Ryba po grecku gości w moim domu już od dłuższego czasu. Obok śledzi i karpia, ryba po grecku to obowiązkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Jest to danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (ja podaję na ciepło). Ryba po grecku to smażone filety rybne pod pierzynką z duszonych warzyw takich, jak cebula, marchew, seler(...)pietruszka. Starte na tarce warzywa podsmażamy na oleju, następnie dusimy z przyprawami i koncentratem pomidorowym do miękkości. W moim przypadku ryba po grecku to filety rybne z morszczuka, ale może to być też dorsz, mintaj lub miruna. Przygotowując rybę po grecku filety można smażyć w panierce lub bez, zależy to od Was. Jest to danie, które najlepiej przygotować
Danka PichciRyba po japońsku to jeden z ciekawych pomysłów na rybę na święta, zaraz po rybie po grecku. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również podczas domowych imprez. Warto ją przygotować minimum dzień wcześniej, by smaku się przegryzły. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną rybę po japońsku. Na pewno Was zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania(...)RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 700 g filetów rybnych ( dorsz, mintaj, miruna) 2 cebule 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków konserwowych mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia sok z cytryny sól pieprz Zalewa 300 ml wody 60 ml octu 10% 60 ml oleju rzepakowego 4 łyżki cukru 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie
Alle Dobre!kosztuje 1 kg jesiotra? Ile kosztuje 1 kg jesiotra? W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób interesuje się kulinariami, ryby stanowią ważną część naszej diety. Jednak nie wszystkie gatunki ryb są tak łatwo dostępne jak inne. Jednym z takich gatunków jest jesiotr, który jest uważany za jedną z najbardziej ekskluzywnych ryb na świecie. Ale ile kosztuje(...)jesiotra? Przyjrzyjmy się temu bliżej. Jesiotr – król wśród ryb Jesiotr to ryba słodkowodna, która występuje w wielu częściach świata, w tym w Polsce. Jest to gatunek, który jest ceniony ze względu na swoje wyjątkowe cechy, takie jak smak, konsystencja mięsa i możliwość wykorzystania kawioru. Jesiotr jest również uważany za rybę o długim życiu, a niektóre osobniki mogą żyć
Żyję by jeśćkuchni znienawidzoną indukcję 😠 Niestety nic i nikt nie jest mnie w stanie do niej przekonać ... Nie lubię, i nie pasuje mi pod wieloma względami. Tak więc smażenie ryb przeniosłam z patelni do piekarnika 😉 Zdrowiej - chociaż taki pożytek. Ryb jemy dużo, więc wciąż poszukuję nowych przepisów, żeby nie było zbyt monotonnie. I tym sposobem wpadłam na przepis pieczonej(...)ryby z chrupiącą panierką . Mojego dorsza przyrządziłam bardzo podobnie. Pyszne, soczyste kawałki mojej ulubionej ryby, a na górze chrupiąca posypka. O maamo jakie to było dobre! 😍 Składniki: ok 700 g dorsza (lub innej ryby) sól biały pieprz majeranek koperek 3-4 łyżki roztopionego masła Na posypkę: Wymieszać ze sobą: 1/2 szkl bułki tartej 1/2 szkl startego parmezanu
Walijskie PichceniePodobnie jak placek po węgiersku, ryba po grecku jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej, której w kraju Homera, czy na stołach Madziarów raczej nie uświadczycie. Placka zostawmy, skupmy się na rybie. Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest tak smaczna, że robimy ją też bez okazji. Tym bardziej, że niejedno ma ona imię. Przed wami nasze trzy ulubione przepisy(...)ryba po grecku bez… ryby, która bardzo smakuje weganom. Ryba po grecku – przepis tradycyjny Zaczynamy od najbardziej klasycznego przepisu, choć w naszej autorskiej wersji. Może to zabrzmi nieskromnie, właśnie tak przyrządzona ryba po grecku smakuje nam najbardziej, wszystkie smaki są tu wyciągnięte do maksimum, a ciasto, którym usmażone są filety sprawia, że potrawa nabiera przyjemniej delikatności. Kliknij
Kulinarna PolskaSoczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją również przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie. Ryba po grecku nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety rybne i poddusić warzywa. Następnie całość połączyć(...)sobą. Przekonaj się jakie to pyszne i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku! RYBA PO GRECKU PRZEPIS Składniki 1 kg filetów z mrożonej ryby lub świeżej pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/2 kg marchewki 1 korzeń pietruszki 1 duża cebula pół szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Alle Dobre!Coraz bliżej święta! Pyszne chrupiące ciasto drożdżowe z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki ryby w cieście: 250 g mąki 1 łyżka oleju 2 dag drożdży 1 jajka 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól Nadzienie i dodatki: 600 g filetów z ulubionej ryby (najlepiej sola(...)łosoś) 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule masło 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, skórka cytrynowa i sok z cytryny do skropienie ryby olej do smażenia żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania ciasta ew. czarnuszka, mak, kminek, pieprz do posypania ciasta (niekoniecznie) Jak zrobić rybę w cieście? Rybę solimy, oprószamy pieprzem i startą
Podróż w kulinariaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, więc postanowiłam w jednym poście przygotować dla Was zbiór 8 przepisów na ryby na świąteczny stół . To nie tylko tradycyjny karp . Pomysłów na dania rybne jest wiele. Menu wigilijne szczególnie obfituje w ryby i wiele innych dań. Na moim stole co roku staram się, aby znalazło się 12 zróżnicowanych potraw, oprócz ryb(...)innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. DORSZ OPIEKANY W ZALEWIE OCTOWEJ - przepis W zalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko
Zrób to smacznieRyby są najcenniejszym pokarmem, lecz wciąż za mało w naszym kraju ich spożywamy. Przekładamy mięsa czerwone nad drób i ryby. Dużo ryb konsumują np. Japończycy i to oni właśnie mogą poszczycić się zdrowiem i długowiecznością. Mimo tego, iż prowadzą pracowite i pełne stresu życie, to dożywają w zdrowiu późnego wieku. Bo nierzadko nawet ponad(...)przeciw wychodzi nam rynek i zachęca do nabywania ryb. Na rynku jest wiele różnego rodzaju ryb i są dostępne przez cały rok. Wobec czego każdy może wybrać taki towar, jakiego potrzebuje. Jedną z najchętniej konsumowanych ryb jest łosoś. Łosoś szlachetny żyje w Atlantyku, w Morzu Północnym, w Morzu Białym, a także w Bałtyku. Żyje również w rzekach
ProstePesto.plNowego Roku postanowiłam, że będziemy częściej jedli ryby. Zauważyłam, że często można kupić świeże (nie mrożone) ryby w dobrych cenach. Tak więc kolejny przepis na pstrąga z imbirem z warzywami – smacznie i szybko. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 – 4 Składniki: 2 pstrągi (lub dorsze) kawałek świeżego imbiru (20 g) 1 papryka(...)pomidory sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki masła szczypta pieprzu szczypta soli Przygotowanie: Kupione ryby przepłucz wodą i skrop sokiem z cytryny. Posyp je pieprzem i solą. Rybę dokładnie natrzyj wcześniej obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (wewnątrz też). A następnie skrop olejem arachidowym. Obranego pora pokrój w plastry i podsmaż
KuchniaWeDwoje.plfantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl(...)burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ryba w porach DORSZ W PAPILOTACH Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka
nietylkopasta.plzapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Dodałam do niego także ziarenka granatu, jesteście zaskoczeni? Powiem Wam, że ten kwaskowy owoc tworzy bardzo fajny duet z rybą. Koniecznie przygotujcie tatara według mojego przepisu i dajcie znać, czy ten granat faktycznie tu pasuje 💓. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Gdyby śledzi(...)były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Projekt Naturalnie Bałtyckie wziął to sobie do serca: śledź w Polsce jest najpopularniejszą rybą. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne
Kulinarne przygody Gatity