ocet ryżowy, sok z ananasa, mąkę ziemniaczaną i passatę. Mieszamy, dodajemy do mięsa i warzyw, mieszamy. Jak by sos był za gęsty to możemy dolać troszkę wody. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem, ale myślę, że nie będzie to potrzebne ;-) Podajemy z ryżem i sałatką
kruche babeczkiPaprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką. Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą
My World by Dagmara Rekwspólnie, że za mało mamy przepisów z dynią. Tzn, żeby nie było, nadal to najpopularniejsze warzywo na blogu, przepisów z nią mamy mnóstwo, ale większość to słodkości. ( TUTAJ znajdziecie spis tych najpopularniejszych wpisów.) Ten przepis musiał się pojawić. Dynia nadziewana brukselką i dzikim ryżem to tak dobre danie że będzie żałować że spróbowaliście go tak późno. W internecie krąży wiele(...)smaki rewelacyjnie się ze sobą komponują. Żurawina nadaje delikatnej słodkości kontrowanej przez orzechy. Ciekawy i inny smak dzikiego ryżu. No i dynia! Pieczona dynia, jak to śpiewała Tina jest „simply the best”. Składniki: 200 gr. dzikiego ryżu 4-6 mini dyń masło/smalec itp 350 gr. brukselki 1 szklanka rosołu (opcjonalnie) 1 cebula 1 szklanka orzechów pekan
PaleoLifeDziś pomysł na błyskawiczny, kolorowy i bardzo zdrowy obiad, czyli połączenie makaronu z warzywami oraz filetem indyka :) Bardzo lubię takie dania, gdzie wszystko razem można wymieszać i gotowe. Najlepiej sprawdza się wtedy makaron, ale myślę, że takie danie z kaszą czy ryżem również wyszłoby bardzo smaczne. Świetnie nada się również na kolację, albo jako posiłek do lunchboxa :) Składniki (2 porcje
Healthy food exploreraromatyczne. Tak przygotowaną cieciorkę z wołowiną możecie podać z kaszą jaglaną, jak my, albo z ryżem, kuskusem lub zawiniętą w tortille. W każdym zestawie będzie smakowała pysznie. Polecamy Wam również przepis na mega zdrowe śniadanie z pieczoną cieciorką, pieczonym jajkiem, awokado i innymi warzywami. Składniki: 500 g mielonej szynki wołowej 2 puszki cieciorki 1 i 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
Niedzielny kucharzlubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciepłą rybę podawać z gorącą potrawką i ugotowanym ryżem, najlepiej ciemnym
Czerwień i błękitwitaminy z grupy B komosa ryżowa świetnie nadaje się także jako zamiennik ziemniaków, czy ryżu. Oprócz quinoa w burgerach znajdziecie też fantastyczną ciecierzycę i cukinię przy akompaniamencie mieszanki ziół i przypraw zaczerpniętych z kuchni arabskiej. Do tego słodki akcent w postaci pieczonych warzyw, orzeźwiający akcent z tych surowych oraz cytrynowego jogurtu i pikantna kropka nad 'i', pochodząca z kiełków. Totalna
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj kuchnia chińska. Szybkie i pyszne danie pełne smaku typu stir fry. Polędwiczka krótko smażona na maksymalnie rozgrzanym oleju jest soczysta i wyjątkowo smaczna, do tego
Oryginalny smakczosnek. Zalej wodą dodaj przyprawy gotuj 30 minut. * Jeżeli chcesz uzyskać gęstszy sos zmiksuj połowę warzyw z sosu. Etap IV Gdy kotleciki się usmażą przełóż je do garnka z sosem, gotuj ok 10 minut, aby kotlety 'przeszły' smakiem sosu. Gotowe! najlepiej smakują z ryżem
Wylizany RondelPrzygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła(...)Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki
Kukuleczkizimowym to, moim zdaniem, konieczność. Nasza rodzina lubi się rozgrzewać pysznymi zupami. Wystarczy jedno warzywo przewodnie (tym razem cukinia) + cebula + duża ilość czosnku + mleko kokosowe oraz ulubione przyprawy, by wykonać zupę marzenie. Jeśli podać ją z grzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii na chłodne (jesienne
Jeść, by żyć w zdrowiuPyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do
Oryginalny smakcielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube plastry razem z kością szpikową, duszone albo wolno pieczone z warzywami , białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym . Poza mięciutkim mięsem i pysznym sosem zjada się też szpik ze środka kości
Smaczna Pyzadań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem
Szefowa kuchniczęsto gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu już ich ma dawno
Gotowanie Patkipotrzeby potrawę podgrzewać, ale nie gotować! Uwagi Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Jeśli w przepisie powyżej nie użyjemy słodkiej śmietany warto podać go np. w miseczkach jedynie z dodatkiem 1 łyżki kwaśniej śmietany położonej na mięsie i warzywach. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-11 {margin: auto;} #gallery-11 .gallery-item {float: left;margin
Kulinarna PokusaGołąbki w młodej kapuście to smaczny sposób na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Podane na gorąco z sosem pomidorowym smakują wyśmienicie i mogą doskonale urozmaicić codzienne obiady. składniki na ok. 20 gołąbków średnia główka młodej kapusty 1 jajko 2 torebki ryżu ( każdy po 100 g ) 500 g mięsa mielonego 2 cebule 1 średnia marchew łyżka masła domowa przyprawa typu wegeta(...)czarny pieprz ok. 1,5 litra bulionu przepis Opłukaną kapustę obgotowujemy w dużym garnku we wrzącej wodzie kilka minut, tak aby zmiękła, po czym wyjmujemy z garnka i studzimy. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż w przepisie na opakowaniu. Następnie z kapusty oddzielamy liście, z tych największych i najładniejszych ścinamy zgrubiałe części nerwu. Obrane cebule drobno siekamy a następnie
Smakowite Daniarównież połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu. Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki
Wspólne smakiwszystko się "uspokoi" a mięso "wchłonie soki". Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem
Kto ugości moich gości?Sajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie Będziemy potrzebować : Papier ryżowy ok. 15 sztuk Farsz; Woreczek ryżu 50g suszonych grzybów mun 2 cebule 2 ząbki czosnku Jajko Świeży szpinak (według uznania ) Pieprz, sól(...)blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek , a następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez
Anioły w kuchnimusiałabym je jeść 3 razy dziennie to dostaje mdłości ;) Dlatego postawiłam przede wszystkim na warzywa, oczywiście chude mięso pojawia się i u mnie ale z umiarem... Z czego zrezygnowałam?...przede wszystkim NIE MA i to trzeba sobie jasno powiedzieć STOP dla pieczywa, ryżu, makaronów, i innych węglowodanów ...słodkiego alkoholu czyli darzonych przeze mnie wielką miłością piwa typu Radler
NaKońcuJęzykapiękny, jędrny i świeżutki szczaw w moim tureckim warzywniaku. W głowie natychmiast pojawiła się wizja zupy szczawiowej z jajeczkiem i przysłoniła mi wszystkie inne fantastyczne, mniej i bardziej egzotyczne warzywa i owoce (a muszę przyznać, że sklep jest pod tym względem wspaniały) tudzież obracając w gruzy moje, tak pieczołowicie opracowane, kulinarne plany na najbliższe dwa dni. Chwyciłam największy pęczek(...)sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej śmietany 18%, bardzo dobrej jakości 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku siekany koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych 1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy
Kuchnia Prezydentowejsojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka(...)momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji i stał się gęsty. Na koniec gotowania dodaję czarny sezam oraz posiekaną dymkę. Ryż gotuję na wolnym ogniu w podanej
Mango Papajasię, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry 1 łyżeczka drobno posiekanego lub startego imbiru 3 łyżki mleczka kokosowego(...)grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny, drobiu
Czerwień i błękitPieczarki faszerowane mięsem to kolejne danie idealne na imprezy. Przygotowane wcześniej, wystarczy w odpowiedniej chwili włożyć do piekarnika na pół godziny. Podane z ryżem stanowią pyszne danie obiadowe :) Składniki: 12 dużych pieczarek 1 mała cukinia 1 mały pomidor 1 mała cebula 2 ząbki czosnku oliwa pół płaskiej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili(...)łyżkach oliwy 5 minut. Następnie do cebuli dodajemy cukinię, pomidora, poszatkowane ogonki pieczarek, lubczyk, majeranek, chili, słodką paprykę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do odparowania wody z warzyw. Na koniec na patelnię dodajemy mięso i podsmażamy jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarki. Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut
Smak mojego domuCzy słyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie
Moja smaczna kuchniaPrzepis na pyszne, aksamitne risotto z mleczkiem kokosowym, marchewką i groszkiem. Składniki: ok 180 g ryżu arborio puszka mleczka kokosowego (400g) 200 g groszku mrożonego cebula
e-PrzepisyKulinarneTym razem w wolnowarze zrobiłam deser, a dokładnie pudding ryżowy. Wyszedł rewelacyjnie i dzieci domagają się żeby dzisiaj zrobić znowu. No cóż...idę po ryż
kuchnia doskiGołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 szklanki ryżu * 1 duża cebula zalewa: * szklanka przecieru pomidorowego * 2 szklanki bulonu * pół kostki masła * 4
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 czerwone papryki * 1 podwójna pierś z kurczaka * pół szklanki ryżu * pół cebuli * 1 jajko * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz * tarta mozarella (ok. 100 g
Pobite gary Barbaryryżem - idealny pomysł na szybki obiad. Poniższe danie zasmakuje smakoszom piersi z kurczaka, jak również osobom, które cenią swój czas. Składniki na 2 porcje: 1 dosyć duża pierś z kurczaka 1,5 kawałka pora (biała część) olej do smażenia 3-4 łyżki serka mascarpone (można zastąpić śmietaną 18%) 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki suszonych warzyw sól, pieprz(...)warzywa. Całość dusić przez kilka minut pod przykryciem. 3. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlać mleko, dodać serek mascarpone i mąkę - wszystko ze sobą połączyć i przygotowaną masę wlać do garnka. 4. Całość dusić pod przykryciem (kilka minut, na małym ogniu). Po około 10 minutach posmakować sos i ewentualnie go doprawić. 5. Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem
Ugotować