ryż curry - 2304 przepisów (strona:103/154)

Curry z ciecierzycą, mlekiem kokosowym i szpinakiem... 107

czosnek, mieszając często. Wsyp curry i imbir i przesmaż cały czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Wsyp ciecierzycę i gotuj kolejnych 5 minut. Następnie zestaw z ognia, dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Podawaj z ryżem i chlebkami naan

Lejdi of the house
Kurczak po chińsku 227

dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa była al’dente. 3. Na koniec dodajemy słodki sos chilli. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Gotową

Mama z miasta
Curry z jajkiem 158

Dodać ostrą paprykę, przyprawę curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać pomidory i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę gotować, po czym dodać przekrojone na połówki jajka i gotować na niewielkim ogniu prze kilka kolejnych minut, aż jajka się podgrzeją i przejdą aromatem sosu. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Curry z ryby. 181

cebulę i czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Aromatyczna ciecierzyca w pomidorach z mleczkiem kokosowym. 135

szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować bez przykrycia przez ok 15 minut - sos powinien się zredukować i zgęstnieć, a ciecierzyca przejść lekko smakiem pomidorów i ziół. Na koniec dosolić jeśli jest potrzeba i posypać natką. Podawać z ryżem

Kulinarne Inspiracje
Kurczak po jamajsku 290

 Dzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie

Smaki Edyty
KORMA Z KOTLETAMI SOJOWYMI 144

pastę curry oraz pół szklanki wody i dokładnie wymieszać.  2. Cukinie umyć, pokroić na malutkie kwadraciki, zeszklić na rozgrzanym oleju w dużym rondlu,  dodać czosnek oraz kotlety sojowe pokrojone w paski. Dodać mieszankę jogurtową, doprawić solą i pieprzem.  3. Dusić ok. 10 minut, przed podaniem posypać posiekaną kolendrą oraz czerwoną papryką.  Podawać z ryżem lub chlebem

pieprzny smaczek
Shoarma drobiowa (z udek kurczaka) 465

bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki: pieprzu, tymianku, papryki ostrej 1/4 łyżeczki: curry, kurkumy  Udka umyć

Ugotować
Kuskus z kalafiora. Danie sycące, zdrowe i bardzo aromatyczne, wegańskie. Post dr Dąbrowskiej 391

grillowanych warzyw, do ryżu czy kaszy. Danie bardzo zdrowe, bardzo sycące, bardzo aromatyczne. Do lunch box'a do pracy czy na uczelnię idealny. Smaczny i na ciepło i na zimno. KUSKUS Z KALAFIORA Składniki: 1 średni kalafior  3 cebule pół główki czosnku puszka krojonych pomidorów garść świeżej tajskiej bazylii lub kolendry 2 łyżki indyjskiej przyprawy Curry sól himalajska świeżo

Naturalna Kuchnia
Curry z boczniakami 181

Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki

czarrna od kuchni
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 139

Risotto to popularna włoska potrawa. Dziś pomieszałam .... i nadałam jej trochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw

potrawyregionalne
Rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią 172

Przygotowanie: Na oleju podsmażyć pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz(...)przykryciem do miękkości warzyw około 20 minut, do zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Na sam koniec obficie posypać poszatkowaną natką pietruszki. Potrawę podaję z ryżem

W garach u Gosi
Pasta curry zielone 137

oczywiście kupić gotową w sklepie, ale w ten sposób przynajmniej wiemy, co jest w środku. Wersja bez glutaminianu, benzoesanu sodu i sztucznych barwników. Niezawodna pasta curry czeka w lodówce, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by podać coś szybkiego i ciekawszego(...)każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki: – 3 zielone papryki słodkie – 10 małych zielonych papryczek ostrych – średnie kłącze imbiru

To co kocham
Zielone curry z krewetkami 170

zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty. Dodać krewetki, gotować kolejne 2 minuty. 4.  Zdjąć z ognia, dodać bazylię, wymieszać, natychmiast podawać z jaśminowym ryżem, posypane zieloną cebulką

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w curry z masłem orzechowym 130

curry, ciągle mieszając smażyć przez kilka minut. Filet pokroić w kostkę, posolić i dodać na patelnię. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać.  Kolejno dodawać mleczko kokosowe (tylko śmietanka), sos sojowy, sok z cytryny, cukier. Całość dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z ryżem (u mnie ryż brązowy

kulinarnyswiatdomi
Kurczak z curry i ananasem 169

olej wsypać curry i imbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku.Danie najlepiej smakuje z ryżem.Źródło: perfekcyjnapani

Świat Domowej Kuchni
Kurczak curry z ryżem 313

marynujemy w curry, kurkumie, soli i kminie. Odstawiamy na 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewany odrobinę oleju i na nim dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy, dodajemy zamarynowanego fileta i dusimy. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy razem przez 20 minut. Dodajemy sól, pieprz. Podajemy z ugotowanym ryżem

MojaQchnia.pl
Pieczone nuggetsy na pure ziemniaczanym z sałatką i sosem czosnkowym 87

brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Udka z kurczaka , pieczone z kalafiorem 132

cukinią . Doprawiamy curry , solą , pieprzem i gałką muszkatołową ( oczywiście tylko kalafiora ) . Kalafiora polewamy śmietaną kremówką . Nakrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez około godzinę . Po tym czasie zdejmujemy folię , podnosimy temperaturę do 180 C i pozwalamy potrawie nabrać pięknych złocistych rumieńców Serwujemy na gorąco z dowolnym dodatkiem w postaci pieczywa lub ryży czy kaszy Smacznego

Ogrodnik w podróży
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 146

tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się z kuchni japońskiej sos na bazie(...)pomidorów z dodatkiem sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie. Produkowany jest według oryginalnej receptury. Aksamitna, kremowa konsystencja i doskonale skomponowany

Kuchnia z widokiem na ogród
KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY NA ROSOLE Z WŁOSKIM SERKIEM 161

szczypta curry i słodkiej papryki sól, pieprz  2 łyżki serka mascarpone  Sposób przyrządzenia:   Do rosołu wrzucić obranego i pokrojonego ziemniaka w malutką kostkę ( żeby się szybko ugotował) oraz namoczoną wcześniej soczewicę, gotować ok. 15 minut. Następnie zmiksować. Dodać, wodę, czosnek, mascarpone, przyprawy i ponownie zmiksować. Gotować chwilę i podawać na gorąco z grzankami, makaronem lub ryżem :-) Pycha

pieprzny smaczek