ryby - 22566 przepisów (strona:36/1505)

Ryba w sosie śmietanowo-grzybowym. Tak dobre, że zajadają nawet ci, którzy na rybę zwykle kręcą nosem. PRZEPIS 449

Takie połączenie w kuchni może nie jest zbyt częste, za to naprawdę dobrze smakuje. Dostaliśmy niedawno ładne podgrzybki, a że akurat był piątek i w planach ryba na obiad, przypomnieliśmy sobie o tym przepisie. Dorsz w sosie śmietanowo-grzybowym okazał strzałem w dziesiątkę. Zajadali nawet ci, którzy na rybę zwykle kręcą nosem. Przepis na dorsza w sosie śmietanowo-grzybowym Składniki(...)Filet z dorsza lub innej ryby morskiej – około 300 gramów, 1 jajko, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej do ciasta plus łyżeczka do zagęszczenia sosu, ćwierć szklanki mleka, 1 cebula, około 200 gramów grzybów leśnych – podgrzybki lub podobne, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo

Kulinarna Polska
Przepis na turbota 112

morzem coraz trudniej o pyszną flądrę, a coraz częściej można spotkać w smażalniach pysznego bałtyckiego turbota. Bo turbot to też ryba flądrokształtna, żyjąca w Bałtyku i co najważniejsze niezwykle delikatna i pyszna! Turbota możesz usmażyć, upiec, zrobić w panierce lub bez. Większe okazy jak mój nie zmieszczą się swobodnie na patelni, dlatego warto skorzystać w ich przygotowaniu z piekarnika. Mniejsze(...)Dodaj do koszyka Forma do babki kwiat 30,00  zł Dodaj do koszyka e-book HASHTAGI KULINARNE 59,00  zł Dodaj do koszyka Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów: –   ryba z frytkami – fish and chips  –  smażony pstrąg z ziołami –  zupa rybna z owocami morza –  kotlety rybne PRZEPIS NA TURBOTA Przygotowanie

nietylkopasta.pl
Pieczony pstrąg 75

był w grudniu po południu. Czyli ciemno, więc do bani. Dobra, to może w kwietniu koło 15. Też źle. Serio. Za każdym razem było coś nie tak. A to ryba źle wyszła, a to papier był w złym kolorze, a to coś się spiekło za bardzo. Za dużo wody, zła temperatura. Zawsze kurna coś. I jakoś parę tygodni temu pstrągi(...)był ok. No to siup. Wyszło to co macie poniżej. Już więcej nie będę walczyć, nie chce mi się. Przyznam się Wam bez bicia, że zawsze jedliśmy za mało ryb. Nie wiem czemu. Jeżeli chodzi o czas teraźniejszy, mam świadomość jak obecnie wygląda sytuacja mórz i oceanów. Nie jest kolorowo. Jeżeli lubicie oglądać filmy dokumentalne, polecam film „Ciemne

Kardamonovy
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 65

oczywiście rybka musi być, prawda? Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym mam przyjemność brać udział przychodzę do Was z przepisem na pyszną flądrę. Flądra lub stornia, bo ryba ta występuje także pod tą mniej znaną nazwą, to jedna z najpopularniejszych ryb nad naszym polskim morzem. Niestety w tej chwili nie mamy możliwości spróbowania jej na plaży 😀, więc(...)okazji mam też dla Was małą anegdotkę. Jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa na pytanie czym się różni stornia od flądry odpowiedział, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru 😉. Nie wiem jaki charakter miała moja smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem, ale jednego jestem pewna: była  #naturalniebałtycka i przepyszna

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w zalewie octowej 109

Ponownie przedstawiam Wam moją ulubioną zalewę octową do wszelkich ryb i mięs. Na blogu mieliście okazję zobaczyć ją w wersji pomidorowej - do ryb  w całości, do filetów rybnych i do skrzydełek kurczaka . Ta jest przygotowywana identycznie, tylko pominięty zostaje przecież pomidorowy. Zalewa i tak przygotowane ryby świetnie nadają się do zamknięcia w słoikach(...)mięsnych, pałek kurczaka. A co łączy obie zalewy? Karmelizowany cukier, który nadaje interesujący posmak i barwę. Spróbujcie tego triku przy przygotowaniu zalewy octowej :) Składniki: 1 kg oczyszczonych tuszek ryb sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu czarnego 3/4 szklanki octu 1/2 szklanki

Kocham..lubię..gotuję..
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 174

Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce(...)najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli

sierotka maRysia w kuchni
Ryba w sosie słodko - kwaśnym 135

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego(...)ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński) sól, pieprz sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia 0,5 papryki czerwonej

Waniliowe Improwizacje
Zupa rybna w kociołku 82

Zupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę(...)możemy zastąpić pietruszką… ale wtedy to już inna zupa   Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego

Tajemnice Smaku
Pstrąg z orzechami 103

muszę Wam tłumaczyć dlaczego warto sięgać po ryby w swojej codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca. Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki(...)ryż PRZYGOTOWANIE: Pstrąga wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na 3-4 mniejsze kawałki, łatwiej będzie go panierować i przygotować. Rybę dopraw solą i pieprzem. Przygotuj panierkę. Do misy blendera włóż włoskie orzechy łuskane, 1 ząbek czosnku, ser cheddar, listki świeżego rozmarynu oderwane od zdrewniałej gałązki. Za pomocą funkcji pulse lub poprzez

nietylkopasta.pl
Ryba smażona w cieście 124

Ryba smażona w cieście to pomysł na przygotowanie filetów z dowolnej ryby świeżej lub mrożonej. Takie filety są smaczne po przygotowaniu i soczyste. Sprawdzą się jako propozycja obiadowa na zwykły dzień lub jako jedno z dwunastu dań na wigilijnym stole. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tak przygotowanej ryby, to zapraszam po przepis. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)filety rybne np. z dorsza lub morszczuka 1 jajko 0,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5szkl. mleka sól, pieprz do smaku przyprawa do ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania