ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:233/442)

Sushi maki, Ani Mru Mru 196

ryżowym, odrobiną cukru i soli, wymieszaj drewnianą łyżką. Zwijanie sushi maki Składniki: ugotowany ryż prasowane liście alg morskich/nori ogórek (tylko zewnętrzna część) awokado papryka opcjonalnie: serek Philadelphia Poza tym na nadzienie możesz użyć wielu innych składników (np. tofu, paprykę, tykwę, sałatę, rzodkwi daikon, itp.) Warzywa pokrój w cienkie, długie paski. Co dalej? Skorzystałam z tego filmiku: Pozostałe składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 220

byle jakie. I gdy się tak patrzy do lodówki, na koszyczek z warzywami i do szafki pełnej sypkich rzeczy to można wyczarować cuda! Paleta barw, Mieszanka smaków... Tak, to właśnie sałatka. I to szybka z niej "dama". SKŁADNIKI: - Tuńczyk w oleju, puszka, - Czerwony ryż, 100 g , - Por, 1 spory, - Papryka Czerwona, 1 - Papryka Żółta, 1 - Pomidor, 3-4, - Jajka

Wypisz Wymaluj
Kurczak w sosie orzechowym 382

doprawić sosem sojowym.  Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne.  Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6862

kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje.  Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 167

stopni C) W drugim naczyniu mieszamy pokrojoną w kostkę paprykę z ziarnami ryżu (nie ugotowanego) i cebulką, na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, tak aby gniazda nasienne były skierowane ku górze. Do szklanki wlewamy wrzątek około 120-150ml, rozpuszczamy pół kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie

SMYKWKUCHNI
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 134

łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy z ryżem i różyczkami brokuła. Składniki(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, igiełki rozmarynu i pędy trawy cytrynowej. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Jeśli zamiast surowej dyni użyjecie gotowego puree, to należy je dodać pod koniec gotowania warzyw. • Z ugotowanej zupy wyjąć trawę cytrynową, a zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem

To co kocham
Harira 109

Tradycyjna marokańska zupa w wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.   Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić(...)warzyw razem z pozostałymi przyprawami i smażyć całość jeszcze przez 3-4 minuty. Dodać pomidory, szklankę wody i liść laurowy.  Wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodać ciecierzycę i gotować kolejne kilka minut. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą. Skropić sokiem z limonki. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. Moja wersję podaję najczęściej z ryżem

wyzwania kuchenne
Ogórkowa ze świeżych ogórków 130

grzankami natartymi czosnkiem. W oryginale należy podać z pasztecikami z ryżem i jajami, w cieście kruchym lub francuskim. *wywar z włoszczyzny pęczek włoszczyzny, listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, sól Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą (tyle, aby przykryć warzywa) i ugotować wywar. Przecedzić. zastawa

królestwo garów
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 132

słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku ugotowany na sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki(...)następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw. Sos połącz razem z kurczakiem. Danie podawaj z ugotowanym na sypko ryżem

Food Square
Curry z kalafiorem i cukinią 107

Pyszne, aromatyczne, pełne różnych smaków danie bezmięsne. W mojej opinii pełni smaku nabrało na sam koniec, z warzywami i ryżem (początkowo jak na moje kubki smakowe

Smaki Na Talerzu
Placki Uttapam ze sfermentowanego ryżu i soczewicy 119

Uttapam to placki azjatyckie ze sfermentowanego ryżu i strączków. Placki zawierają dużo białka a dzięki fermentacji są lekko strawne. Mnie urzekły i myślę że i Wam

Moje Małe Czarowanie
Prosty sos wegański „zielone groszki” – gdy nie masz czasu 109

Prosty sos wegański z zielonym groszkiem i curry, który zrobisz w kwadrans! Pasuje zarówno do makaronu, jak i ryżu. Artykuł Prosty sos wegański „zielone groszki

Wiszniówka
Pulpety z manioku ze śmietaną 119

O manioku pisałam już wiele, warto go zajadać bo stanowi jeden z pierwszej trójki po ryżu, i ziemniakach składnik żywienia na całym świecie. Zrobiłam z manioku

Moje Małe Czarowanie
Curry z ciecierzycy | wegański obiad | 169

Pyszna, wegańska propozycja na obiad!  Zdrowe curry z ciecierzycy z ryżem... Dużo przypraw, masa aromatu i pełny żołądek. Uwielbiam takie dania... są sycące i bardzo

Czarnawisienka
Faszerowana zielona papryka 124

Paprykę faszerowałam już na różne sposoby ale ryżem czerwonym jeszcze nie i stąd ten pomysł. Rezultat wyszedł przepysznie, papryki szybko zniknęły z talerzy. Warto więc czasami

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania