Kapusta nie tylko wigilijna 151Blueberry Corner by "jagodzianka" Wigilia – w ten dzień możemy delektować się tradycyjnymi, bezmięsnymi daniami. Na wigilię przygotowujemy potrawy z ryb, warzyw, grzybów i … Przeczytaj cały artykuł Post Kapusta nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Marynowane cytryny 165Blueberry Corner by "jagodzianka" Marynowane cytryny są bardzo popularne w marokańskiej kuchni. Świetnie komponują się z kurczakiem, jagnięciną i rybami. Ostatnio wykorzystałam jedną taką … Przeczytaj cały artykuł Post Marynowane cytryny pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Sałatka z blanszowanej cukinii z fasolą 247Blueberry Corner by "jagodzianka" Szybka i sycąca, a przy tym świeża i kolorowa sałatka. Może być samodzielną przystawką albo dodatkiem do mięsa czy ryb. … Przeczytaj cały artykuł Post Sałatka z blanszowanej cukinii z fasolą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Magiczne CRUDO - Restauracja CRUDO - Sopot 234CRUDO ! Dla nas to miejsce, w którym można "zaszyć" się na wiele godzin - cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem! Bo jedzenie właśnie w CRUDO było wyśmienite! Zjedliśmy na obiad ryby i były przepyszne - delikatne i rozpływające się w ustach, a szef kuchni poczęstował nas swoją specjalnością - musem z gorzkiej czekolady - powiemy Wam zupełnie szczerze - lepszego nie jedliśmy! Mamy nadzieję
Plate of Joy
Tefal patelnia- test 136Zostałam szczęśliwa posiadaczką fajnej, dużej patelni do smażenia ryb firmy Tefal. Model D06912 to patelnia o średnicy 36cm w jajowatym kształcie, wykonana z lekkiego metalu. Technologia thermo- spot (kółeczko na środku) daje nam znać, gdy patelnia jest odpowiednio nagrzana i możemy przystąpić do smażenia (wówczas kółeczko robi się ciemne a napisy na nim prawie nie widoczne). Patelnia posiada
Wielki apetyt
Słownik kulinarny: Pomidory cherry 174zaliczamy pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry
WojnaNaSmaki.pl
Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. 220rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie musztardowo-miodowej, nadziałam żurawiną i śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce
SMYKWKUCHNI
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 219często by zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu
Kuchnia po mojemu
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 241cielęciny czy sarniny. Mięso kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział
W kuchni Katie
Spring rollsy czyli wiosenne sajgonki 252Spring rolls, to sajgonki, ruloniki z surowego papieru ryżowego napełnione świeżymi warzywami z dodatkiem, ryb, owocami morza czy kurczaka. Tak naprawdę co się w nich znajdzie zależy od waszej kreatywności i smaku. Ich przygotowanie w domu jest bardzo proste i szybkie, mimo że wszystko wygląda skomplikowanie to nie zajmie wam wiele czasu. A przekąska jest pyszna z ulubionym sosem
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczony łosoś na warzywach w marynacie 264szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca. Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol
Full Smaku
Kiełkująca kasza z pieczarkami, łososiem i chipsami z jarmużu 233pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając o tym że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta. Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości
Moniki Smakołyki
Warzywa są SEXY! 216sól (która jak powszechnie wiadomo za wiele zdrowia naszemu organizmowi nie przynosi) …i drugi biały puch w postaci cukru J Zastąpić jasne makarony i ryże, pełnoziarnistymi brązowymi. Jeść więcej ryb. Zainwestować w kasze! Jedzenie przyrządzać zdrowo, lekko i wyśmienicie J A w ramach dodatków robić mnóstwo zielonych, czerwonych, żółtych i tęczowych koktajli J Plan ambitny, ma nadzieję, że sprostamy
Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM! 190Szybki obiad dla całej rodziny! Pieczony łosoś w sosie musztardowo - miodowym z pomidorkami, z pieczonymi frytkami i mizerią. Bardzo lubię połączenie ryby z sosem słodko- ostrym, łosoś sprawdza się zawsze. Smakuje tym małym i tym dużym. SKŁADNIKI: - filety z łososia - 200 g pomidorków koktajlowych - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżeczki musztardy z pomarańczami (do kupienia
SMYKWKUCHNI
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 552sezon grillowy dopiero się tak naprawdę rozpoczyna. Właśnie z tej okazji dziś pragnę podzielić się z Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez
Kuchnia z widokiem na ogród