temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem lub ziemniakami
słodkie i nie tylko historie kulinarneW zeszłym roku zachwycałam się połączeniem bobu z orzechami włoskimi. W tym sezonie będę często podjadać go z ananasem. Dawno żadna sałatka nie smakowała mi tak
Kasia Sarnadługość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, C; Składniki mineralne - wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka; Inne - saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko
wege i kropkajest źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego
wege i kropkadzielenie się kuskusem symbolizuje otwartość na ludzi i poczucie wspólnoty. Kuskus wytwarza się z pszenicy twardej (durum). W swoim składzie zawiera dwa razy więcej białka niż w płatkach owsianych, ryżu czy kaszy perłowej, posiada także bardzo dużą ilość żelaza, niacyny i tiaminy. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony i ziemniaki. SKŁADNIKI : kasza kuskus rukola jajko (opcjonalnie) mieszanka orzechów suszone pomidory
wege i kropkajest źródłem błonnika pokarmowego - zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią przed rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów; a także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Kochani! Pochwalę się! Wczoraj jadłam jabłka pieczone nad ogniskiem - polecam, bo są rewelacyjne! Długo pieczone, lekko 'wędzone' niczym mus rozsmarowują się
wege i kropkapiekarniku... z sosem na bazie soku pomarańczowego, z dodatkiem sosu chili oraz sojowego. Są doskonałe i smakują o niebo lepiej niż te szwedzkie 😉 Można je podać z ziemniakami lub ryżem, a także z żurawiną. Pasują na obiad lub jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa
Kuchnia MagdaLenyDelikatna, czosnkowa sałatka makaronowa, z ogórkiem, kukurydzą konserwową, prażonymi ziarnami słonecznika i sezamu. Główną nutę smakową nadaje prażony sezam, a zapachu czosnek. Składniki: 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) 1/2 długiego ogórka lub 2 ogórki gruntowe 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku 40 g ziaren słonecznika (polecam Skworcu ) 10 g sezamu białego 10 g sezamu czarnego
Smak mojego domuorientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna
Tradycyjna Kuchniaczekamy moment, aż się smaki połączą drukuj przepis Voilá! Prawda, że proste? Moim zdaniem ta potrawa najlepiej smakuje z sałatą z sosem balsamicznym i ryżem. Sałata oczywiście może być z truskawkami! Przypominam Wam też o rewelacyjnym przyrządzie do szypułkowania , o którym pisałam tutaj . Podoba Ci się przepis? Koniecznie zostaw komentarz
Patchworktrasie” – wybieranie orzeszków czy rodzynek z pudełeczka z granolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom Składniki: 3 szklanki* płatków owsianych górskich 2 szklanki ryżu preparowanego 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie) 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki
Lamarida.pldodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku używamy). Na końcu przyprawiamy solą do smaku. Nam bardzo smakuje z ryżem, ale można je również podawać solo albo z dowolnym chlebkiem. Smacznego! Artykuł Curry z ziemniaków pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plstron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami po koreańsku i ryżem. Do popicia dużo wody Smacznego! * Przepis znalazłam tutaj . Artykuł Koreańskie naleśniki pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pldoprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z makaronem ryżowym lub kukurydzianym. Smacznego! Artykuł Fasolka szparagowa po chińsku pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plCzęsto, gdy nie mamy czasu i jemy w biegu to łapiemy za kanapkę. Także, gdy niezapowiedzianie wpadają goście, a my mamy prawie pustą... The post Nie
Eksperymentalnie.com