ryby - 22566 przepisów (strona:41/1505)

Łosoś bardzo odżywczy i smaczny 64

Ryby są najcenniejszym pokarmem, lecz wciąż za mało w naszym kraju ich spożywamy. Przekładamy mięsa czerwone nad drób i ryby. Dużo ryb konsumują np. Japończycy i to oni właśnie mogą poszczycić się zdrowiem i długowiecznością. Mimo tego, iż prowadzą pracowite i pełne stresu życie, to dożywają w zdrowiu późnego wieku. Bo nierzadko nawet ponad(...)przeciw wychodzi nam rynek i zachęca do nabywania ryb. Na rynku jest wiele różnego rodzaju ryb i są dostępne przez cały rok. Wobec czego każdy może wybrać taki towar, jakiego potrzebuje. Jedną z najchętniej konsumowanych ryb jest łosoś. Łosoś szlachetny żyje w Atlantyku, w Morzu Północnym, w Morzu Białym, a także w Bałtyku. Żyje również w rzekach

ProstePesto.pl
Pstrąg z imbirem 64

Nowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka(...)pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż

KuchniaWeDwoje.pl
Dorsz w papilotach 65

fantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl(...)burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ryba w porach DORSZ W PAPILOTACH Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji:  2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka

nietylkopasta.pl
Tatar ze śledzia z korniszonami 80

zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską.  Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą.  Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓.  Tatar ze śledzia z korniszonami   Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi(...)były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne

Kulinarne przygody Gatity
Moczenie śledzi jak namoczyć śledzie? 95

beczki oraz całe śledzie. 2 ostatnie formy są najczęściej przeze mnie kupowane z racji ich naturalności i braku szkodliwych konserwantów. Sól jest najzdrowszym i przede wszystkim naturalnym konserwantem dla ryb. Do tzw. matiasów dodawane są fosforany. Słone śledzie prosto z beczki są bardziej pracochłonne, ale warto poświęcić swój czas. Poznaj moje sprawdzone i proste metody moczenia śledzi W zależności(...)całe śledzie z beczki. Takie śledzie patroszę, a następnie moczę i po namoczeniu filetuję poprzez przecięcie wzdłuż na 2 części. Oczywiście usuwam ości oraz skórkę zaczynając od głowy ryby. Jeśli chcesz użyć śledzi do marynowania w occie to nie pozbawiaj ich ze skóry. Aby pozbyć się małych, trudnych do usunięcia kawałków ości, nacieram mięso ryby sokiem z cytryny

Ania gotuje
Sałatka z marynowanym czosnkowym śledziem i ziemniakami 72

Śledź to najpopularniejsza ryba w Polsce. Bardzo często pojawia się w naszej kuchni i na naszych talerzach, szczególnie gdy za oknem temperatury zaczynają nieco spadać. Nie wyobrażamy sobie bez niej Wigilii, świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra, Wielkanocy czy  też rodzinnych spotkań i domówek z przyjaciółmi. Ja jestem zapalonym śledziożercą i przygotowuję te pyszną rybę w wielu odsłonach. Natomiast jeden przepis(...)ziemniakami.  Koniecznie zróbcie ją u siebie  w domu, może na zbliżające się Andrzejki, lub na nadchodzące święta bożonarodzeniowe? Zdecydowanie warto!         Śledź - najpopularniejsze ryba  w Polsce W naszych domach śledź króluje nie tylko na wigilijnych i świątecznych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, szczególnie gdy za oknem robi

Kulinarne przygody Gatity
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 78

sosem winno-maślanym, do tego brokuł ugotowany al dente i chrupiący czips z jarmużu, który nadaje daniu chrupkości (oczywiście jarmuż możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie soczystej ryby nie sprawi Wam problemu. Bardzo zaskakujący jest sos maślany(...)masła (82%) Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać :), sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać

Moja Delicja
Najlepsza pieczona dorada 104

Najlepsza pieczona dorada. Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2   Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która(...)wyszła super. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc

Niedzielny kucharz
Świeża ryba z piekarnika pieczona w folii 78

Włączanie ryb do jadłospisu przychodziło mi niegdyś niezwykle ciężko. Przygotowanie ryby kojarzyło mi się z nieprzyjemnym zapachem i wszędzie wokół pryskającym tłuszczem podczas smażenia. W dodatku zaopatrzenie w smaczną świeżą rybę, wiązało się z nie lada wyzwaniem. Mocno zamrożone okazy dostępne w pobliskich sklepach, po przygotowaniu miały konsystencję pozbawionej smaku papki. Od pewnego czasu zadanie związane z przyrządzaniem(...)ryby zostało nieco ułatwione. W marketach co raz częściej można dostać świeże ryby przechowywane w chłodni. Co za tym idzie termin przydatności do spożycia ryby jest krótszy, jednak możemy mieć pewność świeżego i wartościowego wyboru. Chcąc przemycać zdrowe ryby do swoich posiłków, stosuję jeden z najmniej problematycznych sposobów. Filet wraz z przyprawami i ziołami zawijam

ProstePesto.pl
Pasta na kanapki - pasta z wędzonego dorsza! 114

dzisiaj w roli głównej dorsz wędzony, kupiony od rybaka z Mielna niemalże pod moim blokiem, to się nazywa mieć farta! Powiem Wam szczerze, że miałam lekkiego stracha przed kupnem ryb u Pana bo nigdy nie wiadomo co się kupuje, a historia wyglądała tak: Idę z psem z dokumentami do księgowej i miam auto z napisem: Ryby prosto(...)kutra, patrzę faktycznie stoi jakiś koleś i ma wagę itd. Podchodzę i zagaduję czy On handluje rybami, na co Pan mi odpowiada, że tutaj to nie, czeka na kolegę, ale jak chce to zostało mu jeszcze kilka ryb wędzonych i kilka świeżych makreli. No i rozmawiam z Panem od słowa do słowa, a ja lubię rozmawiać z ludźmi

SMYKWKUCHNI
Piątek: Ryba panierowana w orzechach 109

Frytki zaś są pieczone, a nie smażone. Samo zdrowie:) Czas: 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Ryba panierowana w orzechach jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego przepisu najlepiej użyć filetów ze świeżej ryby. Mrożona ma w sobie dużo wody, którą panierka może nasiąknąć podczas pieczenia. Mrożonki można użyć jeśli dokładnie(...)odciśniecie ją z wody i osuszycie. I jeszcze jedna uwaga: rybę panierowaną pieczemy na ruszcie, nigdy na blaszce, ponieważ jeśli położycie rybę na blaszce panierka od spodu rozmięknie pod wpływem soku wydobywającego się z mięsa. Składniki: 400 g ryby, najlepiej morskiej, najlepiej świeżej, nie mrożonej 1 szklanka migdałów 1 duże jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Frytki 2 marchewki

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 89

ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna(...)polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure

Niedzielny kucharz
Ceviche z dorsza 113

świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego tak ważne jest, aby ryba(...)pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu

KUCHNIA POLSKA
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 129

ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna(...)polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure

Niedzielny kucharz