jeśli chcemy jeść pałeczkami. Paprykę kroimy w długie plastry, a marchewkę w słupki. Cebulę dymkę kroimy również w plastry, a szczypiorek siekamy. Pozostały imbir ścieramy na tarce. 3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy i łyżeczką kurkumy. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, pieczarki, tofu i imbir Gdy wszystko się ładnie podsmaży wrzucamy(...)dokładnie mieszamy ze sobą i wrzucamy na patelnię. 6. Sos łączymy z warzywami, dodajemy sok z limonki i połowy szczypiorku. 7. Danie wykładamy na talerzu, dodajemy ugotowany ryż i całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polepomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować w osolonej wodzie(...)nieco krócej niż zwykle. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kapustę drobno poszatkować. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę, jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, ryż i przyprawy. Wyrobić farsz i formować owalne gołąbki. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele
talerz przyjemnościcebula (mała) 1 banan (mały) koncentrat pomidorowy (do smaku) curry, gałka muszkatołowa sól, pieprz 750 ml wody 1 łyżka masła Dodatkowo: 80g bekonu groszek ptysiowy Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni usmażyć (na maśle) obrane(...)pokrojone warzywa oraz bekon pokrojony w drobną kostkę (lub słupki). Do garnka wlać około 750 ml zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i zagotować. Po nalaniu do miseczek - zupę posypać bekonem
Di gotujełyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka ketchupu ostra papryka mielona-do smaku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól,pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry, rozdrabniamy, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodałam nie cały woreczek-tak 2/3 ) cebulę kroimy w drobną kostkę,marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach na patelnię dajemy 2 łyżki(...)miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz bo ryba jest słona i trzeba uważać żeby nie przesolić,) schłodzić w lodówce gotowe smacznego
Swojskie jedzonkokiszone (średnie) 1 mała cebula kilka czarnych oliwek (bez pestek) kilka pomidorków koktajlowych 2 woreczki ryżu jogurt grecki 180g (zamiast majonezu) sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie: Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu(...)zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy tuńczyka odsączonego z wody (mój był już rozdrobniony), odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Dodajemy jogurt grecki, ryż i doprawiamy solą, pieprzem i papryką wg uznania. Na koniec dodaję przekrojone połówki oliwek i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Sałatkę zajadam z pieczywem Wasa posmarowanym lekko serkiem śmietankowym Łaciaty
Alutka-Gotujegołąbków, solą i pieprzem. Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem. Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz
Prosto i Smacznie z Anetąpikantnej papryki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy(...)około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego :) 1 porcja (2 szaszłyki) - około 370 kcal - białko - 38,1 g - tłuszcz - 7,5 g - węglowodany - 40,4 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjesmaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną(...)cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki na 5-6 porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku
Pełny talerzniej kilka ziarenek ryżu. Ryż sprawi także, że oczka w solniczce nie będą się szybko zatykać ! Pamiętać także należy o tym, aby napełniać solniczkę tylko do połowy, wtedy ryż będzie lepiej przetykał jej otworki, a i solenie solniczką będzie łatwiejsze, bo sól mając więcej miejsca z większą siłą będzie wlatywać w oczka solniczki
Przepisy i porady kulinarneteż pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj(...)rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami. Wersja na thermomix Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wsyp ryż, rozdrobnij 30 s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100
SzczyptaSmaQpomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka Przygotowanie; Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą(...)oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać
Radość kipiąca uśmiechem.Dietetyczne risotto? Oto ono. ;-) Z brązowym ryżem i gotowanym kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne. Myślę, że warto spróbować. Ja z pewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-) 200g brązowego ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia pęczek natki(...)pieprz, papryka słodka, czubryca zielona 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. 3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy. 4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie
Szefowa kuchniGołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)nieco przewrotnie – od gołąbków „dla każdego”, w tym wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru
Kulinarna Pokusawstępnym, niedługim czasie przygotowania wstępnego, wstawiamy blaszkę do piekarnika i na 1,5h możemy o nim zapomnieć. :-) Do pieczonego kurczaka nikogo nie muszę przekonywać. Zachęcam natomiast do spróbowania ryżu, który dzięki takiemu przygotowaniu ma naprawdę wyjątkowy smak. Danie na ciepło świetne na przyjęcia. 1 kurczak 2 szklanki suchego ryżu 3 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki(...)litra wody 150g ostrego keczupu 1/4 kostki masła 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę. 2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka
Szefowa kuchniJabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie ryżu 8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam(...)deser , to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni
Grunt to przepis!