ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:222/442)

Zapiekanka warzywna z parowaru 245

bardzo proste, kilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :) Składniki :  2 ziemniaki  1 cebula czerwona  1/2 marchewki  3 pieczarki  1/2 białej rzodkwi  3 łyżki startego sera  rukola  Przyprawy :  pieprz ziołowy  zioła dalmatyńskie    Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią(...)pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry. Po czym połowę układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry

Parowar Faceta
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 221

minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion.   Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie i stawiamy rondel na małym ogniu. Potrawa ma tylko powoli pyrkać

Karo in the Kitchen
Bakłażany faszerowane kurkami 229

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam.     Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki

Kuchnia u Krysi
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 347

skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry(...)małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje próbujemy i doprawiamy wg. smaku podajemy z brązowym ryżem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sos z soczewicy z kurkami (bez glutenu, mleka i jajek) 223

Planowałam dziś ugotować dal bhat, czyli sos z soczewicy i ryż - klasyczne danie kuchni nepalskiej. Jednak gdy podsmażałam cebulę i czosnek z nasionami czarnej gorczycy, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać grzyby. Kurki tak świetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula(...)przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami

głodny alergik
Meksykańska zapiekanka 184

natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ogórki konserwowe kroimy na półplsterki. Rozkładamy na warstwie ryżu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Obraną marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego lub oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy tartą marchewkę. Smażymy aż do zeszklenia się warzyw. Na patelnię dodajemy mięso mielone. Gdy straci różowy kolor dodajemy czosnek(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy większą częścią tartego sera. Rozkładamy chipsy tortilla/nachos. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Na warstwie ryżu rozkładamy farsz mięsno-warzywny Posypujemy tartym serem Rozkładamy chipsy Tortilla/Nachos Posypujemy resztą sera Wstawiamy do piekarnika na 20 minut durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 263

masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby lub warzyw 30 g masła 2 łyżki świeżego kopru 2 łyżki sosu rybnego sól i pieprz do smaku Zacznij od przygotowania kapusty. Oberwij kapustę z uszkodzonych liści. Wytnij nóżkę i włóż(...)zbita jest kapusta. Kiedy kapusta jest już miękka odcedź wodę i ostudź. Oderwij wystudzone liście. Jeśli nerwy liści są zbyt grube i twarde lekko je zetnij. Następnie ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Ryż może być al dente ale absolutnie nieprzegotowany. Odparuj ryż i umieść w dużej, owalnej misie. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij

codojedzenia
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 172

widać warzyw, a szcególnie szpinaku, którego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej(...)litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut. • Dorzucić do zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. • Zmiksować zupę na krem, doprawić solą i pieprzem. • Podawać posypane płatkami migdałowymi i sezamem

To co kocham
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 206

aromatyczna i bardzo sycąca, a przy tym bardzo łatwa do przygotowania! Koniecznie spróbujcie Paellę z kurczakiem i przenieście się na gorące, hiszpańskie plaże! Zapraszam! SKŁADNIKI : ( dla 3-4 osób ) * ryż do paelli – 200 g * bulion warzywny – 1 l * filet z kurczaka – 400 g * papryka – 2 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidor – 1 szt * słodka papryka, chili, szafran – szczypta * białe(...)oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili, wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut

Ostra na Słodko
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 184

warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu. Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest(...)puszka mleka kokoswego 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju sezamowegp sok z 1/2 cytryny/limonki sól, pieprz zielenina: kolendra/pietruszka dodatkowo: 250 g czerwonego ryżu Wykonanie: dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę rozgrzać olej kokosowy i zeszkllić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wolowina w sosie ostrygowym 189

łyżki wody DODATKOWO:  ryż (najlepiej smakuje nam robiony jak w tym przepisie) olej do głębokiego smażenia - nie dużo Wołowinę kroimy na cienkie plasterki. Składniki marynaty, oprócz oleju mieszamy ze sobą. Olej wlewamy dopiero, kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę(...)smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę warzyw, pieprzymy, dolewamy sos ostrygowy i sojowy oraz bulion. Mieszamy i dusimy przez minutę na dużym ogniu.  Po tym czasie odkrywamy i ponownie mieszamy. Sos powinien zgęstnieć, jeśli tak się

Kuchnia od dwojga
Sałatka z komosy ryżowej i dyni z pieczonymi warzywami i chipsami z jarmużu 97

Uwielbiam ten czas, kiedy przychodzi sezon na dynię. Wtedy piekę ją, gotuję, blenduję. Jem na słodko, na słono i mrożę, dodaję do przetworów – po prostu

Flymetothespoon
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 187

curry z ryżem. Sprawdza się zawsze i zawsze smakuje. Dodatkowym atutem curry jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe. Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino(...)warzywa zmiękną. Następnie dodać odsączona  ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny. W razie konieczności - dosolić. Doprawione curry pozostawić jeszcze na 3-4 minuty na małym ogniu. Curry podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 108

Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej

Moja Delicja
Curry z kalafiora. Przepis na pyszny wegański obiad 114

Kalafior doskonale sprawdza się z daniach wegańskich, które lubimy i staramy się robić coraz częściej. Na przykład to curry jest nie tylko łatwe i szybkie w

Kulinarna Polska