świeży WYKONANIE: - mięso wymieszaj z jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób - uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj na drobną kostkę, pora posiekaj, w dużym rondlu lub woku na maśle zeszklij pora i kapustę, duś około 10 minut. Dodaj wodę(...)rosołową + przyprawy. Zagotuj całą masę, dodawaj klopsiki. Całość przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Dadaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dokładnie i zagotuj całość. Podawaj z gorącym ryżem, obficie posyp natką pietruszki lub majerankiem! Smacznego! Zapraszam Was na mój instagram gdzie jestem codziennie #smykwkuchni
SMYKWKUCHNIsól Czosnek i trawę cytrynowa posiekać. Paprykę drobno pokroić. Liście limonki rozerwać. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, wrzucić czosnek, trawę cytrynową, ostrą paprykę, liście limonki, przesmażyć. Wrzucić ryż i smażyć mieszając dopóki nie zrobi się lekko szklisty. Wlać wino i mieszając smażyć aż płyn wyparuje. Wlać wodę, dodać sól, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy się zagotuje zmniejszyć ogień(...)czasie zawijam garnek w ściereczkę a następnie zawijam w kołdrę, tam spokojnie „dochodzi” i dłuższy czas będzie prawie gorący. To stary sposób naszych Babć i Mam... polecam. Ryż można przygotować wcześniej, wstawić pod kołderkę i spokojnie zająć się przygotowaniem mięsa czy innych dodatków. zastawa
królestwo garówprzyprawą gyros. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i podsmażyć na nim 1 cebulę drobno posiekaną po czym dodać mięso. Wszystko dokładnie obsmażyć, aż mięso będzie lekko rumiane. Ryż ugotować i wymieszać z mięsem. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać resztę masła, podsmażyć jedną posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą(...)Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. zapiekanka z kurczakiem i ryżem
O kuchni z uczuciempiekarnik nagrzeje się, wstawiamy rybę i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną rybę podajemy wraz z ryżem. Post Ryba pieczona z tapenadą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakutarce o grubszych oczkach. Warzywa wraz z cebulą i porem przekładam do garnka z mięsem. Gotuje ok. 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaję surowy ryż. Kiedy ryż i warzywa są już miękkie do zupy dodaję przecier pomidorowy i ewentualnie znów doprawiam solą, pieprzem, czy sosem sojowym. Na końcu zupę zagęszczam śmietaną. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródfalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy sos sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy posiekaną trybulę, składniki łączymy. Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy
R'n'G Kitchenrazem chciałam zaprezentować wyrazistą w smaku, lekką, a przy tym sycącą sałatkę. Łączy ona wiele różnych składników; m.in kurczaka w curry, brązowy ryż, marynowane warzywa, orzechy i słodką pomarańczę. Najlepiej przygotować(...)wcześniej, przed podaniem potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby smaki się "przegryzły". Sałatka świetna na imprezę, jak i na domową kolację. składniki: podwójna pierś kurczaka 2 woreczki brązowego ryżu słoik selera konserwowego (mój domowy ) 1/2 szkl posiekanych orzechów włoskich puszka kukurydzy pomarańcza 2-3 ogórki konserwowe sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżeczka curry łyżeczka soku z cytryny sól
6nieboopakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie w tej samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić
w mojej kuchniryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje. Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem
R'n'G Kitchenolej do smażenia, Sos pomidorowy: 1/2 cebuli, 5 łyżek wody, 100 ml keczupu łagodnego, 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ROLESKI, 1 łyżka masła, sól, pieprz, bazylia suszona. PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotuję(...)według przepisu na opakowaniu, Kapustę ścieram na tarce o dużych otworach. Solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażam
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki posiekanej natki pietruszki - 100 ml koncentratu pomidorowego Pudliszki - 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki - 200 ml śmietany 18 % - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w posolonej(...)wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego
Kulinarne życiepokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki(...)zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję. Życzę smacznego
Kulinarne życieprzez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony
Bajeczna Kuchniaszpinaku. Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). 5. Kroimy łososia bez skóry (zamarynowanego w soku z cytryny, soli i pieprzu(...)kostkę i podsmażamy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 6. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy świeży szpinak z dodatkiem wyciśniętego czosnku. 7. Do ryżu dodajemy przygotowanego łososia i szpinak Risotto z łososiem i szpinakiem jest bogate w: - kwasy omega-3, które działają przeciwnowotworowo i przeciwkrzepliwie, - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpapryka Sposób przygotowania 1. W garnku rozgrzewamy łyżeczkę masła. 2. Na maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. 3. Do cebuli dodajemy ryż i smażymy ok. 1 min. 4. Do ryżu wlewamy ½ szklanki wywaru i czekamy aż wywar się wchłonie. Czynność powtarzamy kilka razy (gotujemy ok. 20 min). Do ryżu dodajemy skórkę i sok z cytryny, odrobinę kurkumy, estragonu i pieprzu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach