ryby - 22566 przepisów (strona:798/1505)

Surówka 162

Pyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta  marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny  olej  przyprawa do sałatek  szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 183

zależy od proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 205

słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez

Karo in the Kitchen
Japonia instant. Ramen 172

przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi

Karo in the Kitchen
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 158

podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników

Karo in the Kitchen
Szparagi na parze i szybki sos holenderski – z blendera 217

estragonu), maltańskiego (ze skórką i sokiem z pomarańczy oraz ubitym białkiem) czy sosu Choron (z dodatkiem pomidorów). Lekko cytrynowy, delikatny w kolorze i konsystencji, idealnie podkreśla smak młodych warzyw, ryb i jaj.   W oryginalnej recepturze sos powinno się ubijać na parze lub w kąpieli wodnej, ale wtedy, gdy nie dopilnujemy odpowiedniej temperatury, jajka lubią się ściąć a masło

Karo in the Kitchen
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 149

pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 186

cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa

Karo in the Kitchen
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 278

kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 151

obiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 138

podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników

Karo in the Kitchen
arbuzowa sałatka z awokado i grillowanym oscypkiem 210

łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków

zobacz ich smak
Obiad za 5 zł : Paluszki surimi w ciescie piwnym 202

Dzisiaj coś całkiem innego niż zawsze. Paluszki surimi. Każdy z nas kiedyś gdzieś widział ale nie do końca wie co to jest. Paluszki surimi jest to zmielone mięso ryb z dodatkiem mąki. Do przygotowania naszego taniego dania będziemy potrzebowali 250 g. paluszków surimi (2,99 zł) 150 ml piwa (0,80 zł) 100 g. mąki pszennej

Full Smaku
Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu 184

chrupiącymi orzechami włoskimi. Autorka przepisu, Rebecca Seal, szczególnie poleca tę sałatkę jako dodatek do sera halloumi, który jak wiecie uwielbiam, ale równie dobrze możecie ją podać w towarzystwie ryby czy drobiu.   Sałatka z ogórków, orzechów włoskich i pestek granatu Hıyar salatası na podstawie książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 porcje): 400 g ogórków (u mnie 1 duży

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po cygańsku 128

Składniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2

Pobite gary Barbary