ryż - 22970 przepisów (strona:298/1532)

Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 269

pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek - w płatkach lub granulowany, cynamon, cukier, płatki chili (opcjonalnie) makaron lub ryż do podania oliwa z oliwek patyczki lub szpikulce do szaszłyków Kurczaka kroimy w równe plastry, w sumie powinno nam wyjść ok. 12 podobnych kawałków. Umieszczamy w misce, oprószamy, solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem(...)porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego dania na pewno podano by nam fetę lub jogurt

Ratunku obiad
Sałatka ryżowa z szynką 159

naturalnego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Ostudzony ryż, szynkę, paprykę, kukurydzę i natkę pietruszki łączymy i mieszamy.  Do sałatki dodajemy majonez i jogurt. Całość solimy oraz pieprzymy i dokładnie mieszamy.  Smacznego

Smak mojego domu
Zapiekanka gyros 1690

kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do gyrosa (ja zużyłam 3/4 z 40g opakowania). Dokładnie wymieszać aby mięso było całe w przyprawie i odstawić na godzinę do lodówki. Ryż ugotować i wystudzić. Kurczaka podsmażyć na patelni aż będzie miękki. Wystudzić(...)Ogórki pokroić w plasterki a paprykę w kostkę (powinno ich być objętościowo tyle samo co papryki). Ser zetrzeć na małych oczkach. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Na dno naczynia wyłożyć ryż i wyrównać. Posmarować cienką warstwą majonezu i keczupu i posypać 1/3 sera. Następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka, ponownie posypać majonezem i keczupem i posypać serem. Na końcu ułożyć paprykę

My simple kitchen
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 144

danie ( robione na różne sposoby ). Nawet osoby które jedzą je po raz pierwszy stają się jego zagorzałymi zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje. Składniki: Ugotowany ryż ( 2 woreczki ) Pieczony lub gotowany kurczak ( dowolna ilość(...)ogórki kiszone 1 cebula Marynowane pieczarki ( 1/2 małego słoika ) ½ brokułu ( może być mrożony ) ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej Pomidory krojone z puszki Ser żółty typu gouda Ketchup Sól Pieprz Wykonanie: Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki

Smaki Ewy
Gołąbki z młodej kapusty 200

Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić  kapustę i parzyć, co kilka minut

Ze smakiem i z pasją
Wiosenna sałatka ryżowa 587

samym jogurtem. składniki: 1 woreczek ryżu (125 g), u mnie ryż basmati 2 długie świeże ogórki 1 puszka kukurydzy 300 g chudej wędliny 3 łyżki posiekanego koperku majonez Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Chudą wędlinę również pokroić w drobną kostkę. Kukurydze osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki

Monia miesza i gotuje
Domowe pity 174

ilość. ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny, np. z TEGO PRZEPISU [Kliknij] Ulubione dodatki lub składniki, które zostały nam z ostatniego obiadu, np.: Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Domowe pity(...)listonic_content='3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki drożdży (25 g) Sos pikantny Kawałki kurczaka Cebula Papryka Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto

Proste-przepisy.pl
Zapiekanka ryżowa z truskawkami i pianką bezową 176

żaroodporną wysmarować cienko masłem i rozłożyć na dno ugotowany ryż. Budyń ugotować jak pisze na opakowaniu. Budyń lekko przestudzić i dodać roztrzepane żółtka, dokładnie wymieszać. Rozłożyć budyń na ryżu. Truskawki lub inne owoce rozłożyć na masie budyniowej. Białka ubić na sztywną pianę, jak już będzie sztywna powoli wsypywać cukier, nadal ubijać. Sztywną masę białkową rozłożyć na owocach. Zapiekankę wstawić

Kuchnia Pokoleń
Misz masz z kurą i marchewką 125

Przygotowanie: Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso rozdrobnić, usmażyć na smalcu z vegetą. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać pod koniec smażenia. Dodać ryż, podsmażyć. Podawać posypane natką pietruszki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 255

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)Składniki rozkładamy w miskach tak, żeby każdy był doskonale widoczny – to świetna kolorowa kompozycja która z miejsca pobudza trawienie Do miski dajemy po porcji (koło 2-3 łyżki) wymieszanego ryżu, po garści mieszanki sałat, po dwie łyżki przesmażonej na szybko na kokosowym oleju marchwi, ugotowane różyczki brokułów. Rozkładamy usmażone tofu, polewamy całość nitkami orzechowego sosu i posypujemy świeżo posiekanym grubym

Karo in the Kitchen
Ryż z warzywami 195

Ryż z warzywami rodem z restauracji. Wygląda dostojnie, smakuje wybornie, więc nie będę się rozpisywać, tylko po prostu podam przepis autorstwa męża. :) Taki ryż z warzywami to danie w sam raz na obiad, kolację albo do lunchboxa.  Składniki (na 2 porcje): - 1/2 małego kalafiora - 1 młoda cukinia - 1 cebula - 10 cm pora (opcjonalnie) - 8 suszonych pomidorów(...)minut. Ew. dolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu.  Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy.  Podajemy z ryżem lub kaszą

Smakuje zdrowo
Pierś z indyka z warzywami z woka 208

niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.  Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć(...)dodać  brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku.  Do całości dodać ugotowany ryż.  Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Kokosowa zupa z krewetkami. 148

mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu basmati sól brązowy cukier kilka listków kolendry, tajskiej bazylii lub pietruszki Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odstawić. Krewetki rozmrozić i podsmażyć (na większym ogniu) na maśle czosnkowym po 2 minuty z każdej strony. Odłożyć. Do garnka (lub rondla) po smażeniu krewetek(...)koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż, krewetki i zieleninę. Ewentualnie doprawić  szczyptą soli i cukru

zadanie-gotowanie
Risotto z groszkiem i szparagami oraz smażone na maśle przegrzebki 117

Dodaję ryż i całość smażę jeszcze minutę. Wlewam wino i redukuję o 2/3. Wlewam porcję bulionu- 100 ml i gotuję risotto na wolnym ogniu. W momencie kiedy ryż wchłonie cały płyn wlewam kolejną porcję i postępuję tak samo do momentu wykorzystania całego płynu. Szparagom odrywam zdrewniałe końce, wyrzucam. Główki szparag odcinam od reszty

Mango Papaja
Nerkownik cytrynowo-żurawinowy 173

dodać pół szklanki połówek żurawin. Wymieszać. W malakserze (nie trzeba go myć po zmieleniu orzechów) zmiksować na drobniejsze kawałki (ale nie na miazgę) resztę żurawiny. W misce wymieszać ryż preparowany ze zmieloną żurawiną, wodą i dwiema łyżkami miodu. Masę ryżową wyłożyć do tortownicy i równo rozprowadzić. Swój nerkownik robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam mniejszą - wtedy

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania