grzałki opiekającej. Skórka naszego kurczaka pięknie się zrumieni i będzie chrupiąca. Tu podane z marynowanymi buraczkami (o których niebawem) i pieczonymi ziemniakami lecz taki kurczaczek równie dobrze posmakuje z ryżem i surówką z marchwi lub białej rzodkwi . Uwielbiam podobnie przyrządzaną kaczkę . Jest to jednak tak tłuste mięso, że aby nie rujnować swej wątroby ograniczam jej spożycie. Przekonajcie się sami
Kuchnia po mojemuW związku z dzisiejszym świętem pozwalam sobie wrócić do kulinarnej przeszłości . Otóż po sześciu tygodniach basenów, wirówek, fizjoterapii, gimnastyki i innych intensywnych zabiegów rehabilitacyjnych nadszedł w
Kuchnia po mojemusojowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie - z pokrojonym w ósemki, pozbawionym gniazd jabłkiem. Temperatura: początkowo 190 stopni, potem 180. Czas pieczenia ok. 1 godzina. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką - np. z białej rzodkwi. Prosty obiad - na szybki obiad
Kuchnia po mojemuMmm, na samo wspomnienie mnie się tych knedelków zachciewa. Zrobiłam je na obiad w zeszły piątek i co z tego wyszło? Poezja smaku. Wiem, brzmi to
Kuchnia po mojemusmaku gałką muszkatołową. Zaprawiamy odrobioną mąki jeśli sos jest zbyt rzadki. zabielamy odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego. Sos gotowy. Zastosowań co nie miara - z kluskami śląskimi , łyżką kładzionymi , ryżem, kaszą czy jako dodatek do placków ziemniaczanych . W zależności od przypraw jakie zastosujemy sos zmienia smak i może posłużyć do innych celów. Polecam. Kompozycja wielozadaniowa rzec można
Kuchnia po mojemuDzisiaj sałatka z komosą ryżową czyli quinoa albo jak kto woli ryżem peruwiańskim. Przyznam, że dopiero poznaję te nieduże ziarenka bo jakoś wcześniej nie miałam okazji. Trochę poszperałam, poczytałam o nich i kiedy trafiły w moje ręce chętnie zaczęłam używać ich w swojej kuchni. Z powodu swoich właściwości komosa nazywana jest "super ziarnami przyszłości". Lubię wszelkie sałatki
Smaczna Pyzaprzez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.. Kukurydzę , fasolę odcedzić na sitku i dorzucić do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki , doprawić i gotować. Podawać na gorąco z ryżem
O kuchni z uczuciemPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 torebki ryżu 1 łyzka vegety 1/2 papryki 1/2 cukini 1 łyżka koncentratu 20 dag pieczarek 1 cebule 2 ząbki czosnku 10 dag startego sera żółtego 2-3 łyżek majonezu 2-3 łyzki ketchup łagodny 2 łyzki masła przyprawa gyros papryka słodka ,ostra
Ugotujmy CośZupa miso jest przygotowywana na bazie pasty o tej samej nazwie, która sporządzana jest z gotowanej soi i ryży, poddanych fermentacji z użyciem kropidlaka żółtego - kosmopolitycznego grzyba występującego głównie w rejonie tropikalnym. W późniejszym etapie fermentacji w paście miso pojawiają się też bakterie fermentacyjne, a pasta staje się aktywna biologicznie, nabierając właściwości antyoksydacyjnych. Pasta miso może mieć różny kolor
W SMAKBardzo aromatyczny kurczak na maśle, czyli popularne indyjskie kremowe czerwone curry z kurczaka z dodatkiem śmietany oraz masła. Podawane z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub chlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy
wyzwania kuchennepaprykę, czosnek, sos sojowy, brandy, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty. Przyrządzone danie posypać uprażonym sezamem. Danie to można podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Mama GotujeBardzo proste danie rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ilość przypraw można zmieniać według własnego uznania. Szybko się robi i jest naprawdę
Mama GotujeKolejny dzień gdy brak pomysłu na obiad. Tym razem chętnie przyrządzę coś, co już dawno nie gościło na moim stole. Chwila zastanowienia, przegląd składników, które posiadam
Mama GotujeRacuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z
Mama GotujePierwszy raz zrobiłam to danie gdy zostały mi ugotowane warzywa z wywaru, który wykorzystywałam do ugotowania czegoś innego. okazało się, że jest to bardzo fajny pomysł
Mama Gotuje