ryby - 22566 przepisów (strona:790/1505)

Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 167

buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę,  odciąć skórę,  osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry. Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku. Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki

SzczyptaSmaQ
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 175

teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka

Rozpustne gotowanie
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 167

gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę

Przysmaki Karolki
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 95

danie, które lubi każdy – nie znam osoby, kótra na hasło „Pizza!” mówi „Nie, dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną

Martyna Cooks
Zbyt uparta by posłuchać, musiała dojrzeć ..... 126

zamiany monotematycznego menu mojego syna w różnorodny i pełnowartościowy jadłospis. Sami pewnie już zaobserwowaliście na blogu, że w większości przypadków uciekliśmy od sklepowych gotowców, jest dużo warzyw i owoców, ryb, owoców morza, zbóż, kasz. A co się stało z suplementami? Nie ma! Czytam i wprowadzam takie produkty, aby sprzyjały zarówno rozwojowi fizycznemu jak i intelektualnemu. Ja dalej się uczę

Blondynka Gotuje
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 166

kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie jak powyższa – idealna do kruchych ciast i omletów. Jako panierka do delikatnych białych mięs, ryb i warzyw. Główny składnik słynnych ciasteczek – makaroników. Dostępna w dwóch wariantach – z migdałów blanszowanych, czyli zalanych płynem i pozbawionych skórki – jasna, lepsza na makaroniki i mąka z migdałów całych

Karo in the Kitchen
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 110

sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad proofs it perfectly

Martyna Cooks
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 122

surowe warzywa i owoce, które są źródłem witamin, składników mineralnych, enzymów trawiennych i przeciwutleniaczy niezbędnych dla zdrowia układu odpornościowego egzogenne kwasy tłuszczowe, występujące w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), które są niezbędne do wzrostu i funkcjonowania naszych komórek spożycie płynów, należy wypijać do 8 szklanek wody, soku lub herbat ziołowych spożywanie ziół o działaniu

Naturalna Kuchnia
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 132

ustach rozwoził te przepyszne owoce. Ser feta bez jakiegokolwiek porównania do tego "udawanego sera typu feta" ze sklepowych półek. Najlepszy na gorąco z grilla, polany oliwą z oliwek. Ryby i mięso były delikatne i przyjemne. Miało się wrażenie, że w greckim świecie  nie istnieje chemia, tylko naturalne zdrowe produkty. Aż chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak

Kuchnia Pani Wiosny
Małe Zakupy w Chińskim Markecie w UK 128

zaopatrzony, większość produktów nie znałam. Coś znakomitego, raj dla każdego kucharza również amatora : ) BUŁKA DROŻDŻOWA Z WODOROSTEM, SZYNKĄ ORAZ SEREM    Bardzo intensywny smak dzięki wodorostom daje posmak ryby. Bułka była bardzo słodka co mi osobiście nie pasowało. Mojemu Łukaszowi bardzo smakuje taki rodzaj drożdżówki.   DROŻDŻÓWKA ZE SZCZYPIORKIEM ORAZ SEZAMEM  Bułka bardzo aromatyczna dzięki szczypiorkowi oraz

Gotowanie Patki
Błyskawiczna surówka z kapusty 169

miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek. Smacznego

kgwjanczewo
Sałatka z wędzonym dorszem 169

musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym, musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki

Atlas Smaków
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 131

diabli. Jest tak gorąco, że nie mam ochoty na nic ciepłego do jedzenia. Jest już wieczór. Szukam lokalnej restauracji, która ma coś więcej w swojej ofercie niż tylko ryby, które niekoniecznie pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat

Right Behind The Kitchen
Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł 101

skonsumować w ciągu pół roku od zabutelkowania. Pojawia się w sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami.  Już wyobrażam sobie picie schłodzonego

Right Behind The Kitchen