgrzewać do momentu, aż stanie się szklisty (trzeba uważać, żeby nie przypalić). Następnie dodać dynię(...)soczewicę, posypać curry, zalać częścią bulionu i gotować na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodawać pozostały bulion i po ok 15 minutach gotowania sprawdzić. Jeżeli ryż jest jeszcze twardy, to dalej gotować, jeśli jest w sam raz, to doprawić pieprzem i ewentualnie solą i podawać
Anioły w kuchnikolacje. Tym razem zrobiłam pyszną sałatkę z ryżem, kurczakiem, ananasem, kukurydzą i jajkami. Wszystkim bardzo smakowała. Użyłam ryżu z firmy Piątnica, która posiada w swojej ofercie dużo ciekawych produktów, tj. kasze, ryże, bakalie czy przyprawy. Polecam wam odwiedzenia ich sklepu internetowego. Post Sałatka z ryżem, kurczakiem i ananasem pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujeobrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko twardy. Wszystkie składniki czyli ugotowany ryż, cebulę z pieczarkami, mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone papryki i ułożyć je w garnku. Zalać wodą wymieszaną
Kuchnia w opałachbrokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować(...)sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać
Stare Garygustu. Jak dla mnie jest to idealne zestawienie składników, a dodatkowo umieszczona w przezroczystej misce ładnie prezentuje się na stole dzięki warstwom. Składniki: 4-5 ogórków konserwowych 2 torebki ryżu 1 por 4 jajka tuńczyk w oleju ketchup oraz majonez Sposób przyrządzenia: na sam spód miski układamy ogórki pokrojone w kostkę następnie pół torebki ryżu ketchup por pokrojony w kosteczkę(...)pół torebki ryżu majonez jajka pokrojone w kostkę pół torebki ryżu majonez tuńczyk odsączony z oleju ostatnia część ryżu ketchup Sałatkę najlepiej na godzinkę lub dwie odstawić do lodówki. Smacznego
upichcicduży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać i drobno pokroić. Zagotować 0,5 l wody. Dodać warzywa (bez pomidorów!) i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę(...)wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :Pobiad. Taki ryż z marchewką i cebulą (bez jajek) podaję jako dodatek do kurczaka lub ryby... smakuje nawet tym, co nie przepadają za gotowaną marchewką. Składniki: 100 g ryżu 2 duże marchewki 2 surowe jajka 2 ugotowane jajka 2 cebule szczypiorek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy
IMPRESJA SMAKUszklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz
Kitchens Alphabetgarnku rozgrzać oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy aż zeszkli się cebula. Następnie dodajemy zmielone mięso i smażymy wszystko razem. Do usmażonego mięsa dodajemy ryż(...)pokrojoną w kostkę paprykę, odsączoną kukurydzę, fasolę, pomidory oraz szklankę wody. Smażymy wszystko na małym ogniu często mieszając aby nie przypalił nam się ryż ok 30 do 40 minut. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę słodką oraz ostrą sól, pieprz świeżo zmielony, wszystko razem dobrze wymieszać. Smacznego
kgwjanczewoPRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć masło, roztopić. Następnie cukierki krówki odwinąć z papierków, dodać do rozpuszczonego masła, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć rondelek z ognia, wsypać ryż preparowany, dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje masy i w dłoniach formować owalne szyszki. Układać szyszki na folii aluminiowej do całkowitego zastygnięcia. Z tego przepisu wychodzi
Kuchnia Danusidużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy
Kitchens Alphabetwołowiny mielonej na Waszych oczach z kawałka, który sami wybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone(...)tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Tak przygotowane mięso łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym
BaRepasszczypta cynamonu (do mięsa mielonego) harissa sól starty żółty ser bulion z 1 kostki olej WYKONANIE Papryki myjemy, odcinamy końcówki ("czapeczki") i wydrążamy gniazda nasienne. W międzyczasie gotujemy ryż(...)osolonej wodzie. Na patelni smażymy mięso mielone dodając ulubione przyprawy (dałam gotową mieszankę do mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu
Zofiana