ryby - 22566 przepisów (strona:877/1505)

TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 162

kolędę! Będziesz grać, akompaniować mi, co Ty na to? Wiem, że potrafisz! No dalej, chodź". Och, jak ja bym chciała spędzić te święta z Tobą.. Gdzie jesteś? Tilapia, ryba mi dotąd nieznana. Ma bardzo delikatne mięso, białe mięso. Piękną opalizującą skórę, niebiesko - różową. W smaku przypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną konsystencję, inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ(...)pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny  i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 183

duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 167

niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć(...)Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny

W kuchni Karmel-itki
Łosoś pieczony pod pierzynką z pora 199

Dzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje(...)Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku z cytryny - oliwa z oliwek Rybę oczyścić, wysuszyć, posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na godzinę. Pora pokroić w piórka, usmażyć na oliwie z oliwek, po czym zalać

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z dorszem 138

Przepis ten mnie zachęcił do wypróbowania, choć występuję w nim ryba ;) I być może zaskoczę wszystkich tych , którzy uważają , że ryba ma tak silny smak i zapach, że nic tego nie zmieni. Otóż mylicie się :) Potrawa ta jest tak inna i pyszna od innych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;) Źródło : czasopismo(...)Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed

Słodkości i nie tylko
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 188

dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.    Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie " Okrasa łamie przepisy ". W odcinku 31 wybrał się " Na ryby do Gdańska " - czyli dla mnie po sąsiedzku, jako że mieszkam w Gdyni. Zachwyciła mnie wersja łososia na soku(...)kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką . Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować

Grunt to przepis!
C - Pieczony pstrąg w warzywach 159

Uwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:) Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży(...)folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut. Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę, wykładamy na talerz, przekładając poszczególne części ryby połówkami plastrów cytryny. Obok wykładamy warzywa

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 223

inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera  i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć(...)warstwę ryby. Resztę śmietany wymieszać z wodą, resztą startego sera i dwoma łyżkami mąki, można delikatnie posolić i wylać na wierzch zapiekanki.  Zapiekać ok 30 minut na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Makaron z tuńczykiem i kaparami 219

Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle- szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie. składniki: 400 g makaronu 2 puszki tuńczyka

Monia miesza i gotuje
Tołpyga w tymianku 142

składniki: 600 g filetów tołpygi tymianek Kamis sól prowansalska Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki. Następnie kawałki ryby oprószyć tymiankiem i solą. Jajko roztrzepać widelcem. Kawałki ryby panierować w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce 199

Post Filet z pstrąga w sosie holenderskim ze szparagami w szynce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy 143

Post Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Łosoś w sezamie 190

Post Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym 176

Post Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 14108

Post Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje