ryż - 22970 przepisów (strona:300/1532)

Domowy paprykarz-czyli sałatka z makreli inaczej 174

łyżeczki przecieru pomidorowego łyżeczka ketchupu ostra papryka mielona-do smaku pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól,pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: makrelę obieramy dokładnie z ości i skóry, rozdrabniamy, ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodałam nie cały woreczek-tak 2/3 ) cebulę kroimy w drobną kostkę,marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach na patelnię dajemy 2 łyżki(...)miękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz bo ryba jest słona i trzeba uważać żeby nie przesolić,) schłodzić w lodówce gotowe smacznego

Swojskie jedzonko
Sałatka z tuńczykiem - Fit! 192

kiszone (średnie) 1 mała cebula kilka czarnych oliwek (bez pestek) kilka pomidorków koktajlowych 2 woreczki ryżu jogurt grecki 180g (zamiast majonezu) sól, pieprz, papryka słodka lub ostra Przygotowanie: Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu(...)zostawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy tuńczyka odsączonego z wody (mój był już rozdrobniony), odsączoną kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Dodajemy jogurt grecki, ryż i doprawiamy solą, pieprzem i papryką wg uznania. Na koniec dodaję przekrojone połówki oliwek i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Sałatkę zajadam z pieczywem Wasa posmarowanym lekko serkiem śmietankowym Łaciaty

Alutka-Gotuje
Śmietankowe risotto z warzywami 171

grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, mieszając. Wlać gorący bulion, dodać warzywa. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż i warzywa będą miękkie. Wlać śmietankę i gotować do odparowania prawie całego płynu. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki lub lubczyk

Czerwień i błękit
GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA 171

gołąbków, solą i pieprzem.  Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem.  Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz

Prosto i Smacznie z Anetą
Pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie jogurtowym 197

pikantnej papryki 1 czerwona papryka  1 żółta papryka Sos: 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sok z 1 małej limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami. Mięso kroimy w kostkę (usuwamy błonki i tłuszcz) i mieszamy z oliwą. Papryki (po usunięciu gniazd nasiennych) kroimy(...)około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym. Smacznego :)    1 porcja (2 szaszłyki) - około 370 kcal - białko - 38,1 g - tłuszcz - 7,5 g - węglowodany - 40,4 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w pomidorach z oliwkami 242

smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną(...)cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki na 5-6 porcji: całe danie (bez ryżu/ kaszy) ma ok. 2150 kcal, do podziału na ilość porcji 8 udek z kurczaka (bioderek) bez skóry i kości - ok. 1 kg 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku

Pełny talerz
Co zrobić, aby sól nie zwilgotniała w solniczce. 87

niej kilka ziarenek ryżu. Ryż sprawi także, że oczka w solniczce nie będą się szybko zatykać ! Pamiętać także należy o tym, aby napełniać solniczkę tylko do połowy, wtedy ryż będzie lepiej przetykał jej otworki, a i solenie solniczką będzie łatwiejsze, bo sól mając więcej miejsca z większą siłą będzie wlatywać w oczka solniczki

Przepisy i porady kulinarne
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 143

też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia.  Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj(...)rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami.  Wersja na thermomix Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wsyp ryż, rozdrobnij 30 s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100

SzczyptaSmaQ
Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami... 150

pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka   Przygotowanie; Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą(...)oliwę i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać

Radość kipiąca uśmiechem.
Dietetyczne risotto z brązowym ryżem 173

Dietetyczne risotto? Oto ono. ;-) Z brązowym ryżem i gotowanym kurczakiem smakuje naprawdę dobrze, choć zupełnie inaczej niż tradycyjne. Myślę, że warto spróbować. Ja z pewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-)  200g brązowego ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka  1 cukinia pęczek natki(...)pieprz, papryka słodka, czubryca zielona 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki. 2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju wraz z surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. 3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy. 4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie

Szefowa kuchni
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 276

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)nieco przewrotnie – od gołąbków „dla każdego”, w tym wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś z warzyw – marchewka, seler, pieczarki i por. Jeśli chodzi o przyprawy, to oprócz standardowej soli i pieprzu użyjemy cząbru

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony na ryżu 606

wstępnym, niedługim czasie przygotowania wstępnego, wstawiamy blaszkę do piekarnika i na 1,5h możemy o nim zapomnieć. :-) Do pieczonego kurczaka nikogo nie muszę przekonywać. Zachęcam natomiast do spróbowania ryżu, który dzięki takiemu przygotowaniu ma naprawdę wyjątkowy smak. Danie na ciepło świetne na przyjęcia. 1 kurczak 2 szklanki suchego ryżu 3 duże cebule 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki(...)litra wody 150g ostrego keczupu 1/4 kostki masła 3 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka

Szefowa kuchni
Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki 159

Jabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie ryżu 8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam(...)deser , to już całkiem inna sprawa! Dla deseru z wielką chęcią zerwę się z kanapy i porzucę błogie leniuchowanie. Byle z umiarem i nie przepracować się za bardzo! Zapiekany ryż na ciepło wyśmienicie spełnia te założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni

Grunt to przepis!
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 227

osobno i wymieszać z sałatką tuż przed spożyciem.  Izraelski kuskus niestety nie jest łatwo dostać, więc bez wyrzutów sumienia możecie go zastąpić drobnym makaronem, np. orzo (w kształcie ryżu) czy muszelkami, kaszą quinoa, perłową lub bulgur . Z kolei za moghrabieh rozglądajcie się w sklepach z produktami tureckimi i arabskimi lub w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie występuję pod nazwą(...)niedzielę. Sałatka z moghrabieh (izraelskiego kuskusu) z brokułami, burakami, fetą i kuminowym jogurtem Składniki (na 4 porcje): 400 g moghrabieh (izraelskiego kuskusu) - możecie zamienić na makaron orzo (w kształcie ryżu) lub muszelki 200 g brokułu podzielonego na różyczki 2 duże buraki (ok. 500 g), ugotowane i obrane ze skórki 2 garście szpinaku baby (ok. 50 g) 50 g migdałów

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa gołąbkowa 210

zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz suchy (tj. nieugotowany/surowy) ryż i gotować na średnim ogniu przez około 25 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać mąkę ziemniaczaną, chochlę gorącej zupy(...)ewentualnie pekińską i użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego. Zupa ma wyrazisty, pomidorowy posmak, więc zwolennicy delikatniejszych potraw powinni zmniejszyć ilość koncentratu pomidorowego do 2 łyżek. Do zupy dajemy surowy ryż. Ja nie parzyłam kapusty - dałam surową. Moja zupa wyszła bardzo gęsta, więc zrezygnowałam z dodatku mąki ziemniaczanej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania