smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę, ok 2-3 min. Dodajemy przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki
Smaki Edytybrązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut(...)osobnym garnku, lub na dużej głębokiej patelni, podsmażyć na maśle przez około 1 minutę czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać wszystkie przyprawy, ciągle mieszając smażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego
Moja Mama GotujeDodać kurki i smażyć chwilkę. Wlać wodę, tyle żeby mięso było pokryte w 3/4 wysokości.Dodać 1/3 pęczka koperku. Gotować na małym ogniu około godziny. Mięso musi być miękkie. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu i zagotować. Wlać śmietanę, dodać pozostały koperek, wymieszać. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Smaczny
Kuchnia Pokoleńpotrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam(...)lodówki. Następnie gotuję na parze przez 10 minut. W tak zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję
Mango Papajałyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki(...)zawijać gołąbki. *liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. *do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok
Moja Książka Kucharskadużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając na bok. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy(...)dodałem przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki
Wyprawy kulinarneZdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć(...)czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego! Polecam również
Kulinarne PrzebojeCebulę, obrane ząbki czosnku oraz papryczki pepperoni siekamy na bardzo drobno. Niewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i zaczynając od posiekanych papryczek i kończąc na posiekanym czosnku smażymy całość na średnim ogniu aż do osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy(...)przesmażone papryczki, czosnek oraz cebulę (rozdzielamy to mniej więcej po równo). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki, oraz marchewki z wywaru pokrojone na średnie cząstki. Kolejno
Symfonia Smakówwarzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć je chwilę, celem wydobycia aromatu. Dodać marchewkę i smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut. Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać
Fabryka pomysłówwersję tego dodatku do ryżu. Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka(...)pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać natką kolendry. Moją pierwszą lekturą zaplanowaną na luty jest sfilmowana w ubiegłym roku "Dziewczyna z pociągu" Pauli Hawkins . Początkowo nie mogłam się na niej skupić
Weekendy w domu i ogrodziehiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona (z tych grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony(...)czosnek bez obierania (w łupinach), liście laurowe i pokrojoną pierś. Smażymy aż do osiągnięcia złotego koloru. Zdejmujemy z patelni kurczaka wraz z liśćmi oraz czosnkiem i odkładamy. Na patelnię wrzucamy za to drobno pokrojoną cebulę i obydwie papryki. Posypujemy małą łyżeczką soli. W tym czasie – gdy warzywa się smażą, usuwamy skórę i gniazda nasienne z pomidorów. Kroimy
Poezja smakubrązowienia) – ok. 5-7 minut. 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) sól morska Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszankę przypraw curry. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe. Do puszki po mleku wlać wodę (około połowy puszki) i dodać do reszty składników. 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej przyprawy curry(...)Wsypać szafran, jeśli jest używany. 0.5 g szafranu (opcjonalnie) Zagotować. Dodać różyczki kalafiora delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W między czasie ugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut) . 150 g ryżu jaśminowego
Moja Delicjaobtocz w mieszance bułki tartej i otrębów, spłaszcz formując burgery, następnie smaż na oleju przez około 3 minuty z każdej strony – uwaga przy przewracaniu i zdejmowaniu, kotlety są dość delikatne. Rada: tak zrobione burgery można też potraktować po prostu jak wegetariańskie kotlety, podając z ziemniakami, kaszami, czy ryżem. Można je jeść również na zimno. Artykuł Burgery wegetariańskie z McDonald
Kulinarna Polskazwykłą, czerwoną papryką. Fileciki w sosie super smakują podane z ryżem. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 por 1 marchewka 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
Blog z Apetytem