ryż curry - 2304 przepisów (strona:112/154)

Czerwone curry z klopsikami z indyka 115

talerz z pulpecikami. Następnie, na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, aż lekko zmięknie, około 2-3 minuty. Do cebuli dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, resztę startego imbiru oraz pastę curry. Smażymy wszystko, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.   Po tym czasie wlewamy na patelnię mleczko kokosowe. Napełniamy puszkę po mleczku do 2/3 wysokości wodą, opłukujemy z resztek i także(...)pulpety oraz cukinię, delikatnie mieszamy, przykrywamy i na małym ogniu dusimy około 10-15 minut.   Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Podajemy je gorące, z ugotowanym ryżem jaśminowym i chlebkami naan, jeśli lubimy. Można też zostawić sobie 2-3 łyżki mleczka kokosowego i polać przed podaniem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue 279

umiejętności w kuchni. Nie mniej trzeba się wyposażyć w dobrą, najlepiej dużą i głęboką patelnie – o taką jak tutaj. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue podajemy na ryżu lub do makaronu. Może to być także dodatek do warzyw gotowanych na parze. Potrawa jest bardzo aromatyczna. Bierzemy się za tem do pracy. Możecie też zajrzeć do innych moich przepisów(...)kurczaka w sezamie. Zobacz mój film z przygotowania piersi z kurczaka Składniki – Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue 2 piersi z kurczaka pół puszki ananasów konserwowych łyżeczkę curry, pół łyżeczki papryki pół łyżeczki oregano sól i pieprz świeża natka pietruszki 5 łyżek sosu barbecue Przepis – Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue Nasz przepis zaczynamy od krojenia

Kuchennyviral.pl
Warzywa z woka II 107

ciągu dnia nie opadamy tak szybko z sił. A nasz żołądek jest zadowolony, że go nie zakwaszamy i nie ochładzamy. Do warzywek z woka idelanie pasuje kasza (jęczmienna, gryczana), ryż, czy też ziemniaki.  Jak dla mnie danie idealne :) Warzywa z woka II (dla 4 osób) kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: 2 cukinie - obieramy, kroimy w pół-plastry 1 czerwona cebula - obieramy(...)cieniutkie słupeczki kalarepa - obieramy, kroimy w cieniutkie słupeczki por - kroimy w talarki 1 puszka groszku 3-4 ząbki czosnku kolendra, pieprz ziołowy, papryka ostra papryka słodka, kminek mielony, curry,  vegeta (domowej roboty), sól trochę soku z cytryny natka pietruszki do posypania Do woka wlewamy kapkę oleju, wrzucamy cebule, seler, czosnek, marchewki, kalarepę, cukinię. Doprawiamy. Na koniec wrzucamy groszek

Kuchnia smaków
Rozgrzewająca ciecierzyca w smakach orientalnych. 112

zielonej papryki 1 ostra papryczka 1 pęczek świeżej kolendry   400 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu  1 szczypta imbiru 1 łyżeczka curry   1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka słodkiej papryki   2 łyżki oliwy   2 łyżki uprażonego sezamu  1 limonka   Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę(...)dodać do dania. Kolejna czynność to dodanie mleka kokosowego i pozostawienie na małym ogniu do 30 minut. Na koniec posypać posiekaną kolendrą  oraz uprażonym sezamem. Podawać z ryżem

Wino Francja Kuchnia
Zielone tajskie curry z kaczki 146

łyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować(...)minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego

Pełny talerz
Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym 198

Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwone curry po tajsku z krewetkami i dynią 163

trawą cytrynową. Gotować ok. 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać szalotkę. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać czosnek, słodką paprykę. Podsmażyć przez minutę. Dołożyć pastę curry, podsmażać ok. 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć. Połowę mleka kokosowego dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Dodać bulion, pozostałe mleko kokosowe, zamieszać. Dołożyć dynię i listki limonki, mieszankę warzywną. Dodać(...)Dodać krewetki, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż będą różowe (lub tylko do podgrzania, jeżeli używamy krewetek gotowanych). Zdjąć z płyty, wymieszać z bazylią. Posypać krążkami chili. Podawać z ryżem i cząstkami limonki. Smacznego

Pełny talerz
Kotlety z indyka z marchewką - dietetyczny obiad :) 813

Składniki (6 dużych sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 duża marchewka 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego  przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, mieszanka ziołowa  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę posiekaną cebulę z czosnkiem.  Następnie dodaj starta na drobnych oczkach marchewkę(...)kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 190*C piekarniku przez 35 minut.  Podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami lub kaszą, ryżem

Zdrowie na języku :P
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 179

dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka 2 mniejsze czerwone papryki 2 średnie cebule 1 puszka mleczka kokosowego przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki tandoori masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki pieprzu sól Pałki z kurczaka umyć i osuszyć. Zasypać przyprawą do kurczaka, podsmażyć na oleju(...)wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem. Smacznego

kuchnia doski
Wegańskie curry z batatów i soczewicy. 144

bulionu warzywnego 200 ml mleczka kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na kokosowym oleju. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pastę curry, kolendrę, kurkumę i imbir. Wymieszać. Po 2 minutach zwiększyć ogień i dodać bataty (obrane i pokrojone w około 1.5 cm kostkę) i marchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę(...)rozgotują. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać soczewicę. Na koniec dodać kokosowe mleczko, sok z limonki, chutney i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii. Dobrze wymieszać. Podawać na ryżu lub z jakąś odmianą hinduskiego pieczywa. Najlepiej smakuje po odgrzaniu

zadanie-gotowanie
kurczak w sosie curry 147

składniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę(...)pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem

Domowy Smak Jedzenia
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 100

wcześniej zamacerować w pachnącej marynacie. Niech Was nie przeraża długa lista przypraw, której trzeba użyć do specjalnej bejcy. Niektóre składniki, jak kurkumę można pominąć, a zamiast niej użyć curry. Obejdzie się też bez ziela angielskiego, choć to przyprawa którą każdy ma w domu tyle że zazwyczaj w kuleczkach, a nie w mielonej postaci. Owoce można jednak łatwo rozetrzeć w moździerzu(...)roztarty w moździerzu ma wyjątkowo przyjemny i świeży aromat. Jako dodatek do shawarmy polecamy Wam bulgur – kaszę, którą można ugotować w 12 minut. Dobrym dodatkiem będzie też kuskus, ryż, lub kasza. Shawarmę można też zapakować do bułki i zjeść jak klasyczny kebab. Tu znajdziecie przepis jak to zrobić . Przepis na shawarmę pochodzi z zestawu lanczy na cały tydzień „Najprostsze

Niedzielny kucharz
Chutney z mango 178

Chutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju(...)posiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek 100 g posiekanych grubo orzechów macadamia Wykonanie: Mango okroić wzdłuż pestki a miąższ pokroić w średnio

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dietetyczne curry z kalafiorem 153

duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku  - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry  - pieprz, sół - 2 duże pomidory  - 1 średniej wielkości kalafior  - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego  Przygotowanie :  Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym(...)minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.  Można podawać samo lub z ryżem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 283

jajko1,5 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 5 łyżek kaszy jaglanejPrzyprawy : pieprz ziołowyCukinie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Przyprawiamy pieprzem ziołowy. Możecie użyć więcej przypraw, np curry, ja nie bardzo mogłem, ze względu na gardło. Mieszamy i odkładamy na bok. Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy(...)formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.     Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym wsypujemy ją w pojemnik do ryżu i zalewamy wrzątkiem na ok . 0,5 cm powyżej, żeby wchłonęła całą wodę. Jeżeli damy więcej kaszy, poziom trzeba dać wyższy, przy ok 200 g, to będzie już 2 cm.Parowar włączyłem

Parowar Faceta
Shorba pieczarkowa z chutneyem pomidorowym 81

Shorba. Przypuszcza się, że pochodzi z Persji, Shorba jest tradycyjnie przygotowywana przez gotowanie na wolnym ogniu mięsa we wrzącej wodzie wraz z solą i aromatyzowana aromatycznymi przyprawami curry i ziołami. Z biegiem lat popularne stały się wegetariańskie warianty Shorba. Shorba pochodzi od arabskiego terminu „Shurbah”, oznaczającego zupę. Moja wersja luźno nawiązuje do tradycyjnej Shorby, co nie zmienia faktu, że jest(...)płatki 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 zielone chili , pozbawione nasion i grubo pokrojone 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżki kolendry 50 ml oleju rzepakowego 1l bulionu warzywnego 50g ryżu basmati Sól Pieprz świeżo zmielony Chutney 200 g pomidorów Piccolo , przekrojonych na pół 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku , drobno posiekane 1 zielone chili , bez pestek, w połowie drobno

RafalCook
Fasolka szparagowa po indyjsku. 723

olej zielona pietruszka Wykonanie: W garnku rozgrzać olej i dodać kumin, gorczycę i goździki. Mieszać, aż zaczną strzelać. (ten etap można pominąć i użyć południowoindyjskiej mieszanki przyprawowej np. Madras curry ) Dodać roztarty z solą czosnek, imbir i cukier. Zamieszać 2 - 3 razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną(...)średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, ale jędrne (15 - 25 minut). Po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub chlebkami naan, udekorowane natką

zadanie-gotowanie
INDYK W SOSIE Z WARZYWAMI 151

pieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania:  Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy curry, papryką słodką, solą i pieprzem. Pokrojone w kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy(...)masła dla delikatniejszego smaku.  Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy do sosu do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu i na koniec  dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ryżem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ryba w mleku kokosowym 127

odsączonej (opcja - jak robię mleko to szkoda mi wywalać) około pól szklanki mleka kokosowego 2 duże pomidory Wykonanie Podsmażamy pokrojone: paprykę , cebulę i pora. Solimy i pieprzymy. Dodajemy paprykę, curry, utarty imbir i zmiażdżony czosnek. Dodajemy pulpę kokosową jeśli mamy oraz pokrojone w kostkę pomidory (ja używam sparzone i obrane ze skórki). Wlewamy ciupkę mleka kokosowego i dusimy z minutkę(...)Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy zostawić trochę pietruszki do posypania na wierzchu. Podajemy z kaszą jaglana lub ryżem

Lubczyk i Wanilia