ryby - 22566 przepisów (strona:31/1505)

Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 92

Gravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania świeżo złowionej ryby, aby móc cieszyć się tą cenną zdobyczą przez dłuższy czas. Po wypatroszeniu ryby zasypywano ją środkami konserwującymi, czyli suchą mieszanką soli, cukru i ewentualnie przypraw, zakopywano w ziemi(...)soki, szczególnie te z buraka i mamy czystą lodówkę. Po 2 -3 dniach łososia wyciągamy z worka, starając się aby cała marynata została w opakowaniu. Płuczemy i dokładanie osuszamy rybę. W tym momencie znowu bardzo przydane staje się urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver .  Część gravlaxa ponownie zamykamy próżniowo, aby przedłużyć  termin przydatności ryby. Składniki filet z łososia

Tajemnice Smaku
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 129

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz! [embed]https://youtu.be/qFZzqt-ge-U[/embed] Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami(...)mozzarellą: 2 większe filety rybne (dałam z dorsza) por 2 małe pomidory (albo jeden większy) 2 kulki sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz

e-PrzepisyKulinarne
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 136

filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki: ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie morszczuk, ale może też być np. dorsz) mąka pszenna do obtoczenia ryby 5 łyżek oleju rzepakowego 200 g świeżego(...)szpinakiem: Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Oprószyć z obu stron mąką pszenną. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, zarumienić rybę z obu stron. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Przygotować sos: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić posiekaną drobno cebulę

Kulinarne Przeboje
Ryba po japońsku 148

wypróbować. Od razu mi się spodobał. Zanim go sama przetestowałam, wprowadziłam kilka zmian i powstała moja wersja na rybę po japońsku. Smak obłędnie pyszny. Warto zrobić i na Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule(...)wstawiłam na małym gazie do gotowania. Po chwili rondelek zdjęłam z ognia i zostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli

Kuchnia u Krysi
Kruche paszteciki z rybą 139

atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total(...)ciasto i odstawić do lodówki. Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ciasto  rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć

Cooking for Emily
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 132

mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby w folii pomaga w jej prawidłowym przyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso(...)Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta z pstrąga łososiowego 50 g masła 50 ml miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku

codojedzenia
Ryba po grecku 305

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego(...)mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz. Przygotowanie dania: Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej jeden dzień.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 185

wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest w Europie pod wieloma imionami. Sami Włosi nazywają go na cztery sposoby – ‘branzino’ w północnych Włoszech, ‘spigola’ na półwyspie, ‘ragno’ w Toskanii i ‘pesce lupo’ wszędzie indziej(...)wody od 4 do 28⁰C i przeróżny stopień zasolenia, dlatego coraz częściej spotykany jest w płytkich przybrzeżnych wodach i ujściach rzek. W 2006 była to jedna z najważniejszych ryb komercyjnych hodowanych w rejonie Morza Śródziemnego, Grecji, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji i Egipcie. W Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie

Karo in the Kitchen
Nuggets z dorsza z pieca 146

wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji (800 g) jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty(...)musztardy 1 łyżka oleju Podziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika

codojedzenia
Ryba po grecku 341

korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny 100 g mąki pszennej Olej do smażenia 2 średnie cebule 4 średnie marchewki(...)rozgrzanym oleju na złoty kolor przez ok. 3 min z każdej strony.  Na talerz na którym będziemy serwować danie układamy rybę i przykrywamy ją warstwą sosu jarzynowego. Z podanego przepisu wyjdą nam dwie spore porcje ryby po grecku. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 145

tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej(...)tymczasem zapraszam Was na moją wersję tej bardzo smacznej ryby. Ach, i dodam jeszcze, że jest to kolejne bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam! Ryba: Filety z białej ryby, ja użyłam łupacza Pasta madras  Salsa buraczkowa: 4 średnie ugotowane buraki 1 mała czerwona cebila 1 czerwona papryczka chili 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

Codzienne Gotowanie
Jak zrobić idealne sushi w domu- przewodnik krok po kroku 22

podstawowe składniki tego wyjątkowego przysmaku. Co to jest sushi: krótkie wprowadzenie Sushi to japońskie danie składające się głównie z ryżu gotowanego w specjalny sposób oraz różnych dodatków, takich jak ryby, owoce morza, warzywa czy jajka. Kluczowym elementem sushi jest ryż, który jest przygotowywany z dodatkiem octu ryżowego, cukru i soli. To właśnie ten specjalny sposób przygotowania ryżu sprawia(...)oraz sushi uramaki . Każdy z nich różni się od siebie sposobem przygotowania oraz prezentacją. Sushi nigiri to kawałki ryżu uformowane w kształt owalu, na których umieszcza się plaster surowej ryby lub innego dodatku, takiego jak krewetka czy awokado. Nigiri jest jednym z najbardziej klasycznych rodzajów sushi, które pozwala cieszyć się smakiem ryżu i dodatków w najprostszej formie. Sushi maki

Ugotowane pozamiatane
Pieczona ryba z dodatkiem sera 40

Pieczona ryba z dodatkiem sera – pyszny pomysł na obiad Co dziś u Was na obiad? Ja polecam pyszną pieczoną rybę z dodatkiem sera. Można ją podać samą, w towarzystwie tłuczonych lub pieczonych ziemniaków. Do tego prosta surówka i obiad gotowy. Przygotowanie takiej ryby jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy trochę przypraw, szpinak, ser i… niech się piecze(...)Polecam Jak przygotować rybą z piekarnika z dodatkiem sera? Składniki: około 450 g mintaja (można użyć inną ulubioną rybę) 2 łyżki oleju około 1 czubatej łyżka masła 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu pół łyżeczki soli szpinak na spód formy kawałek sera – u mnie wędzona Gołka Serolandia Przygotowanie: Jeśli macie mrożoną rybę należy

Słodkie okruszki
Wigilijny karp w galarecie 48

Wigilijny karp w galarecie – sprawdzony przepis na przygotowanie tej ryby. Jakie ryby będą u was na wigilię? Czy jest u was zwyczaj podawania karpia właśnie na wieczerzę? Mój ś.p. teść przygotowywał karpia w galarecie oraz karp smażony rok rocznie na świąteczny stół, ale kiedy jego zabrakło jakoś i to danie z nim odeszło. Ja nie jestem(...)wielką amatorką ryb słodkowodnych, tym bardziej moje dzieci – z ryb paluszki rybne jedzą. Może jak dorosną tradycja ponownie wróci na nasz stół, bo przepisy oczywiście zostały i tu też będą. PRZEPIS WIGILIJNY KARP W GALARECIE Składniki: 5-6 porcji karpia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera biała część pora 10 ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych

Dorota Smakuje
Pstrąg z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką 36

czosnkiem, masłem i pietruszką. Chrupiący pstrąg z patelni grillowej. Podstawowy przepis na pstrąga z patelni grillowej jest bardzo prosty! Do przygotowanie chrupiącego pstrąga z patelni koniecznie wybierz odpowiednią rybę, która powinna mieć czerwone skrzela, błyszczące łuski i oczy. Oznacza to, że ryba jest świeża. Ile smażymy pstrąga na patelni? Do pstrąga z patelni potrzebujemy patelni grillowej. Ile smażymy pstrąga(...)podczas smażenia. Grillowany pstrąg powinien mieć złoty kolor. Alternatywą dla pstrąga z patelni jest pstrąg pieczony w piekarniku , to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , czy mintaj. Przepis na pstrąga z patelni z czosnkiem, masłem i pietruszką. Przepisu na pstrąga z patelni warto się nauczyć. Jest prosty, a pstrąg wychodzi bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię