Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 229Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała
Oryginalny smak
Curry z dyni z warzywami i kurczakiem 279jakie pozostały Wam w lodówce wraz z pasta curry. Całość mieszamy, dusimy ok 15 minut i doprawiamy do smaku, jeśli uważacie to za konieczne. Jemy samo lub z kaszą, ryżem, chlebem,...jak chcecie :) Smacznego
Taste Of My Day
PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 220Sos pomidorowy chyba lubią wszyscy :) A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne
Walijskie Pichcenie
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 219Zupa grzybowa Pieczona karkówka Wiejski chleb Gołąbki tradycyjne Knedle z mięsem Zapiekanka z ryżem Łosoś w sosie Rozgrzewający napój Nalewka świąteczna Pigwa Łosoś Kapusta kiszona Pasta z tuńczyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM 223nagrzanego na 180 stopni piekarnika, 5. Pieczemy 20 minut (góra-dół + termoobieg), 6. posypujemy zmielonymi orzechami. 7. dopiekamy jeszcze 5 minut. Zdecydowanie najlepiej smakuje z dipem czosnkowym i ryżem lub z makaronem ryżowym, choć sądzimy, że pstrąg i towarzystwem kaszy jaglanej nie pogardzi! /jeśli chcecie, wrzucimy niebawem przepis na idealny, domowy dip czosnkowy/ Jeśli masz ochotę na więcej
Wypisz Wymaluj
D... dzikie warzywa! 225łyżki curry, pieprz, szczyptę soli i papryki ostrej i słodkiej. Potrząsamy i dodajemy do warzyw. Mieszamy. Na koniec dodajemy trochę ketchupu. Ja użyłam makaronu penne, ale można go zastąpić ryżem lub nawet bagietką, a co! :) Połączenie ekstremalne, ale ja lubię tak czasem zaszaleć, tym bardziej, że było baaardzo dobre! Myślałam skrycie, że zostanie tych warzyw na dzisiaj, jednak Książę wciągnął
Kitchens Alphabet
Domowe sushi maki z twistem 289Lubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Przepis na dobrą chińszczyznę, i tyle w temacie… 286W naszym domu dania kuchni orientu, często królują, bo są zdrowe, pyszne i co najważniejsze, można je przyrządzać z togo co aktualnie mamy pod ręką i
Nie Bo Piekło
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 195Przepisów na łazanki jest bardzo wiele... są łazanki z białą kapustą, kiszoną,ba - nawet z papryką! Ja gotuję zawsze łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i pieczarkami
Walijskie Pichcenie
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50686Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego. Podajemy z ryżem albo z ziemniakami
Walijskie Pichcenie
PENNE W KLASYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM 203Składniki: makaron penne ok. 330 ml przecieru pomidorowego 30 dkg szynki cebula ząbek czosnku słodka i ostra papryka w proszku sól, świeżo zmielony pieprz
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z CHLEBA,PIECZAREK I KIEŁBASY 279Pierwszy raz jadłam ja na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami: S kładniki
Walijskie Pichcenie
ŁOSOŚ Z WARZYWAMI 199Łosoś to tak szlachetna i delikatna rybka, że nie sposób jej nie lubić. Staram się, żeby chociaż raz w miesiącu królował na moim stole... Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody Składniki: 600 g łososia 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 seler naciowy sól pieprz biały liść laurowy ziele angielskie odrobina cytryny Wykonanie: Warzywa
Walijskie Pichcenie
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 224Taki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim
Walijskie Pichcenie
STROGANOW 317wyparowany płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :) U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie TUTAJ
Walijskie Pichcenie