ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:206/442)

Kurczak z marchewką, groszkiem i ryżem 111

Mieszankę warzywną odstawiamy w ciepłe miejsce aby się rozmroziła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i kroimy w grube plastry. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z odmrożonymi warzywami. Gotujemy całość około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy do momentu aż całość będzie płynna a mąka zacznie się delikatnie rumienić. Do tak powstałej zasmażki wlewamy(...)garnka. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącego sosu i wlewamy z powrotem do potrawki. Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko i wrzucamy do potrawki. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem

Qchnia po prostu
Leczo , sos do makaronu bądź ryżu według mojej mamy 175

Wspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne  * mielone mięso  * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce   * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny  * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona(...)cebulę. Poddusić i dodać marchewkę. Dodać czerwoną paprykę, grzyby i cukinie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny

Magiczne Życie Marty
Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 97

obrać i drobno posiekać. W misce umieścić mięso wołowe. Dodać połowę posiekanej cebuli, ryż, jajko, doprawić solą, pieprzem i paprykami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pozostałą cebulę wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Papryczki chili pokroić w półplasterki lub kostkę. Przesmażyć z cebulą. Gotowe warzywa przenieśćdo garnka i zalać bulionem. Zagotować. Z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego(...)czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Domowy paprykarz z tuńczykiem 126

chwilkę podsmażyć i podlać niewielką ilością wody. Następnie patelnię przykryć, a warzywa dusić do miękkości. (W międzyczasie przemieszać i ewentualnie dodatkowo dolać wody.) Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku

Di gotuje
Zapiekanka makaronowa z serem 308

Zapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa drobiowa z papryką i ryżem jaśminowym 159

podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę warzywa ,dodajemy do kurczaka ,smażymy jeszcze kilka minut. Oprószamy mąką ,mieszamy ,po czym zalewamy gorącym bulionem (cały czas mieszając). Gotujemy 20 min. Następnie dodajemy koncentrat ,tymianek ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec do zupy dodajemy ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Tikka Masala z jagnięciną / Lamb Tikka Masala 235

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle rozgrzewające danie rodem z kuchni indyjskiej. Marynowana w jogurcie, rozpływająca się w ustach jagnięcina, duszona w aromatycznym sosie pomidorowym pełnym warzyw i dalekowschodnich przypraw przypadnie do gustu każdemu. Danie nie jest pikantne jak kurczak tikka masala Jamiego Olivera , chociaż każdy może regulować ostrość według własnego uznania. Polecam dla całej rodziny! Scroll down for recipe(...)małego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie a sos zgęstnieje, przez około 20 do 30 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj pozostałe 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, śmietankę i natkę pietruszki lub kolendry. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, posypane natką pietruszki lub świeżymi listkami kolendry. Smacznego! English version

karmelowy
Warzywa są SEXY! 166

zacząć jeść zdrowiej J Przede wszystkich chciałybyśmy: Jeść zdecydowanie więcej warzyw Przeprosić się z parowarem (próba numer 2 J ) Ograniczyć w znacznym stopniu sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać(...)żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy J W ramach tych zmian w naszym żywieniu planujemy i zmiany na blogu. Co tydzień będziemy obchodzić Festiwal Warzywa Tygodnia. Najpierw opublikujemy kilka informacji o jego dobroczynnych właściwościach, a później rozmaite przepisy z jego udziałem J Planujemy tez kilka różnych postów związanych mniej lub bardziej ze zdrowym żywieniem

Kolizje Smaków
Coś jak paella, ale nie do końca;) 157

posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw cebula, później papryki i cukinia, na koniec zielony groszek. Dodać usmażonego wcześniej kurczaka. Na patelnię wsypać szklankę ryżu, mieszć, aż ryż się zrobi szklisty. Zalać wszystko połową rosołu, dodać szafran (3 kawałeczki) zaczekać

Kulinarne Inspiracje
Risotto z dzikimi roślinami 116

Risotto z dzikimi roślinami to moja propozycja na tani, pyszny i zdrowy obiad za 5 złotych dla całej rodziny. Ostatni czas ( długi weekend, wiosna, izolacja społeczna

Dorota Smakuje
Leczo z chorizo 99

Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa. Podsmażamy, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 2 cm ponad poziom warzyw), dodajemy koncentrat, pesto i chorizo. Całość dusimy pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając. Podajemy z kaszą, komosą lub ryżem. Smacznego : )   Artykuł Leczo z chorizo pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe 171

się lekko zrumieniły. Podajemy wraz ze słodko-pikantnym sosem chili i cząstkami limonki. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ryżu jaśminowego lub surówki z ogórka i mięty (przepis poniżej). Surówka z ogórka i mięty: Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na podłużne wstążki. Chili bez pestek (jeśli używamy) kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy ze sobą cukier puder

Poezja smaku
Gulasz z indyka z marchewką 157

dodać posiekaną w grubą kostkę cebulę i marchewki pokrojone w półpasterki.  Gotować jeszcze kilka minut do miękkości warzyw. Gulasz posmakować, ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką (wcześniej mąkę rozpuścić w zimnej wodzie). Całość jeszcze chwilę gotować. Gulasz podawać z ryżem lub kaszą. Etapy przygotowywania gulaszu

Ugotować
ciecierzyca w pomidorach 148

jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :)  Składniki: 1/2 puszki ciecierzycy 1 puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
ciecierzyca w pomidorach 181

jest to co polecam zawsze. Może i ona sama smakuje nijako, ale już we współpracy z innymi warzywami smakuje obłędnie. Tym razem coś bardzo prostego i bardzo szybkiego. W zasadzie szykuję ją się tak długo jak długo gotuje się ryż czy kasza. i to jest to co tygryski lubią najbardziej :)  Składniki: 1/2 puszki ciecierzycy 1 puszka pomidorów

Gotowanie z pasją
Kuchnia wegetariańska 152

mniej jednak coraz więcej powstaje restauracji, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Kuchnia wegetariańska bogata jest w warzywa, owoce, zboża, przyprawy i rośliny strączkowe. Stosując ta dietę możesz spróbować miedzy innymi kapustę z grzybami i suszonymi śliwkami, gołąbki z ryżem, placki dyniowo – serowe, kotleciki z soczewicy i surówka z czarnej rzepy i wiele innych dań. Post Kuchnia wegetariańska pojawił

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 209

śmietanki i świeżego koperku, dzięki temu jest kremowy i aromatyczny. Można również klopsiki przygotować z gotowanego kurczaka i warzyw z rosołu – przepis na pulpety , Polecam też nasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 172

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki

Kulinarna Pokusa
Potrawka z soi (wegetariańska) 153

daje wcześniej gdyż łatwo go przypalić i będzie gorzki.) W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :) Potrawka z soi (wegetariańska) Potrawka z soi (wegetariańska

Pyza i Surówka
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 151

Risotto w całości na patelni się przygotowuje i zawsze dobrze smakuje. Jest z polędwiczką, grzybkami, warzywami, zmieszane z wyrazistymi przyprawami. Mieni się kolorami i różnymi smakami.    Składniki: 1 marchew ok. 30 g, 50 g cukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego(...)osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego

Moniki Smakołyki
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 235

usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem.   Sok z cukinii, ogórka i mięty Orzeźwiający sok w sam raz na upały, dodatkowo neutralizuje kwasy żołądkowe. Mieszanka soków z tych warzyw zawiera potas i fosfor – minerały alkalizujące. Cukinia i ogórek chłodzą organizm i działają przeciwskurczowo, a naturalne olejki

Co na wege obiad?
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 196

Końcu Wsi SZYNKA W GLAZURZE Z PIWA autorka: Moniq | blog: Z Chaty Na Końcu Wsi Kurczak zapiekany na ryżu autorka: katarzyna_sar | blog: Kuchnia na 5 Polędwica wieprzowa w przyprawach z jabłkami autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Rozmarynowy kurczak z warzywami autorka: Josia | blog: Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki

Kuchenna Kontrrewolucya
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 208

pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już po ok. 6 minutach, a świeża – po 10-15. W dodatku

Kulinarna Pokusa
Wołowina w sosie ostrygowym 171

sojowy i sake :) Dziś więc wreszcie coś z nowym smakiem. Ponownie makaron, choć równie dobrze można go zastąpić ryżem. Lubię wszelkiego rodzaju makarony jajeczne, więc użyłam noodli soba. Mają ładny brązowy kolor. Podoba mi się w kuchni chińskiej to, że warzywa jedynie szybko i lekko się podsmaża przez co nie tracą swojej świeżości i ładnej barwy. Dania są więc kolorowe

W kuchni wieczorem
Zupka z marchewki i ziemniaka dla niemowlaka 175

mniejsze kawałki. Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą na równo z warzywami i gotujemy do miękkości. 2. Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej. Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie: kaszą manną   kaszą jaglaną żółtkiem kawałkiem ugotowanego mięska

Kuchnia domowa Ani
Curry z kurczakiem, dynią i batatem 196

pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe

Mango Papaja
Kotleciki z ryżu i selera 154

przepisów na niezbyt doceniane, nasze polskie warzywa. Był już burak, teraz czas na  selera. Na początek jako dodatek do kotletów ryżowych. Porcja na 8 sztuk Składniki: 1 szklanka ryżu 1 średni lub pół dużego selera korzeniowego cebula jajko  bułka tarta olej sól, pieprz pietruszka lub koperek  Wykonanie: Ryż zalać 2 szklankami wody i ugotować, ostudzić. Selera

Anioły w kuchni
Indyk po meksykańsku 138

Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie podlać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania