wieczory. W oryginalnym przepisie Jamie połączył kalafior i ser panir, ale sera nie upolowałam, więc dołożyłam drugą porcję kalafiora. I tak wyszło super smaczne. Polecam w połączeniu z białym ryżem. Ilość porcji: 4 – 5 porcji Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut Składniki: nerkowce – 70g kalafior – 800g jogurt naturalny – 3 łyżki szafran – szczypta cytryna(...)Węglowodany 18 g 7% Białko 9 g 18% *Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). Okiem dietetyka: 1 porcja zawiera 2 porcje warzyw i 10g dobroczynnego błonnika Fajnym pomysłem będzie dodanie do całego dania puszki cieciorki – porcji strączków. Jedzmy strączki to nasz superfood! Jedz to danie do woli i nie licz kalorii. P.S. Dawajcie znać
wiecejwarzyw.plSmaczne i szybkie danie obiadowe z kurczakiem, włoszczyzną i fasolką w sosie serowym. Podałam z ryżem. Składniki: duża pierś z kurczaka 2 garście fasolki szparagowej (może być mrożona) 2 garście włoszczyzny (dałam mrożonkę: marchew, por, seler, pietruszka) 180 ml śmietany 30% ok 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kroimy(...)kostkę, oprószamy pieprzem ziołowym i podsmażamy na oleju, dodajemy mrożoną włoszczyznę, podlewamy pół szklanki wody i dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowaną fasolkę, śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając ,aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku
e-PrzepisyKulinarnesitku, wrzucić na wrzątek w drugim garnku, gotować przez 10 minut - Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki - Do soczewicy dodać marchewkę, batata i przyprawy; gotować 5 minut - Następnie dodać cukinię i groszek, gotować przez kolejne 5 minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Ryż wymieszać z odrobiną oliwy i przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać
Wegańska kuchnia orientalnagarnka dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i lekko(...)pokrywa od szybkowaru. Gotową wołowinę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane danie podawać z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Powyższą wołowinę możecie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak czas duszenia będzie wynosił około - 3 godzin w 180 °C ! Podsmażanie mięsa i warzyw Od lewej strony: wołowina przed i po duszeniu Pomysł na danie ze strony Jakuba Kuronia
UgotowaćRyż z łososiem i czarną fasolą to moja propozycja na pyszny, rybny, pełnowartościowy obiad, bardzo prosty do przygotowania. Możecie użyć swojego ulubionego ryżu: długoziarnistego, brązowego, okrągłego
Dorota Smakujemakaronem. 200g ryżu 1 filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 200 ml śmietany 18% 100g sera gorgonzola sól, pieprz olej 1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną cukinię. Smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec(...)dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty ciągle mieszając. 2. Do kurczaka i warzyw dodajemy obie śmietany i ser. Dusimy do rozpuszczenia sera i momentu aż sos się zagotuje. Jeśli lubimy bardziej intensywny serowy smak, dodajemy więcej gorgonzoli. 3. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu
Szefowa kuchnisporządzone z ogólnodostępnych naturalnych składników. Nie znajdziecie też tutaj białej mąki, białego ryżu i produktów wysokoprzetworzonych. Jako dietetyk mogę szczerze polecić Wam te ponad 80 zdrowych, roślinnych przepisów. Nie musicie od razu rzucać mięsa i zostawać weganami, ale na pewno warto wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców! P.S. Zbliżają się Święta - ta książka na pewno będzie świetnym
Moje Kuchenne RewelacjeSposób wykonania: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora w talarki. Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie. W oddzielnym naczyniu rozrobić koncentrat pomidorowy(...)żeby nie było grudek i pod koniec gotowania dodać do wrzątku. Pogotować wszystko jeszcze 10 minut od zagotowania się. Opcjonalnie doprawić jeszcze przyprawami do smaku. Oddzielnie ugotować makaron lub ryż według przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu dodać do zupy. Podawać na gorąco Smacznego
Na słodko lub wytrawnieZdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak 40 minut a smak… jest wyjątkowy. Leczo możecie również zamrozić, albo zamknąć w słoiczkach i wykorzystać z jakiś czas. Składniki czerwona papryka zielona papryka 2 marchewki 400g pieczarek 1 duża cebula(...)kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pozostałe warzywa (jeszcze bez pomidorów). Doprawiamy wszystko do smaku przyprawami i dusimy ok. 20 minut aż warzywa będą al dente. Po ok. 20 minut dodajemy pomidory i całość dusimy jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zmusić, iść na pobliski bazar, kupić świeże owoce i warzywa. Piękne śliwki uśmiechają się tak zalotnie, aż żal zostawić je na pastwę innych klientów. Dziś propozycja, która na dobrą sprawę może być słodkim obiadem, sycącym śniadaniem na ciepło bądź porządnym deserem.Każda opcja jest dobra, a to dlatego, że ryż na mleku smakuje zawsze i wszędzie. O dziwo, wiele
W kuchni Karmel-itkiDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia PokoleńSmak gołąbków, ale w formie zapiekanki. Ten przepis po prostu nas zachwycił. Ma jeszcze jeden plus – odpada zawijanie, a więc pokocha go każdy, kto nie
Kulinarna PolskaSajgonki z warzywami i kurczakiem to moja propozycja na pyszne, sycące danie w stylu azjatyckim. Dawno nie robiłam sajgonek, bo mając dzieci najczęściej przygotowuję proste, delikatne
Dorota SmakujeTakie klopsy świetnie smakują z ryżem, kaszą gryczaną, jaglaną a nawet z makaronem. To jeden z lepszych pomysłów na rodzinny obiad i na przemycenie trochę warzyw dla małych niejadków. Moje dzieci uwielbiają te klopsy, które robi się bardzo szybko i prosto. Spróbujcie Składniki na 10 dużych klopsów: – 1kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 duża cebula czerwona
Smaki Armine