Kurczak po hiszpańsku. 1412udźce. Całość natomiast warto podać z np. ryżem. Świetnie uzupełni to danie. Składniki : mięso z kurczaka - około 1 kg - 1,5 kg 2 puszki pomidorów w zalewie własnej (mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów(...)minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut, udka około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sos będzie się przypiekać, należy go pomieszać. Podawać gorące z ryżem. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło. Facebook /// Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarny
Tajskie czerwone curry z wieprzowiną i bazylią – Gaeng ped moo 288kokosowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy starty na tarce imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i mieloną kurkumę. Smażymy mieszając aż zniknie ostry zapach, dodajemy do woka drugą łyżkę pasty curry, mieszamy. Mocno wstrząsamy puszką kokosowego mleka. Wlewamy ¼ do woka i mieszamy pastę, imbir i czosnek, żeby pozbyć się grudek. Wlewamy resztę mleka z puszki, dodajemy sos rybny, cukier i liście(...)mieszamy. Podajemy z ryżem lub z makaronem ryżowym. Jako dodatek sprawdzi się surówka z kapusty, ogórka, zielona fasolka szparagowa, grillowane warzywa. Z podanej ilości składników otrzymacie 3-4 średniej wielkości porcje do zjedzenia z dodatkami. SKŁADNIKI 500g schabu wieprzowego bez kości albo polędwiczki wieprzowej 2 łyżki oleju kokosowego albo ryżowego 2 łyżki (30g) czerwonej pasty curry Kanokwan 2 łyżki startego
Karo in the Kitchen
Risotto z dynią 133kilka innych przepisów Dania z ryżem – tutaj znajdziesz wszystkie przepisy z ryżem, które są na blogu Dania z makaronem – tutaj natomiast znajdziesz wszystkie cuda, w których skład wchodzi makaron Jesli jednak miałbym wytypować potrawy, które ostatnio za mną ciągle chodzą, to byłyby to zdecydowanie curry z batatami oraz wegańskie spaghetti bolognese
Blendman
Kalafiorowe curry – nie dość że niskokaloryczne to jeszcze wyjątkowo smaczne. 394Curry z kalafiorem to wspaniała opcja dla wegetarian lub wegan. Oczywiście może również stanowić posiłek dla nie-wegetarian. Jest niskokaloryczne, naładowane mnóstwem przypraw. Bardzo aromatyczne i pełne smaku. Można podawać z brązowym ryżem, kus kusem lub chlebkiem naan. Składniki: duży kalafior lub 2 mniejsze kolendra duża cebula łyżka oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku por marchewka przyprawy: mielony kminek, gałka muszkatołowa
wysmienity
Przepis #138 Moja Tajska zupa 214paprykę dodajemy do cebulki. Całość podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz przyprawą curry. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy je do naszego bulionu. Gotujemy chwilę. Wlewamy mleczko kokosowe. Przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę gotujemy. Przelewamy do miseczek i dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Zupę można podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub zwykłym makaronem. Idealnie rozgrzewa a chłodniejsze dni. Smacznego
Health-Fit-Life
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 199strony. Całość zalewamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy po 1 łyżce curry i kurkumy. Następnie wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego - najlepiej tak, aby całe mięso było zanurzone w sosie i zapiekamy w temp. 175 st. przez około 30-40 minut. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą, ale równie dobrze możecie je podać z ziemniakami. Gotowe
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 243sól olej sezam WYKONANIE w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy na jakiś czas. Następnie smażymy filety i pod koniec tego procesu posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem i mango chutney. Lubicie mango chutney? Z czym najchętniej jadacie
Zofiana
Kurczak po indyjsku 233Składniki /2 porcje – ok.300g fileta z kurczaka – 200 ml śmietany 18% -świeży koperek (opcjonalnie) Przyprawy do marynaty: – 1 łyżeczka przyprawy curry – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1 łyżeczka przyprawy garam masala – 2 szczypty soli – 2 szczypty mielonego pieprzu – 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę – 2 łyżki oleju Przygotowanie: Filety(...)przez ok. 15 min pod przykryciem. Na koniec dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, powinien powstać gęsty, ciemno żółty sos. Dusimy jeszcze 5 min. Podajemy posypane posiekanym koperkiem. Podajemy z ryżem jaśminowym Artykuł Kurczak po indyjsku pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem 222Rozgrzewające curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw - dynii i kalafiora, do tego filet z kurczaka i pyszne jesienne danie gotowe. Soczysty filet zamarynowany w imbirze, czosnku, kurkumie i papryce zatopione w kokosowym sosie podany z jaśminowym ryżem to świetny obiad dla całej rodziny. Błyskawiczne do przygotowania danie rodem z indyjskiej kuchni, zapraszam! Składniki: 1 filet z kurczaka 1/2 dynii Hokkaido
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
wegański paprykarz z kaszy jaglanej 199tradycyjnego paprykarza, tylko bez postaci mięsnej i zamiast ryżu właśnie nasza królowa 😊 Składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów sól i pieprz do smaku papryka słodka, kurkuma lub curry olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować zgodnie
Gotowanie z pasją
Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem 174świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy virgin do smażenia Symbio szczypta gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny sól himalajska do smaku ugotowana komosa ryżowa lub ryż czarny Dynię pokrój w kostkę, pokrop oliwą z oliwek i lekko posól, upiecz
Z Kuchni Do Kuchni
Gaeng keow wan nua 193Wykonanie: W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii
Smaki Przyprawy i Kolory
Czerwone curry z kurczakiem 219barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach film "Smak curry" zastawa
królestwo garów
Gaeng keow wan nua 209Wykonanie:W wysokim naczyniu rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć czosnek. Dodać pastę curry i dobrze wymieszać. Dodać wołowinę i chwilę gotować. Dodać mleczko kokosowe, jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać wody. Gotować pod przykryciem, następnie dodać resztę składników, oprócz bazylii. Serwować tuż po ugotowaniu z ryżem ugotowanym na sypko. Przyozdobić listkami bazylii
Kulinarna rozmowa
Curry z kalafiora 259przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka(...)się). Pod koniec doprawić solą do smaku. Podawać z ryżem lub indyjskim pieczywem np. chlebki Naan, Chapati. Jeśli w kuchni nie ma którejś z przypraw można ją pominąć, danie dużo nie straci na smaku, gdyż pozostałe przyprawy są bardzo aromatyczne i smak się obroni. Muszę dodać, że pikantność gorącego curry jest większa, w miarę gdy stygnie staje się odrobinę łagodniejsze
Kuchcik gotuje