ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:209/442)

Ryż czarny z warzywami i parmezanem 139

przy kuchence. Ten obiad powstał dość szybko. Z rzeczy ,które posiadałam w lodówce i w zamrażarce. Składniki warzywa po włosku na patelnię garść żółtej szparagówki czerwona cebula liście bazylii cukinia baby sól do smaku oliwa oliwek extravergine parmezan Najpierw wypłukałam ryż. Ugotowałam go na sypko. Odstawiłam. Rozgrzałam patelnię. Do miski wsypałam mrożonki, dodałam fasolkę szparagową uprzednio lekko podgotowaną

Z Kuchni Do Kuchni
Hiszpańskie Oliwki 131

się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty

królestwo garów
Wieprzowina z papryką 141

wykładamy mięso, solimy (nie przesadzamy bo sos ostrygowy też jest słony). Podsmażamy przez pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty. Podajemy z ryżem. Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką SMACZNEGO

peggiwkuchni
Sushi 186

przejmujcie się jeżeli na początku nie będzie ono wyglądało idealnie. Ja robiłam je już kilkakrotnie i zawsze nakładam zbyt dużo ryżu ;) Jeżeli macie ochotę zajrzyjcie do Malwiny na jej wersje sushi.  Składniki : Ryz : 300g ryżu do sushi 5 łyżek octu ryżowego 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli Farsz : płaty prasowanych alg - nori zielony ogórek łosoś wędzony paluszki krabowe(...)czerwona papryka awokado wasabi Dodatki : sos sojowy marynowany imbir wasabi czarny sezam Inne : mata do zawijania miseczka z wodą do maczania palców ostry nóż bez ząbków Przygotowanie : Przygotowanie ryżu Ryż zalać wodą i odstawić na 30 minut żeby zmiękł. Następnie dokładnie go wypłukać pod bieżącą wodą do czasu aż woda będzie klarowna. Ryż zalać równą ilością wody

Codzienne Gotowanie
Wieprzowina w sosie słodko-ostrym 181

momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę. 4. Do karmelu dodać mięso wraz z marynatą, warzywa, przyprawy. 5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi mięso. W razie konieczności dosolić*** 6. Posypać siekanym szczypiorem. Podawać z ryżem. *** dania wcześniej nie solimy, gdyż sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi

kawawszklance
KURCZAK Z KALAFIOREM I IMBIREM W MLECZKU KOKOSOWYM 197

pietruszkę i seler. Podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej kurczaka. Wymieszałam i podsmażyłam. Wsypałam starte warzywa. Następnie dołożyłam kalafior. Można podlać szklankę wody. Ostatni etap to mleczko kokosowe. Pod koniec duszenia dodałam łyżkę przecieru z pomidorów. Podałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
Soja po grecku 140

przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw. na warzywa „rybę” i tak kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą. Taak przygotowana potrawę przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki żeby się „przegryzło” najlepiej na całą noc. Podawać z ryże, kaszą, pieczywem a zresztą ze wszystkim jest pyszne! Smacznego

greenscarf
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 199

Cukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni.  Dzisiaj w kuchni pachnie czosnek, oregano, bazylia i majeranek, a głównymi bohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku

Smak mojego domu
Strogonoff wersja wegańska 120

mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było a babcia (przypomnę

greenscarf
Kurczak w sosie curry 256

patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy ok. 1 minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego

Maminek kulinarny
Risotto ze szparagami i kurczakiem 184

kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę

Pyry na Gaz
„pączki” z oliwkami 153

się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców, takich jak: pomarańcze, cytryny, granaty

królestwo garów
Meksykańska zupa fasolowa, Long Phung 164

Saigonie , ale jedzenia na jedną porcję baaaardzo dużo. Tofu do wyboru w kilku smakach. Wzięłam z warzywami - idealne, warzywa chrupiące ale nie za miękkie, tofu z chrupiącą skórką, dobrze podsmażone. Do tego surówka z marchewki i standardowo z tym daniem - miseczka ryżu gotowanego na parze (do każdego dania są również podawane 2 sosy: łagodny i ostry). W tle muzyka wietnamska

Qlinarnie i Qlinarnie
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 193

połączeniu z mięsem daje nam kaloryczny posiłek, a jeśli jeszcze je zjemy z ziemniakami, makaronem, czy ryżem to połączenie węglowodanów i tłuszczów powoduje ze nam się to wszystko odkłada. Dlatego te pulpeciki pod warunkiem że zjemy je tylko z warzywami dadzą nam wartościowy, o obniżonej kaloryczności posiłek, a w przypadku diety Montiganca posiłek tłuszczowy I fazy. Na temat diety Montignaca

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania