potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam(...)lodówki. Następnie gotuję na parze przez 10 minut. W tak zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję
Mango Papajałyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz , pi eprz ziołowy zioła: majeranek, tymianek, posiekana natka pietruszki oliwa do smażenia cebuli sos pomidorowy do gołąbków: słoiczek koncentratu pomidorowego 1,2 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany sól pieprz kilka łyżek wody lub wywaru spod gołąbków - wszystkie składniki(...)zawijać gołąbki. *liście oddzielamy ostrożnie, aby ich nie uszkodzić. *do wody możemy także dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, nada jej to odrobinę kwasowości. Krok 2. Przygotowujemy farsz do gołąbków: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy i rumienimy na tłuszczu. Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok
Moja Książka Kucharskadużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając na bok. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i podgrzałem ją. Do gorącej oliwy(...)dodałem przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, pół drobno posiekanej papryczki chili i pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Całość podsmażałem przez 30 sekund, po czym dodałem ryż arborio. Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki
Wyprawy kulinarneZdjąć mięso z patelni. Na tej samej patelni na której wcześniej smażyło się mięsko dodać jeszcze odrobinę oleju (jeśli jest taka potrzeba), rozgrzać, a następnie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę – smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno wrzucić posiekany drobno czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i smażyć przez ok. 30 sekund. Dorzucić pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażyć(...)czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego! Polecam również
Kulinarne PrzebojeCebulę, obrane ząbki czosnku oraz papryczki pepperoni siekamy na bardzo drobno. Niewielką ilość oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i zaczynając od posiekanych papryczek i kończąc na posiekanym czosnku smażymy całość na średnim ogniu aż do osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy(...)przesmażone papryczki, czosnek oraz cebulę (rozdzielamy to mniej więcej po równo). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki, oraz marchewki z wywaru pokrojone na średnie cząstki. Kolejno
Symfonia Smakówwarzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć je chwilę, celem wydobycia aromatu. Dodać marchewkę i smażyć ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać cukinię. Podsmażyć ją z marchewką ok. 3 minut. Wlać przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać
Fabryka pomysłówwersję tego dodatku do ryżu. Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża marchew kawałek selera pół puszki pędów bambusa 2 cm świeżego imbiru ok. 15 cm pora suszona papryka chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka(...)pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać natką kolendry. Moją pierwszą lekturą zaplanowaną na luty jest sfilmowana w ubiegłym roku "Dziewczyna z pociągu" Pauli Hawkins . Początkowo nie mogłam się na niej skupić
Weekendy w domu i ogrodziehiszpańsku (dla 4-ech osób): 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka 400 gram okrągłego ryżu (najlepszy będzie taki jak do paelli, może być też łatwo dostępny ryż do risotto) 3 pomidory (bez skórki) 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona (z tych grubych) 1 papryka czerwona (z tych grubych) 2 świeże liście laurowe (lub 1 suszony(...)czosnek bez obierania (w łupinach), liście laurowe i pokrojoną pierś. Smażymy aż do osiągnięcia złotego koloru. Zdejmujemy z patelni kurczaka wraz z liśćmi oraz czosnkiem i odkładamy. Na patelnię wrzucamy za to drobno pokrojoną cebulę i obydwie papryki. Posypujemy małą łyżeczką soli. W tym czasie – gdy warzywa się smażą, usuwamy skórę i gniazda nasienne z pomidorów. Kroimy
Poezja smakubrązowienia) – ok. 5-7 minut. 2 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (ok. 350 g) sól morska Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszankę przypraw curry. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe. Do puszki po mleku wlać wodę (około połowy puszki) i dodać do reszty składników. 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej przyprawy curry(...)Wsypać szafran, jeśli jest używany. 0.5 g szafranu (opcjonalnie) Zagotować. Dodać różyczki kalafiora delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W między czasie ugotować ryż na sposób al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut) . 150 g ryżu jaśminowego
Moja Delicjaobtocz w mieszance bułki tartej i otrębów, spłaszcz formując burgery, następnie smaż na oleju przez około 3 minuty z każdej strony – uwaga przy przewracaniu i zdejmowaniu, kotlety są dość delikatne. Rada: tak zrobione burgery można też potraktować po prostu jak wegetariańskie kotlety, podając z ziemniakami, kaszami, czy ryżem. Można je jeść również na zimno. Artykuł Burgery wegetariańskie z McDonald
Kulinarna Polskazwykłą, czerwoną papryką. Fileciki w sosie super smakują podane z ryżem. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 por 1 marchewka 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml śmietanki 30% pół pęczka koperku 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
Blog z Apetytemodstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 na pół miękko - około 7-8 minut. Dodajemy do kapusty wraz z mięsem mielonym, jajkami, kaszą manną, bułką tartą, łyżką majeranku, szczyptą pieprzu. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy
Lena Gotujemaśle. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano
Kolorowa kuchnia Elkismażyć, aż się zarumieni. Gdy mięso nabierze złotego koloru zmniejszyć ogień do minimum i dodać cukier, curry oraz kurkumę, dokładnie wymieszać i smażyć ok. minuty. Na koniec wlać śmietanę i gotować przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Po spróbowaniu można doprawić danie solą, pieprzem, bądź większą ilością chilli. Podawać na ciepło np. z ugotowanym na sypko ryżem
Simply FoodDzisiaj przepis szczególnie polecany dla wielbicieli kuchni azjatyckiej. Szybko, pysznie i pożywnie. O ile różnego typu curry mi się przejadły, to smażony ryż w różnymi
Bon appetit mon amiełyżki pociętych w paseczki listków mięty sól do smaku Wykonanie: Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli według wskazówek na opakowaniu Po zdjęciu z ognia do jeszcze ciepłego wmieszać pocięte w paseczki listki mięty Idealnie nadaje się do mięs z grilla czy rusztu lub do mięs smażonych z patelni
Sztuka gotowania w/g Samirydłoniach pozostałą wodę. 4. Do wielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno do placków oraz odrobinę sera do posypania) plus jaja i mąka, mieszamy dokładnie NIE ZAGNIATAMY ABY POZOSTAŁA WODA Z CUKINII NIE WYSZŁA. 5. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem lub teflon i smażymy placki na małym ogniu (trochę dłużej trzymajcie ze względu na surowe mięso
Zdrowie i pysznie na talerzupomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem. Składniki: 0,5 kilograma piersi z kurczaka 1 puszka cieciorki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju
Bajeczna Kuchniarozbełtanym jajku, a następnie bułce tartej. Tak przygotowane układać na patelni. Smażyć z obu stron, aż będą rumiane. Na końcu na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła. Przykryć i dusić jeszcze jedną minutę. Podawać z sałatką warzywną, u mnie papryka, pomidor ogórek, szalotka, lubczyk i ulubionymi dodatkami jak ryż, ziemniaki czy pieczywo. Smacznego
Gosia gotujekażdemu z Was będzie smakowało. Nasza wersja papryki jest przygotowana z ryżem, cukinią i mięsem mielonym. Zobaczcie jak szybko będziecie w stanie wyczarować pyszny obiad. Nadziewana papryka – składniki na 2 porcje 1/2 cukinii 250g mięsa mielonego 1 cebula 2 duże papryki pieprz cayenne ostra papryka olej do smażenia 100g sera mozzarella sól Nadziewana papryka – przygotowanie Cukinię myjemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowoSmażymy z każdej strony. Dodajemy starty czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy dalej do zrumienienia. Następnie wrzucamy fasolę i dolewamy wody, dusimy około 40 min. na małym ogniu. Kiedy mięso i groch będą miękkie dolewamy sos sojowy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Produkty ze sklepu Skworcu.com.pl można także zamawiać
Radość kipiąca uśmiechem.wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę. Następnie obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli
Gotowanie Patkimięso, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i smażymy około 8 minut. Gdy mięso się zetnie, wrzucamy kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 35 minut, pamiętając o kilkukrotnym mieszaniu. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Chilli con carne najlepiej podawać z ulubionym pieczywem lub ryżem. Smacznego! Artykuł Chilli con carne pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazineróżnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami , mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą. składniki: 2 średnie cukinie po ok 900 g 400 g mięsa mielonego z indyka 1 woreczek kaszy bulgur 200 g kurek 1 cebula sól,pieprz olej do smażenia masło do smażenia ser żółty do posypania Cukinie dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż
Monia miesza i gotujeowinąć nitką lub spiąć wykałaczkami. Na rozgrzaną patelnię kłaść roladki i smażyć na złoto z każdej strony. Następnie wlać na patelnię rosół lub wodę i dusić roladki przez ok. 10 minut. Wyjąć roladki z patelni i zagęścić sos mąką. Podawać np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, ziemniaczkami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechwili gdy cebulka się zeszkli dodajemy pieczarki Smażymy do złotego koloru - studzimy Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy i odstawiamy na chwile do lodówki ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia Obciążamy surową fasolą,surowym ryżem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęniego ser , oraz gałązkę majeranku . Zapinamy wykałaczkami ( jak na zdjęciach ) . Smażymy z obu stron na małym ogniu , aż filety zrobią się apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżywykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę
Smaki Przyprawy i Koloryoleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery. 2. Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne
Kuchnia w czekoladziekolor, a następnie dodać wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć około 2 minut stale mieszając. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki , zrumienionego kurczaka, wodę wymieszaną z octem, posolić i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka. Wszystko wyłożyć na salaterkę, udekorować plasterkami jajek i podawać z ryżem. Żródło: Kuchnia hinduska Katarzyny Pospieszyńskiej
O kuchni z uczuciemSkładniki: pieczarki (5 dużych) cebula (1 szt. duża) pomidor (1 szt.) jarmuż (5 dag) kasza kukurydziana (1/4 szklanki) woda margaryna (do smażenia) sól bazylia Czas przygotowania
Weganka gotujebędzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem
W SMAKwyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!coś pożywnego i ciepłego. Zamiast ziemniaków można dodać, np. pozostałe ryż/kaszę z poprzedniego dnia. Składniki: 1 cebula olej 10 pieczarek 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 garść makronu sól, pieprz koper Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. W garnku zagotuj wodę. Dodaj grzyby z cebulą, starte
Qlinarnie i Qlinarniewykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę
Kulinarna rozmowaprzypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos, czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy (potaje de garbanzos), ryż na mleku (arroz con leche) i Monas de Pascua, będące bardzo
Food Squareodrobinie oleju. Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkispowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem
Walijskie Pichcenieryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz .Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu . Smacznego
Anioły w kuchniryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu
Apetyczna babeczka