pożywne i sycące danie dla całej rodziny*. Bardzo proste w przygotowaniu, w którym pomóc mogą nam nasze dzieci. Piersi indyka marynowane są w mleku kokosowym, wymieszanym z mieloną przyprawą curry, czosnkiem, sokiem i skórką z limonki, bazylią oraz miodem, natomiast warzywa – cukinia i czerwona papryka – w sosie sojowym, również z odrobiną miodu. Tak zamarynowane składniki nabijane są naprzemiennie(...)lubiącym dań pikantnych możemy podać szaszłyki bez sosu. “Tajskie szaszłyki z indyka z warzywami, pieczone w piekarniku lub na grillu” świetne będą na obiad z ugotowanym ryżem jaśminowym lub na kolację bez dodatków. * Na pomysł zrobienia takich szaszłyków wpadła moja 7-letnia córcia, która przyleciała do mnie z książką ze zdrowymi przepisami i pytaniem, czy możemy razem ugotować
Moja DelicjaKebab jest potrawą kuchni orientalnej. Jest to zwłaszcza danie kuchni tureckiej. Dziś proponuję moją wariację z salsą z bakłażana,nutką curry,imbiru i kurkumy. Składniki mięso: piersi z indyka/kurczaka curry kurkuma imbir czosnek ostra czerwona papryka pieprz,sól oregano oliwa Salsa z bakłażana: 1 szt.bakłażanu 1/2 małej cukini puszka czerwonej fasoli czerwona świeża papryka 1 szt.cebuli pasta pomidorowa czosnek(...)Dusiłam aż warzywa zmiękną. Piersi z indyka pokroiłam na cienkie paseczki. Doprawiłam przyprawami,polałam oliwą i odstawiłam na około godzinę do lodówki. Podsmażyłam je na oliwie na patelni. Ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Gdy ryż się gotował, przygotowałam sos. Do miseczki wlałam jogurt. Dodałam pokrojone,obrane kiszone ogórki,ząbki czosnku, fetę i świeży koperek. Wszystko zmiksowałam. Podawałam ryż
potrawyregionalneokoło 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej(...)lubicie dynię to polecam również: KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM LECZO WEGETARIAŃSKIE PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ DYNIA MARYNOWANA ZUPA Z DYNI NA MLEKU WCZESNOJESIENNA MINESTRONE DYNIA Z RYŻEM
potrawyregionalnemojej ostatniej podróży ;) Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy. składniki na sos: 3 banany mała cebula 1 łyżka masła 1 szklanka wody 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól do smaku wyciśnięty sok z połowy cytryny Banany obieramy, kroimy w cząstki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Cebulkę kroimy drobno(...)będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy w folię aluminiową i pozostawiamy tak na kilka minut. Przed samym podaniem posypujemy kolorowym pieprzem. Podajemy razem z sosem bananowym i ryżem
noteskulinarnyfigakokosowy, 200g czerwonej fasoli z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1 duża czerwona papryka, passata pomidorowa - 500g 1 łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół szklanki wody, szczypta cukru, curry, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, chili, sól, pieprz, optymalnie: ser żółty do starcia na grubych oczkach oraz szczypiorek dla dekoracji Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy. Celowo nie podaję ilości ponieważ(...)minut. Dodaję passatę i gotuję ok. 10 minut. Całość wykładam na talerz, posypuję tartym żółtym serem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Możecie podawać z czym tylko chcecie- z ryżem, tortillą lub kaszą. Ja serwuję z grzankami :) Chili Con Carne
Przepis na Dzień Dobryprzepisy będą wegetariańskie, bezpretensjonalne, zbilansowane, pyszne i kolorowe. Czytając książki o kuchni wegetariańskiej zawsze się zastanawiam jaki był ciąg myślowy, który doprowadził do powstania risotto ze słonecznika zamiast ryżu czy pizzy z pieczarek portobello. Co wyróżnia “Naturalnie i zdrowo”? Sarah Britton pokazuje jak gotować z łatwo dostępnych, tanich składników. Wystarczy trochę pobawić się codziennymi produktami i zastosować kilka nowych technik(...)stykała się z patelnią. W ten sposób proste składniki zamieniają się sycące dania. Typowymi dla My New Roots daniami są zdrowe wege wersje klasycznych dań np. kanapki z kurczakiem curry czy risotta. Sarah Britton dba też o zero waste i to takie, które przekłada się na krótszy czas spędzany w kuchni. Uczy nas, żeby przygotowywać większe ilości dań i składników
Ugotowane pozamiatanedzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1-2 cm startego imbiru 1 papryczka czerwone chili 2 łyżki pasty madras 2 plastry schabu, puszka pomidorów 1-2 łyżki płynnego(...)rzadszy. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor. Wlać pomidory, miód, ocet oraz drobno posiekaną kolendrę. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut na niewielkim ogniu. Podawać z chlebkiem nan lub ryżem (ja z braku jednego i drugiego podalam z tortillą i muszą przyznać że też bardzo dobrze smakowało), przybrać jogurtem, posypać kolendrą i od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniecisną się do oczu. Chusteczka i ulubiona smutna piosenka- dwie przyjaciółki, nieodłącznie towarzyszące mi przez ostatnie dni.Na szczęście została energia i chęć. By coś ugotować. I coś zjeść.SZYBKIE CURRY Z TOFU./własny;/2 porcje1/2 małej cukinii1/2 żółtej papryki1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 papryczki pepperoni (lub chili)1/2 kostki tofu1 szklanka śmietanki 12%po 1/2 łyżeczki:kurkumy, cynamonu, imbiru(...)wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i curry, wrzucić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek, zrumienić, przełożyć do rondla.Pora umyć, pokroić w krążki, wyłożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy, zmniejszyć ogień i dusić(...)dusić razem około 7-10 minut.Przygotowana potrawka idealnie komponuje się z makaronem penne ugotowanym al dente (ja łączę całość przed podaniem ), czy też ugotowanym na sypko ryżem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wnętrzu znajduje się dużo piasku, który później może nam chrzęścić w zębach. Pokroić go w cienkie plasterki i dusić na maśle do momentu aż zrobi się szklisty dodać pastę curry następnie podlać bulionem około 1,5litra. Oczywiście ostrość zupy można dowolnie modyfikować, moja wyszła dość pikantna ale taką lubimy. Do wywaru z pora dodać serek topiony i pozwolić(...)kurczaka pokroić w kostkę i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem, jeśli to konieczne oraz na koniec dodać śmietankę. Zupę można podać w towarzystwie makaronu ryżowego lub ryżu jaśminowego
W garach u Gosipierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka dokładnie umyj(...)cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony wok lub patelnię i usmaż do miękkości (około 15 minut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńFajne danie na okazję z rodzinną i nie tylko , przedstawiam jogurtowe udka w przyprawach , fanie smakują więc zapraszam do wypróbowania przepisu . 12 udek ( pałek ) 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki papryki czerwonej pół łyżeczki cynamonu 1 duża cebula sól do smaku 1 duży jogurt(...)lodówki na całą noc . Na następny dzień mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na 200 stopni na około 2 godzin . Podaje z ryżem bądź kaszą jaglaną . Tak wygląda po upieczeniu
Mój SmakKolejna potrawa z typu "coś do ryżu sosowatego wziąć do pracy" i wyszło jej jak zwykle tyle że na jeden obiad dla 2 osób starczy starczy i będzie na tydzień do pracy. Standardowo w niedzielę robię albo dwa obiady tak żeby lubemu zostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc(...)papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki sosu worcester 1-1,5 łyżeczki soli 1 szklanka czerwonego wina Zaczynamy od tego że proponuje duży garnek
Piekielna Kuchnia Patiłyżki nasion słonecznika ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki soli (lub mniej, do smaku) 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki oleju rzepakowego (3g) Na sos: 200ml przecieru pomidorowego 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól(...)patelni zeszklić posiekany czosnek. Dodać przecier wraz z przyprawami. Dusić kilka minut do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia. Przełożyć pulpeciki, delikatnie mieszając chwilę dusić. Podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą. Całość można dodatkowo posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpora marchewka pół żółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich(...)warzyw dodałam sos rybny. Podsmażyłam rybę i paluszki. Wymieszałam warzywa z rybą. Dodałam odrobinę wody i dusiłam około 10-15 minut. Dodałam przecier pomidorowy. Posypałam dymką. Podawałam z ryżem,który ugotowałam z dodatkiem kurkumy. Smacznego
potrawyregionalnekurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy do lodówki - im poleży tam dłużej tym lepiej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebule(...)patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkami pita
Walijskie Pichcenie