ryż curry - 2304 przepisów (strona:97/154)

Nowe orientalne przyprawy Knorr 161

podzielę się przepisem :-)  Nowych przypraw jest trzy: Czerwone  Curry to autentyczny smak Tajlandii. Przyprawa posiada dużą ilość papryki stąd jej ognisty wygląd i smak. oprócz papryki znajdziemy w niej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów

kruche babeczki
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 170

kwasy tłuszczowe omega-3. Quinoa z powodzeniem zastępuję kaszę, ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa

wege i kropka
Warzywne curry Jamiego Olivera 213

Składniki: 2 średnie bataty 1 puszka ciecierzycy 20 dkg pieczarek 1 większa cebula 1 łyżka ostrej pasty curry sól, curry, kurkuma, garam masala 1 łyżka oleju

czarrna od kuchni
Indyk w sosie curry 188

Składniki: 1/2 kg fileta z indyka 1 cebula 1 młoda cukinia 1/2 puszki ananasa w zalewie 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz curry 1 łyżeczka

czarrna od kuchni
Sos słodko-kwaśny na zimę 111

kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu . Składniki: 3,5 kilograma pomidorów  1 łyżka soli 1 czerwona papryka 2 marchewki Puszka kukurydzy Puszka ananasa 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki słodkiej papryki 2 łyżki musztardy 1 łyżka Vegety 1 łyżka curry 1 łyżka pieprzu białego 3 szklanki cukru 1,5 szklanki octu

Bajeczna Kuchnia
Zielona, wiosenna zupa 192

filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz dla chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy ok 30 minut na średnim płomieniu palnika. Doprawiamy solą lub zamiennie curry/ / maggi, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli uznacie, że zupa jest

Taste Of My Day
Pasta curry i curry z tofu i pachnącymi grzybami 177

Dzisiaj miało być prosto i na lenia. Tofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle

slodkokwasnapl
5 pomysłów na szybki wegański obiad 218

można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw(...)cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu (lub 1 torebka). Ryż gotujemy. Warzywa kroimy w kosteczkę i na oleju dusimy je w garnku przez kilka minut. Potem dodajemy pomidory, szczyptę soli i pół łyżeczki brązowego cukru i razem

Bananowe Pole
Makaron razowy z cukinią i kurczakiem 195

Makaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 244

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Papardelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 192

Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z kurczakiem i gorgonzolą 258

Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z ryżem i warzywami w shoarmie 137

powstało nowe danie, w pikantniejszej wersji. Jeśli jednak wolicie curry, to równie dobrze jak papryka i marchewka, będzie tam pasować kalafior i fasolka szparagowa. Możecie też dodać wszystkie te warzywa. Będzie bardziej różnorodnie i kolorowo. Poziom zaawansowania: Średni Składniki (na 3-4 porcje): ok. 500 g kurczaka 2 paczki ryżu (200 g przed ugotowaniem) 1 duża papryka 2-3 średnie(...)chilli i solą wedle uznania. Podduszamy wszystko pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i sprawdzając, czy nie trzeba dolać wody. W oczekiwaniu aż warzywa się zmiękną, wstawiamy wodę na ryż i gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Ryż z potrawką możemy zmieszać już na patelni, podać osobno na talerzu lub w jakikolwiek inny sposób. Ostatnim akcentem jest posypka

Pyszny Duet
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 153

drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry 128

nowotwory oraz inne choroby cywilizacyjne, niż mieszkańcy większości wysoko rozwiniętych krajów. Skąd się to bierze? Kuchnia indyjska to jedna z najzdrowszych kuchni świata! Dieta ta, oparta jest na warzywach, ryżu i wielu drogocennych przyprawach. Nie wszystkie przygotowywane dania są lekkostrawne, na północy kraju, gdzie panuje chłodniejszy klimat, królują ciężkostrawne gęste sosy i bardziej mięsne potrawy. Na szczęście, bogactwo kolorowych przypraw(...)dania są lekkostrawne. Przyprawy ocieplają nasz organizm od środka, przyspieszają metabolizm i trawienie. Kurkuma , żółty korzeń, czyli wyciąg z ekstraktu kłączy ostryżu, wchodząca w skład większości mieszanek curry i dodawana jest prawie do każdej indyjskiej potrawy. Gatunki z rodzaju Curcuma znane są w lecznictwie co najmniej od XIX w. W Indiach kurkuma jest rozpowszechniona jako środek przyspieszający gojenie się

Moja Mama Gotuje
Jarmuż z curry i kaszą żytnią 157

Składniki: jarmuż (10 dag) pieczarki (10 dag) cebula dymka (1 szt.) czerwona fasola z puszki (3 łyżki) kasza żytnia (3/4 szklanki) woda (2 szklanki) curry sól

Weganka gotuje
Ratatuj – Gulasz Warzywny 89

czym tylko chcesz! Idealnie pasuje tutaj świeże pieczywo, ryż, ale sprawdzą się też domowe podpłomyki z patelni . Możesz oczywiście również zjeść bez dodatków. Innym gulaszem, pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, jest caponata . Składa się ona również z bakłażana, dużej ilości pomidorów i oliwek. W Indyjskich klimatach znajdziesz u mnie curry z cukinią . To również jest gulasz! Tyle pyszności

Blendman
Filet z kurczaka w porach w sosie curry 104

oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia się sera. Podajemy np z ryżem i surówką

Smaki Na Talerzu
Aromatyczna zupa z ciecierzycy 248

pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce słodkiej papryki, curry, lubczyku i kolendry (ciężko jest znaleźć w sklepie kolendrę mieloną, ale można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej.  Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut.  Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wołowina w czerwonym sosie curry 139

patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Smaki Przyprawy i Kolory
Wołowina w czerwonym sosie curry 143

patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Kulinarna rozmowa