ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:217/442)

Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 195

kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę . Sos ten idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaj u dań z makaronem , ryżem , dań mięsnych. Ja wykorzystałam go do placków ziemniaczanych . Muszę przyznać że zaskoczył mnie jego fantastyczny smak

Smakowite Dania
Potrawka z kurczaka z porem i marchewką. Kurczak w porach i marchewce. 319

Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem... tak mi najbardziej pasuje... ale myślę, że makaron, czy kasza tez będzie pasować :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
I... Indyk z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. 387

Każdy ma czasem dłuższą bądź krótszą fazę na jakieś warzywo, mięso czy... deser. U mnie ostatnio nie może zabraknąć suszonych pomidorów i sera pleśniowego. Dziś proponuję

Kitchens Alphabet
Zimowa zupa z wołowiną 240

mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy osobno ugotowany makaron lub ryż . Smacznego

Stare Gary
Smażony ryż z krewetkami 193

Smażony ryż z warzywami już jedliśmy , to dziś pora na coś dla wielbicieli owoców morza.Krewetki niezwykle delikatne , aromatyczne , z dużą ilością świeżego czosnku i koperku.Smażone

Ostra na Słodko
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 231

cukiniowo-kokosowa* muffina nadziana mascarpone i malinami; maliny*mąka kokosowa, mleczko kokosowe** upieczone w kilku papilotkach, złożoną w jedną, bo jakoś trzeba sobie radzić kiedy

More food, love and dreams
KURCZAKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ 269

Zupa kurczakowa to kopalnia witamin i samo zdrowie.  Chude mięsko + pyszne warzywa ( o tej porze roku najlepsze) do tego bardzo zdrowa kasza jaglana i mamy

Walijskie Pichcenie
Faszerowane bakłażany FIT 256

głowy rozwiązaniem jest zapiekanka. Ja proponuję odstępstwo od tradycyjnej formy i zapieczenie warzyw w łódeczkach z bakłażana. Jeśli nie macie go akurat na stanie, możecie z powodzeniem zrobić to samo z papryką czy cukinią. Takie danie świetnie nadaje się na kolację. Możecie je też podać z ryżem, wtedy powstanie pełnowartościowy, sycący obiad.   Pamiętajcie, że dobry bakłażan ma błyszcząca(...)bakłażan się piecze, zrobić farsz. Miąższ bakłażana, paprykę, pomidorki oraz pora bardzo drobno pokroić. Podsmażyć   2-3 minuty na niewielkiej ilości oleju, następnie chwilę poddusić pod przykrywką, aż warzywa będą miękkie.  5. Zdjąć z ognia, wymieszać z pokrojoną mozzarellą (bierzemy tylko połowę, resztę sera zostawiamy do zapieczenia). Dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę i   pieprz.  6. Nadziać

Powiedz dietom nie
Domowe Sushi krok po kroku 326

dużym stopniu na smak ryżu. Składniki zaprawy zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie wykładamy cały ryż do miski, wlewamy zaprawę i mieszamy delikatnie drewnianą łopatką. Ryż okrywamy wilgotną ściereczką-aby się nie zsechł i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie letni można przystąpić do robienia sushi.   Etap III – przygotowanie składników   Przygotowujemy wszystkie składniki do wypełnienia(...)Przygotowujemy sobie stanowisko pracy, aby móc przystąpić do zwijania rolek. Rozkładamy wszystkie pokrojone warzywa, ryby i dodatki.   P rzygotowujemy miseczkę z wodą do maczania palców, mokrą szmatkę do przecierania noża. Matę owijamy przezroczystą folią spożywczą. N ori kładziemy na matę i rozkładamy na nim równomiernie ryż, zostawiając   na bokach trochę przestrzeni. Warstwa powinna mieć nie więcej niż

Mania Gotowania
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem 132

selera (około 200 g) kawałek pora (około 10-12 cm) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka curry sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia ulubiony makaron lub ryż (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Odstawić na 15-20 minut. 2. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce(...)dwie łyżki oleju i dodać potarte warzywa i dusić około 15 minut. Ewentualnie podlać niewielką ilością wody. Następnie dodać por i podsmażone mięso. Wymieszać i poddusić 2-3 minuty. Następnie całość zalać mleczkiem kokosowym, dodać curry, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. 5. Podawać z ulubionym makaronem lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Zapiekanka warzywna z parowaru 270

bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :) Składniki :  2 ziemniaki  1 cebula czerwona  1/2 marchewki  3 pieczarki  1/2 białej rzodkwi  3 łyżki startego sera  rukola  Przyprawy :  pieprz ziołowy  zioła dalmatyńskie    Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią(...)pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry

Parowar Faceta
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 244

minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion.   Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie i stawiamy rondel na małym ogniu. Potrawa ma tylko powoli pyrkać

Karo in the Kitchen
Bakłażany faszerowane kurkami 255

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam.     Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki

Kuchnia u Krysi
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 380

skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 243

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami

głodny alergik