ryż - 22970 przepisów (strona:295/1532)

Sałatka z czerwonym ryżem, wędzonym kurczakiem i serem 172

majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku   Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie (około 20 minut). Odcedzamy i studzimy. Jeśli nie macie czerwonego ryżu, możecie użyć zwykłego ryżu białego. Pierś z kurczaka, ser żółty i paprykę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy. Solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Smacznego

Smak mojego domu
Faszerowany bakłażan i cukinia 157

bakłażany - 1 średnia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy , kroimy wzdłuż na łódeczki , łyżeczką wydrążamy miąższ. Wydrążone warzywa lekko solimy. Miąższ z cukinii i bakłażana kroimy w kostkę(...)bakłażana i wszystko razem smażymy do momenty aż warzywa będą miękkie , ale nie rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy bulion. Połową bulionu podlewamy cukinię i bakłażana. Całość pieczemy

Aromatyczne Podróże
Kotlety mielone z ryżem (półmięsne) 111

bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. W misce umieścić mięso, ryż, cebulę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kolety, a następnie każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i umieścić na patelni

Di gotuje
Paella z owocami morza 238

skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy 2-3 min.  Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował. Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później.  Dodajemy  skrórkę otartą z 1/2 cytryny, szafran, kurkumę oraz słodką paprykę. Mieszamy i zostawiamy(...)jeśli paella jest zbyt gęsta dodajemy pozostały bulion. Wrzucamy owoce morza i krewetki tygrysie, mieszamy. Przykrywamy patelnię folią aluminiową, zmniejszamy ogień na najmniejszy i dusimy ok 6-8 minut (ryż musi wypić bulion i stać się miękki). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką oraz kolendrą i układamy ćwiartki cytryny. Paella skropiona sokiem

DefinicjaSmaku
Zupa z dyni i jabłka z czarnym ryżem 143

pieczenia. Dynie myjemy i kroimy w kostkę, jeśli jest to dynia Hokkaido, kroimy ze skórką. Wysypujemy dynię na blachę i solimy, skrapiamy olejem rzepakowym . Posypujemy rozmarynem.Pieczemy 15 minut. Ryż czarny gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Rozgrzewamy w rondlu olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone(...)rozmarynem i curry. Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni i jabłka. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem. Solimy do smaku i miksujemy na krem. Przed podaniem dokładamy ryżu i danie gotowe! Pyszne i aromatyczne. Po prostu zdrowe

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa Ryżowa Na Mięsku Dla Dzieci i Dorosłych ;) 219

około 15-20 min ( w przypadku ćwiartki około 30 min ) 2. Po tym czasie dodajemy ryż, razem z natką pietruszki. Przyprawiamy do smaku i gotujemy aż do miękkości ryżu, a jeśli dla małych dzieci możemy ten czas jeszcze bardziej wydłużyć aby wszystkie warzywa i mięsko były bardzo mięciutkie

Gotowanie...to proste !
domowy paprykarz a la szczeciński 280

cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę część startą(...)małych oczkach a część na grubych oczkach. Dodajemy listki laurowe i całość podsmażamy przez ok. 4 min., cały czas mieszając. Następnie dodajemy rybę, mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, keczup oraz doprawiamy przyprawami. Gdyby paprykarz był za suchy możemy dodać więcej przecieru pomidorowego. Z gotowego wyjmujemy listki laurowe i odstawiamy do wystudzenia. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Paprykarz domowy z makreli babci Basi 148

Ryż gotujemy. Z makreli usuwamy skórę i ości. Następnie mięso rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. 3. Dodajemy cukier i koncentrat. Mieszamy.   4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego !   Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy do słoika, zalewamy łyżką oliwy i zakręcamy

Pysznosci Babci Basi
domowe sajgonki z jabłkami 141

garść orzechów włoskich 1 garść suszonej żurawiny lub rodzynek cukier do smaku cynamon do smaku dodatkowo: miód do podania tłuszcz do smażenia wykonanie: Orzechy oraz żurawinę lub rodzynki siekamy. Ryż gotujemy na sypko. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy(...)się rozpadały. Doprawiamy cynamonem i cukrem, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy posiekane bakalie. Papier ryżowy przy pomocy pędzelka smarujemy letnią wodą. Na środek każdego wykładamy porcję ryżu oraz porcję jabłek, zwijamy i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu. Podajemy na ciepło z miodem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki 224

kurczaka przygotowana na parze z sosem tzatziki podana z ryżem. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 2 porcje. Produkty Pierś z kurczaka, 2 ogórki, czosnek, jogurt typu greckiego, ryż, sól, pieprze, zioła prowansalskie. Przygotowanie Pierś umyj i przekrój na dwie porcje. Przypraw ją solą, pieprzem oraz ziołami i włóż na sitko od garnka do gotowania na parze. Pierś(...)obierz ze skórki, a następnie starkuj na grubych oczkach tarki. Starty ogórek odsącz z wody, dodaj do niego rozgnieciony ząbek czosnku, kilka łyżek jogurtu i dopraw solą. Wszystko wymieszaj. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. WIem co jem Gotowanie na parze jest polecane ze względu na dużą ilość zalet tej obróbki termicznej. Przede wszystkim przygotowane w ten sposób potrawy tracą

Fit&Fast Kitchen
Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku 159

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jednogarnkowy kurczak z ryżem i warzywami po hiszpańsku Składniki: Ryż basmati Uncle Ben’s – 1 szklanka Pałki kurczaka – 4 sztuki Papryka czerwona – 2 sztuki Papryka żółta – 1 sztuka Boczniaki – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 15 sztuk Papryka wędzona – 1 łyżeczka(...)Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie podsmażamy na oliwie z oliwek przez 3-5 minut. Naczynie (np. patelnię żeliwną) smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy na nią ryż. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę paprykę, boczniaki i chorizo. Wszystko mieszamy razem z wędzoną papryką, czosnkiem i sosem piri piri. W naczyniu układamy podsmażone pałki kurczaka

Kuchnia Bon Appetit
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 113

indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia układać umyte(...)osuszone liście szczawiu, tak aby połowa każdego liścia wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który następnie przykryć wystającymi liśćmi. Naczynie zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 minut w 180 stopniach. Gołąbka można podać z sosem pomidorowym. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Deser ryżowy z ananasem i mango 151

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Deser ryżowy z ananasem i mango Składniki – 4 porcje: Ryż jaśminowy(...)Uncle Ben’s – 1 torebka (125g) Mleko (np. kokosowe) – ¾ szklanki Wiórki kokosowe – 4 łyżki Skórka z ½ limonki Miód – 3 łyżki Ananas – ½ sztuki Mango – 1 sztuka Masło – 1 łyżka Wykonanie: Ryż wysypujemy z woreczka i gotujemy na mleku z dodatkiem 2 łyżek miodu. Następnie do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z limonki. Całość dokładnie mieszamy. Ananasa obieramy

Kuchnia Bon Appetit
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 719

i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.  Wyrabiamy całość na jednolitą masę.  Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy w bułce tartej. Przygotowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania