ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:204/442)

Gołąbki z kapusty coolwrap 237

pomidorowy listek, ziele  Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym.  U stawić program STEW i czas

Moje domowe kucharzenie
Jeszcze lepsze gołąbki: zapiekane z kapustą kiszoną i sosem pomidorowym [PRZEPIS] 122

Mamy dla was sprawdzony przepis na klasyczne gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym. Wiadomo, są pyszne, ale mogą być jeszcze lepsze, jeśli zapieczecie je

Kulinarna Polska
Gołąbki z multicookera 258

głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym.  U stawić program STEW i czas

Moje domowe kucharzenie
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i brokułami 183

dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym mieszamy ryż z marchewką i cebulą. Dodajemy kurczaka i brokuły.Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 7 minut, by aromaty warzyw i mięsa się połączyły, a ser roztopił

KUCHNIA POLSKA
PĘCZAK Z TOFU 223

Kasza z warzywami czyli klasyka kuchni wegańskiej. Idealna do zabrania w pudełku do pracy lub szkoły. Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 248

można podawać z dowolnym makaronem krótkim, dodać kukurydzę, kosteczki cukinii, groszek lub posiekaną paprykę. Zapiekanka sprawdzi się także z ryżem. W zależności dla ilu osób przygotowuję obiad, na oko zwiększam składniki. Podaję z natką pietruszki i sałatą przygotowaną ze świeżych warzyw i sałaty batawskiej, pekińskiej, maślanej, dowolnym mixem sałat lub mini sałaty rzymskiej z domowym ziołowym dressingiem. Składniki: 2 nieduże

Zasmakuj Kuchni
Roladki z bakłażana 155

1 bakłażan 200 g mięsa mielonego 1 szkl ugotowanego ryżu pół puszki czerwonej fasoli sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z dynią i figami 193

sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z dynią i szpinakiem 160

sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej

Kulinarne przygody Gatity
Papryki faszerowane 175

grzechem byłoby kilku nie nafaszerować. Moje wersja farszu jest podstawowa, można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej

Kulinarne zapędy Kokosa
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 143

Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Warzywne curry

codojedzenia
Wieprzowina po chińsku 511

patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć mięso i zwiększyć płomień. Smażyć około 3 minut często mieszając. Przełożyć warzywa do mięsa i wymieszać. Następnie partiami wlewać sos i mieszać. Gotować jeszcze około 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem

kuchnia doski
Ossobuco z dynią i kurkami 162

samej stolicy, podaje się je z gremolatą, czyli mieszanka skórki cytrynowej, czosnku i natki pietruszki, a serwuje z szafranowym ryżem. Moja wersja ossobuco dopasowała się do jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje się również w chłody panujące za oknem. Mnie

Słodki Kompromis
Botwinka z ryżem i wkładką mięsną 210

Jeszcze raz o  botwince, tym razem  ugotowanej na solidnym bulionie wołowym z dodatkiem ryżu. Zupa jest syta i w zupełności może nasycić Twój brzuszek

Gotuj Sam!
Papryka faszerowana pstrągiem 145

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy

Pobite gary Barbary
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 135

sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak w musztardzie i cynamonie z batatami 97

wszystkich dostępnych nam naczyń i garnków. Kurczak w cynamonie smakuje obłędnie, przyprawa podkręca aromat nie tylko kurczaka, a także warzyw: papryki oraz cebuli. Sok jabłkowy łagodzi intensywny smak musztardy i gorczycy. Dodane słodkie ziemniaki powodują, że nie trzeba przygotowywać kaszy, ryżu czy makaronu i wszystkie składniki przygotowują się w tym samym czasie. Artykuł Kurczak w musztardzie i cynamonie z batatami

Ciasna Kuchnia
Kaczka z warzywami po azjatycku 119

Dzisiaj polecam przepis na pyszną kaczkę duszoną z warzywami w stylu azjatyckim. To doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Kaczkę podałam z dzikim ryżem.  SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 300g chińskiej mieszanki warzywnej 1/2 puszki mleczka kokosowego, 100 ml śmietany 30%, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka ostrej mielonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym . 137

przepadam ,ale wszelkie pulpety i te gołąbki uwielbiam .Może dlatego że poza mięsem mają w sobie też warzywa i dużo sosu . Składniki: ilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona

Ladylaura.
bitki w sosie jarzynowym 117

seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut. Sos doprawić do smaku , zagęścić zawiesiną. Bitki podawać z ryżem lub ziemniakami

Darcia w kuchni
Potrawka z królika! 199

małą kostkę i przekładamy do średniej wielkości garnka. Zalewamy rosołem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz i gotujemy, aż warzywa zmiękną, a potrawka nabierze smaku. Odparowujemy nadmiar rosołu. Na sam koniec dodajemy śmietanę i koperek. Podajemy z ziemniakami bądź z ryżem. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Risotto z dynią 180

ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję. Ryż doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru

Mama Gotuje
Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami 158

nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa.  Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik z kasztanami Kurczak tikka masala

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto ze szparagami, cukrowym groszkiem i żółtą cukinią 152

Dzisiaj pyszna i szybka propozycja, aby skorzystać z dobrodziejstw warzyw! Risotto jest pyszne samo, ale będzie też dobrą alternatywą do np. grillowanego mięsa czy ryby. Bardzo polecamy! Składniki: 1 szklanka ryżu arborio, 1 1/2 szklanka bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zielonych szparagów, 100 g cukrowego groszku, 1/2 żółtej cukinii, szczypta tymianku, szczypta suszonych płatków chilli, starty(...)parmezan, olej + łyżka masła Na patelni rozgrzać olej z łyżką masła i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę do zeszklenia, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili dodać ryż. Chwilę należy ryż przesmażyć, a kiedy już wszystkie ziarna są przesmażone wlewamy na patelnię chochelkę wrzącego bulionu warzywnego. Często mieszając gotujemy do momentu, aż bulion wyparuje i uzupełniamy zawartość

Plate of Joy
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 144

żaroodpornego. Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości ryby. Upieczoną rybę posypać kiełkami, od razu podawać. Dobrym dodatkiem będzie brązowy ryż. Smacznego

Pełny talerz
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 206

dodatkiem wędzonej słoniny. Zdecydowanie nie powinny w nim się znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej

Pełny talerz
Leczo z cukinią 194

składniki przekładamy do rondelka , zalewamy 3 szklankami gorącej wody , posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać z  ziemniakami lub ryżem

Smakowite Dania
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1066

mnie Kamis)SólPieprzOlej do smażeniaPrzygotowanie:Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 126

ziele angielskie, sól, pieprz* olej- do smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Doda

Kraina Miodem Płynąca
Paprykowe leczo z chili i pieczarkami 198

Całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, od czasu do czasu mieszając.Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać.Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.Podawać ciepłe z  ziemniakami, ryżem lub pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo.Aby leczo było bardziej pikantne

Gospodyni Miejska
kurczak rosołowy z ryżem... 196

Składniki: 1/2 sztuki kurczak z rosołu, 6 szklanek Wywar z rosołu, 1/2 pęczka warzywa z rosołu, 2 łyżeczki pieprz ziołowy, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki chilli suszona mielona, 1 łyżka natka pietruszki, 2 saszetki ryż ugotowany kurczak z rosołu obrać z kości, chrząstek i mięso podzielić na mniejsze kawałki do garnka dać mięso obrane, wywar rosołowy, pokrojone w kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 230

imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min. Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek. Mieszamy i odkładamy z ognia Podajemy z ryżem; smacznego

Smaki Edyty
Koreczkowy banał ? - nie do końca 198

nocy go nie ma . Nikt nie wie czemu . Na wszelki wypadek kolacja była przygotowana wcześniej (Sałatka z warzyw z rosołu -- zjedliśmy ją przy świeczce).Obiad nie był nowością - zrobiłam Kurczaka w potrawce ( reszta rosołu i kurczaka z niedzieli) + ryż + marchewka z groszkiem. A , że dzięki temu miałam więcej czasu zajęłam się melonem. Syn kupił  bez uzgodnienia z Mamusią

Buniabaje w kuchni
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 344

piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować sos – do miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku

Fabryka pomysłów
Kurczak smażony z ananasem, fasolką szparagową i orzeszkami ziemnymi z imbirowym ryżem po chińsku 142

soli Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy starty imbir. W Woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dodajemy do niego pokrojony drobno imbir oraz sambal oelek. Fasolkę kroimy na mniejsza kawałki, ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa

Mango Papaja
Risotto z zielonymi szparagami. 227

pomocą obieraczki do warzyw, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Skórki szparagów i końcówki przełożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, przykryć pokrywką  i pozostawić 15 minut. Odcedzić bulion, pozostawić pod przykryciem, bo będzie potrzebny gorący. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.  G dy cebula się zeszkli wsypać ryż i przesmażyć, aż zrobi

Codziennik Kuchenny
Risotto ze szparagami 236

uzyska szparagowy posmak. Po tym czasie dodajemy delikatniejsze główki oraz groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Warzywa wyławiamy. W rondlu lub w szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się oliwą i podgrzeją. Wlewamy wino i energicznie mieszamy

Poezja smaku
Polędwiczki kurczaka z zielonym musem z cukinii 136

czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera. Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień, dodajemy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podgrzewamy do momentu aż groszek będzie miękki.  Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania