Taką niespodziankę w postaci wspaniałej książki Ryby są super sprawił mi dzisiaj LIDL . Książka poświęcona jest tematyce ryb , autorami są Karol Okrasa i Dorota Wellman(...)Znajdziecie w niej porady i przepisy , jak przechowywać ryby po czym poznać że ryba jest świeża , jak zabrać się za rybę , jak uwędzić i przyrządzić rybę w domu , jak jeść ryby, oraz wiele cennych rad i trików . Dzięki tej książce zrozumiesz że ryby są super zdrowe i pyszne i z miłą chęcią
Sama słodycz i szczypta chiliczubata łyżeczka ) 3 ząbki czosnku dodatkowo: sól, pieprz, sok ze świeżej cytryny, olej do smażenia, wykałaczki Sposób wykonania: Ze swojej ryby wyciągnęłam ości, pozostawiając tylko płetwy. Po wyczyszczeniu ryby dół jej nacinam do końca od płetwy odbytowej do płetwy ogonowej palcem delikatnie oddzielam mięso od kręgosłupa, kończąc przy płetwie ogonowej, przecinam kręgosłup. Następnie delikatnie palcem oddzielam mięso ryby w lewym kierunku odcinając kręgosłup przy głowie. Tak osiągam jeden płat nie uszkadzając całości. Druga cześć ryby - od całości oddzielam palcem kręgosłup. Boczne, duże ości, które zaczynają się przy głowie wyciągam podważając nożem. Góra ryby pozostaje w całości a skóra nie jest ponacinana, dlatego też można nadać jej ładny kształt. Skrzela, też je wyciągam. Każdą rybę posypuję
Darcia w kuchniczerwonej papryki 2 cebule czerwone 1 limonka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego rozmarynu łyżka posiekanej kolendry pieprz kolorowy 1 łyżeczka sól himalajska naturalna przyprawa do ryb (ja swoje zapasy posiadam jeszcze z Krety, ze sklepu zielarskiego) 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO (ten składnik możecie pominąć, ja dodałam ze względu na walory smakowe) PRZYGOTOWANIE Piekarnik(...) i ponacinaj z obu stron (tak jakbyście nacinali kiełbaski na grilla :)). Rybę posól i odstaw. Do moździerza dodaj sok z 1/2 limonki, zioła (ilość podana w składnikach), pieprz, natkę, czosnek i posiekaną paprykę. Ugnieć aż do uzyskania papki. Dodaj masło i sałatkowy rarytas (opcjonalnie). Zacznij faszerować ryby. Trochę farszu zostanie więc natrzyjcie nim ryby od wierzchu. Cebulę
ClauditteMissCookingmorzem nie sprzedaje się takich fantastycznych kanapek.... Balık Ekmek , kanapka z rybą znad Bosforu przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 2 osoby): 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki 2 małe podłużne zielone papryki (u mnie pikantne) lub 2 plastry zielonej słodkiej papryki 2 filety ryby ze skórą, w oryginale makrela, u mnie pstrąg 2 soczyste pomidory(...)odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj na patelni grillowej na dużym ogniu przez 3-4 minuty na stronę. Rybę możesz też zgrillować na grillu ogrodowym, albo ewentualnie upiec w piekarniku. Zawiń
Chilli Czosnek i Oliwawreszcie duży wybór ryb. Od śledzia do lucjana. Mimo tego, że jesteśmy krajem nadbałtyckim, mimo wielu nadal czystych rzek, rozległych jezior i stawów hodowlanych, ciągle jemy za mało ryb. Pstrąga znajdziecie w prawie każdym sklepie, spróbujcie tego. Pstrągi myjemy w chłodnej wodzie, osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem(...)wewnątrz i na zewnątrz. Skórkę nacinamy ostrym nożem- przyprawy lepiej przenikną do mięsa. Skrapiamy mocno rybę w środku i z wierzchu sokiem z pomarańczy, posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Do środka wkładamy po gałązce zielonej pietruszki i świeżego kopru oraz półplasterki cebuli. Wierzch ryby również posypujemy przyprawami, układajmy naprzemiennie cienkie plastry limonki i pomarańczy, lekko dociskamy
Karo in the Kitchensolance, po czym delikatnie posypać pieprzem, obtoczyć w samej mące i piec w piekarniku. Poszczególne etapy opisuję poniżej. PRZYGOTOWANIE RYBY DO SOLANKI Rybę należy dokładnie oczyścić i opłukać. Duże ryby pokroić na płaty lub w tzw dzwonki. PŁUKANIE W SOLANCE Przygotowujemy solankę. Do zimnej wody wsypujemy sól w proporcjach 50 g soli na 1 litr wody. Ryby zanurzamy w solance na 30 minut, na ten czas zanurzone wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu płuczemy je w zimnej wodzie i osuszamy ręczniczkiem. PIECZENIE Gotowe płaty ryb posypujemy pieprzem i obtoczone w mące układamy na blasze, co jakiś czas kładziemy plaster masła. Pieczemy w temp. 180 st przez 20 - 30 minut. Pamiętając o obróceniu kawałków na drugą
Kuchenne aromatyDorada jest niesamowitą rybą, rewelacyjną pod każdą postacią. Upieczenie jej zamkniętej w foli jeszcze bardziej wydobywa jej smak. Gdy jest gotowa i rozkładamy folię wydobywa się niesamowity zapach. Po prostu palce lizać. Składniki: 2 całe świeże Dorady sól pieprz masło 4 plasterki cytryny Wykonanie: Z ryb zeskrobać łuski, odciąć boczne płetwy, wypatroszyć, usunąć oczy i skrzela. Następnie dokładnie(...)umyć ryby. Osuszyć ryby ręcznikiem papierowym. Rozłożyć folię aluminiową błyszczącą stroną do góry i posmarować miejsce w którym będzie położona ryba masłem. Uwaga! każdą rybę pieczemy w osobnej foli. Ryby natrzeć z obu stron i w środku solą o pieprzem. Ułożyć rybę na foli, włożyć do środka 2 plasterki cytryny i kawałek masła. Ułożyć kawałki masła
Mama GotujeSmak podkręcą parmezan i migdały, które okazały się być przysłowiową kropką nad „i”. Zapiekanka z dorsza z brokułami: 350 – 400 g filetu z dorsza lub innej ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony(...)podaje przepis na opakowaniu (ja użyłam bardzo dużych, kolorowych świderków). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Rybę solimy, pieprzymy i polewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut (w zależności od grubości ryby). Po upieczeniu zdejmujemy skórę (jeśli jest), wyjmujemy ości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze
Poezja smakutwarzy najwspanialszą nagrodą za włożony trud i wysiłek. W sumie... Nic więcej do szczęście mi nie trzeba. OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba: 2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)miksuję dokładnie blenderem na gładką masę. Zostawiam w cieple, aby nie wystygło. Okonia oskrobuję dla pewności, aby pozbyć się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie, w szczególności wnętrze ryby pozbawione wnętrzności. Oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na czas przygotowywania farszu. Por myję, osuszam, kroję na półtalarki. Cebulę obieram, siekam
W kuchni Karmel-itkiniczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby) ok. 300 g ziemniaków (ok. 2-3 sztuki) 1 mały pęczek koperku (lub natki pietruszki) 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki (białe i zielone części) skórka otarta(...)tarce żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny. Dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Rozcieramy całość palcami – tak jak na kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby do ziemniaków i rozgniatamy całość tłuczkiem. Dodajemy do ryby i ziemniaków dwie posiekane drobno cebule dymki, pozostałe pół pęczka posiekanego koperku
Poezja smakuchodzi o to, że nie mrożona, ale „ze swoich połowów” w oceanie. Pollock (czyli mintaj), bo o nim mowa, to ryba bardzo delikatna. Przygotowane z niej danie na grillu jest jak najbardziej dietetyczne i pyszne. Zresztą, tych co lubią ryby, a tym bardziej tak świeże, nie trzeba dodatkowo zachęcać. Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj) - cytryna - nasiona kolendry - czosnek(...)dodajemy pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rybę układamy na kawałku folii (błyszczącą stroną do środka), dodajemy kawałek masła i cytryny – szczelnie zawijamy. Układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy ok. 50 minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka
mojewypiekiinietylkodostają fioła. Co tu robić? ano wsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć. Tym razem pojechaliśmy do Swaderek gdzie mieszczą się stawy hodowlane. Tym samym można tam kupić świeżutka rybę oraz ryby wędzone i smażone. Zakupiłam pstrąga ale nie tęczowego i sielawek kilka. Od razu na wspomnienia mi się zebrało gdy dziadek przywoził z tegoż samego
Dzieje kuchennej WiewióryRyby po grecku też nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka słodkiej paprykilistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoolejjajko, mąka i bułka tarta do panierowaniaWarzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać
Moje domowe kucharzenieZnana chyba wszystkim ryba po grecku. U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt. Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację. Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera 2 cebule(...)koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące. Smażyć na oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem
Sto kolorów kuchniUwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie(...)pietruszka – 2 szt - seler – 1 szt - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - olej do smażenia – 5 łyżek - sól - pieprz + e. przyprawa do ryb SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C. Przygotowujemy filet z dorsza ( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb – ja to robię! ). Marchew , pietruszkę i seler
Ostra na Słodko