ryby - 22566 przepisów (strona:28/1505)

Śledzie smażone, w zalewie octowej 171

Niby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde ryby - świeże płaty śledziowe, jak na zdjęciach; całe tuszki mniejszych ryb; filety z dorsza, minataja, morszczuka; kawałki smażonego karpia czy innych ryb. Jest to również świetny sposób na zagospodarowanie smażonych ryb(...)które nam zostały po świętach. Zalewa już jest znana na blogu, robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego  kurczaka , małe tuszki ryb  i filety.  Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą) sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody

Kocham..lubię..gotuję..
Ryba z frytkami 189

grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety rybne RYBA Z FRYTKAMI   Przygotowanie : około 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu(...) pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w formie dłuższych paluszków, posól rybę. Do mąki dodaj przyprawy: pieprz, paprykę i kmin, wymieszaj dokładnie. W kolejnej misce wbij jajka i za pomocą widelca połącz białko i żółtko, a w trzeciej misce przygotuj bułkę tartą. I teraz tradycyjnie obtocz kawałki ryby w mące z przyprawami, jajku a na koniec w bułce tartej

nietylkopasta.pl
SUSHI DONUTS 166

nama-nare, częściowo sfermentowaną rybę układaną na wierzchu miseczki z ryżem – w ten sposób skrócono czas przygotowywania posiłków o połowę. Prawdziwą jednak rewolucję w świecie sushi obserwujemy w XIXw. To właśnie wtedy za sprawą Hanaya Yohei pojawił się nowy typ sushi, hanaya-zushi, czyli ręcznie formowane podłużne bloczki ryżu z położonym na nich plastrem ryby lub owocu morza(...)logistycznych. Prawie wszystkie farmy są certyfikowane standardem ASC, który daje konsumentom gwarancję, że łosoś pochodzi z farm ograniczających wpływ na środowisko naturalne, ryba dorasta w wyjątkowych warunkach, zarówno dla niej samej, jak i w poszanowaniu dla środowiska. Ryby hodowane są bezstresowo w wydzielonych obszernych akwenach, karmione wyłącznie wyprodukowaną przez firmę karmą. MOWI zawiera wiele innych, ważnych składników odżywczych, które

Ostra na Słodko
Restauracja KAGO Sushi – dania z łososiem 142

warunki w których dorastają są maksymalnie zbliżone do naturalnych. Podczas mojej wizyty w KAGO Sushi rozmawiałam z Alonem o tym właśnie łososiu. Alon podkreślił, że łosoś jest najczęściej zamawianą rybą do sushi w Polsce. Wybieramy i jemy ją najchętniej, stąd jest podstawowym asortymentem zamawianym do jego restauracji. Byłam ciekawa przede wszystkim tego, czym MOWI różni się od innych(...)ryby, mogę zobaczyć różnicę. Alon podpowiedział mi, że powinnam zwrócić uwagę głównie na strukturę samego mięsa. MOWI jest bardziej zbity i trochę twardszy. Zobaczycie to też przy filetowaniu ryby i wyciąganiu jej ości. Ości stawiają większy opór i mają nieco inną strukturę, są bardziej miękkie, bardzo często nie są proste, a lekko wygięte. Alon pokazał mi cały proces

nietylkopasta.pl
Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 151

Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany(...)środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią. Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut.  Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa. SALSA PAPRYKOWA: Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce

Wanilia i Kardamon
Ryba po grecku 181

jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) mały korzeń selera 2 małe korzenie pietruszki 4 duże marchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe(...)pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku  Jak zrobić rybę po grecku? Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.  Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor

Kuchcik gotuje
Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta 191

ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana ze świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula(...)passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu łyżka cukru pudru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję przyprawą do ryb, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej

Zasmakuj Kuchni
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 140

Ryba w chrupiącej panierce   Składniki:     400 g filetów z ryby np. dorsz 330 ml zimnego jasnego piwa 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Przygotowanie:   Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo(...)rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota.   Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim.   Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku.   Uwielbiam ryby pod każdą postacią, czasami z piekarnika, czasami w sosie. Jeżeli jednak szukasz idealnej złocistej, aromatycznej, najlepsza jest ryba w chrupiącej panierce

kuron.com.pl
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 229

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 188

potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa z wędzonej ryby , a konkretnie z łupacza, to tradycyjna szkocka zupa, można natknąć się na nią w wielu restauracjach czy pubach. Jeżeli będziecie(...)wykorzystuje proste, podstawowe składniki, a że w kuchni szkockiej nic się nie marnuje można do niej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu.  Oczywiście przepisów na zupę z wędzonej ryby jest wiele, różnią się niuansami, podobnie jak polski rosół w każdym domu gotuje się nieco inaczej. Jednak mimo pewnych różnic podstawowymi składnikami tej szkockiej zupy jest oczywiście wędzona ryba

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 192

burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól i pieprz(...)mące, a następnie zanurzamy w cieście piwnym.  W wysokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Musi być go tyle, by ryba była zakryta do połowy wysokości, czyli około 2 cm (ciasto urośnie podczas smażenia). Na rozgrzany wrzucamy po kilka kawałków ryby i rumienimy ją z każdej strony na ładny jasnobrązowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by zgubić nadmiar tłuszczu

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBY NA POLSKIM STOLE #FishFriday #Konkurs 166

Dziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety i kupuję książki. Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo(...)dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE”. To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego

Dietolog
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 262

Pratchetta czy konserw z wielorybim mięsem, do ogromnych okazów podawanych podczas wielkich uczt u zamożniejszej części mieszkańców Wysp. Rodzinna rybnia z lokalnym asortymentem! W uniwersum nie brakuje też drapieżnych ryb o nazwie hagfish, na które napotykamy podczas pływania w nadbrzeżnych wodach, miejskich kanałach i sadzawkach. W grupach są bardzo niebezpieczne i mogą nawet zabić naszego bohatera, ale jednocześnie przydają(...)spożywają ich mięso w zalewie solnej z puszki oraz ikrę. Wypatroszone, wielkie okazy czekają na swoją kolej na wizytę na patelni W Dishonored 2 możemy znaleźć książkę kucharską handlarza ryb (The Fishmonger’s Cookbook) z przepisem na Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem

Nerds Kitchen
Zupa rybna z pomidorami 188

przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa od pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy(...)szczypty chili w nitkach, ewentualnie w proszku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz woda ziele angielskie liście laurowe Wykonanie: Rybę oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy, ogon – odłożyć. Resztę ryby podzielić na kawałki. Warzywa (oprócz ziemniaków) pociąć na mniejsze kawałki (ale nie za małe – najlepiej przeciąć je po prostu na pół); cebulę opiec

Pociąg Do Kuchni