smażyłam dalej przez ok. 5 minut. Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszałam i zmniejszyłam ogień. Dusiłam pod przykryciem przez ok. pół godziny. Chilli podałam z moimi domowymi nachosami, ale zazwyczaj ryż też się świetnie sprawdza
Kulinarny PamiętnikSkładniki: podwójna pierś z kurczaka; 200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu; 2 ogórki świeże; pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; przyprawa gyros; sól, pieprz; opcjonalnie oliwa z oliwek. Dokładnie opłukanego kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Następnie smażymy go na oliwie lub tak jak ja bez tłuszczu. W osolonej wodzie
Miksturownikłyżeczki kaparów (ok 20 g) 80 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy(...)robić, pisałam tutaj ), a następnie pokroić w krążki. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę - na średnim ogniu. Gdy oliwa jest gorąca, dodać pokrojoną cebulę. Wymieszać i smażyć 5-6 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając
Stare GaryBardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka(...)oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki), posiekane chilli oraz posiekane oregano. Smażymy do momentu aż przyprawy uwolnią aromat i następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso zmieni kolor dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę
DefinicjaSmakuchińsku z ananasem Szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250g ananasa z puszki 2 łyżki oleju sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa (można użyć(...)ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty *** *** Dodajemy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę *** *** W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki w miseczce *** *** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemkokosowego oliwa z oliwek + olej roślinny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu sól himalajska, świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: By pozbyć się goryczki z bakłażana: Bakłażany umyj i pokrój w plastry ok 1 cm. Każdy plaster posyp obficie solą z obu stron i odstaw na około(...)dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę wraz z papryczką chili – do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj cynamon, mieloną kolendrę, kurkumę i kumin, smaż około 2 – 3 minut. Dodaj czosnek i imbir, smaż kolejne 2 – 3 minuty mieszając. Dodaj pomidory wraz zalewą, rozgnieć je na patelni, dopraw solą i pieprzem i gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe
Moja pasja smakułyżkę oliwy i smażymy cebulę i czosnek aż się delikatnie zeszklą, a następnie dodajemy paprykę. Po podsmażeniu zdejmujemy z ognia.Jeśli mamy paellerę lub duży garnek to od tego momentu będziemy używać tylko jej. Jeśli nie, możemy dalej używać tej samej patelni (o ile jest naprawdę duża). Rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy na nią surowy ryż
Zakręcony WidelecKotlety mielone z indyka. Kotlety mielone z indyka jak zrobić mielone z indyka ile smażyć kotlety mielone z indyka Delikatne, mięciutkie i soczyste kotlety mielone z indyka - prosty i szybki przepis, który wykonasz w kilka chwil. Kotlety z mięsa mielonego z indyka są znacznie delikatniejsze od wieprzowych i genialne dla dzieci. Mają mniej tłuszczu(...)samym także mniej kalorii. Do kotletów dodaję często śmietankę lub majonez, są wtedy bardziej soczyste. Te pyszne drobiowe kotlety można podać z ziemniakami, ryżem albo ulubioną kaszą. Doskonale smakują z buraczkami na ciepło, surówką z marchewki lub mizerią. Jak zrobić mielone z indyka . Ich przygotowanie jest banalnie proste. Aby odpowiednio przyprawić mięso mielone z indyka stosuję moje
Moja Książka Kucharskamiałam cukinię z ogródka, świeżą kukurydzę i piersi z kurczaka zagrodowego, dodałam sos pomidorowy, obowiązkowo czosnek i trochę ziół i powstała pyszna potrawka - do podania z kaszą, makaronem albo ryżem. Potrawka z kurczaka, cukinii i kukurydzy Składniki: 4 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża cukinia (albo 2 mniejsze) 2 kolby świeżej kukurydzy ( można też użyć kukurydzy(...)wodzie do miękkości. Cebulę pokroić w kawałki, czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, przesmażyć cebulę przez 5 minut, dodać czosnek i cukinię, smażyć mieszając co jakiś czas, aż cukinia zmięknie i się zarumieni. Przełożyć do garnka. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, posypać papryką i usmażyć, przełożyć do garnka. Kukurydzę obkroić z kolby
Smaczny zeszytwięcej niż godzinę. Ryż można ugotować wcześniej i podawać z gorącym sosem. Wybierzcie swój ulubiony: biały, jaśminowy, brązowy lub dziki. Moim zdaniem wszystkie pasują, ale najlepszy jest ryż jaśminowy :) Nie pomijajmy żadnego ze składników, tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka(...)usmażyć. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Cebulę, paprykę, marchewkę i ananasa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Wrzucić marchewkę i cebulę. Smażyć ok. 15 minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy
Chocolate Muffin Blogtworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy. Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do całego domu, nie tylko kuchni. Składniki(...)smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat, cukier i pomidory z puszki oraz wszystkie przyprawy. W ymieszać i dosypać osączoną z zalewy kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia. Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym. Podawać do gotowanego na sypko ryżu. Smacznego
Wanilia i Kardamonnaczynia. Na tej samej patelni na której smażyły się roladki obsmażyć pokrojonego w półplasterki pora. Musi tylko zmięknąć, następnie wlać śmietanę i chwilkę podgrzać mieszając. Doprawić solą pieprzem, dodać zmieloną gałkę muszkatołową. Zalać tym sosem roladki. Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 40 minut. Podawać z makaronem lub ryżem. Polecam były pyszne
Kuchnia Pokoleńnasiona kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu) i smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory, ocet, wsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki. Podaj chili z sałatą, awokado, czerwoną cebulą, kozim serem, pomidorami, ryżem, kaszą czy chlebem…Po prostu z tym co lubisz najbardziej
codojedzeniamnie czerwony) łyżeczka kuminu pęczek zielonej pietruszki lub kolendry podawać z ryżem, pieczywem (np chlebkami Naan z tego przepisu, ) Przygotowanie: W dużym garnku podgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i przez 5 minut podsmażaj pokrojoną w kostkę cebulę. Potem dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli) i przez dosłownie chwilę smaż wszystko razem cały czas mieszając. Do cebuli dodawaj
greenscarf