Baharat to doskonała saudyjska mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy sklep , każda restauracja , każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki. Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazalać sosem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać z ryżem lub warzywami. Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatemperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosie. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec 50 min, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i posikanym chilli. Najlepiej smakuje z ryżem
Kulinarna rozmowajest już po Świętach...to podaję przepis na tak zrobiona kaczkę. Uświetni niejedno rodzinne spotkanie i uroczystość. Kaczuszka ta jest wyjątkowa. Cynamonowa, jabłkowa, aromatyczna pyszna! Podałam z białym ryżem. Składniki -kaczka 2,5 kg -4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, -5 jabłek -cynamon -miód leśny naturalny u mnie od SKWORCU Obierz jabłka ,ale nie wyrzucaj skórek. Jabłka podziel
Z Kuchni Do Kuchniwchodzę do kuchni i zabieram się za gotowanie. Sięgam wtedy po szybkie przepisy, na które nie muszę poświęcić więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym , szybkie placuszki , ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu . Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe lub sos tuńczykowy . Zazwyczaj
Chilli Czosnek i Oliwadzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki mąki ziemniaczanej – wlać do kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam i zamrażam, a gotując
Tradycyjna kuchnia inaczejgodziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą. Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmasę. Uformować kulki, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni. Kotleciki przełożyć do garnka dodać sos meksykański. Razem gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub ziemniakami. Kotlety podane zostały z sosem meksykańskim
Humanistka w kuchninawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką. Składniki (4 porcje): 500 g filetów z piersi indyka 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki
Powiedz dietom niebędzie już miękka to na sam koniec można wlać 2 łyżki śmietany i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość ze sobą wymieszać. Poniższe danie świetnie smakuje z ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
Ugotowaćsztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Olej rozgrzać na głębokiej patelni. Krewetki zanurzać w cieście i smażyć na złoty kolor. Odsączyć na grubym ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ryżem. Smacznego
Pełny talerzsezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami. Smacznego
Pełny talerz