DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 254Kolejny słoneczny, piękny wręcz pomysł na obiad, w cyklu dieta niskokaloryczna. Pyszna ryba otulona Prosciutto di Parma, a w środku rolady soczysty i aromatyczny pomarańcz, podane z jakże słoneczną potrawką z dodatkiem dyni. Na taki obiad kochani aż chce się do domu wracać. Kusi kolorami, przyciąga zapachem i jeszcze lepiej smakuje! Przepis na potrawkę z dynią: - 1/2 małej dyni - mała(...)czasie zmiękną i będzie można je zrolować. Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 218Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-) Zapraszam
SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM 275CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu
SMYKWKUCHNI
QUICHE - DORSZ/ BAKŁAŻAN/ SZYNKA PARMEŃSKA 241bakłażanem - szynka parmeńska - dorsz atlantycki - bakłażan - 4 jaja - ser mozzarella - ząbek czosnku - 5 łyżek jogurtu greckiego - masło do wysmarowania formy WYKONANIE: Naczynie do tarty smarujemy masłem, układamy plastry bakłażana, rybę kroimy w grubą kostkę, układamy. W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka z jogurtem, mozzarellą startą na tarce, solą i pieprzem. Zalewamy masą. Na wierch układamy plastry szynki parmeńskiej(...)Zapiekamy około 50 min. Pyszne quiche, bardzo fajny pomysł na obiad z rybą dla dzieciaków! Polecam! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 278Pudliszki - Pomidorowe inspiracje Dzisiaj wspięłam się na wyżyny swojej kreatywności, puściłam wodze fantazji i powstał najlepszy FischBurger jaki jadłam. Prawdziwie włoskie bułeczki, upiekłam z dodatkiem
SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 220smaków, dalekiej kuchni wschodu i kuchni staropolskiej. To niesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-) SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego(...)pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy co najmniej 3 godziny, grillujemy na rozgrzanym grillu - boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondelku dodaj ugotowaną kaszę, duś 5 minut, dodaj nowalijki - w małym rondelku rozgrzej masło
SMYKWKUCHNI
SUSHI Z GRILLA? Łosoś norweski w roli głównej... 262świeżym powietrzu przy grillu? Jeżeli tak, to ta propozycja dla Was. Zazwyczaj dania przygotowywane na grillu to: mięso, karkówka (cieżko strawne), szaszłyki, kiełbaski, kaszanki, dobrze jak są to ryby różnego typu. Gości, których zapraszamy na tego typu spotkanie zazwyczaj spodziewają się w/w posiłków. Ja postanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam aby wszyscy zaangażowali się
SMYKWKUCHNI
SZLAK DO DOLINY PIĘCIU STAWÓW POLSKICH- ŚWISTOWA CZUBA - MORSKIE OKO- CZARNY STAW POD RYSAMI- ŁYSA POLANA 224nagle zapanuje totalna cisza ;-). Miniemy wodospad i przed nami otworzy się piękna Dolina Pięciu Stawów Polskich , można siedzieć i podziwiać bez końca. Idealnie czysta woda, w której widać pływające ryby, cisza, słońce, śpiew ptaków. Chwilę podziwiamy i udajemy się do Schroniska z widokiem na Stawy w dolinie. W schronisku jest dość przyzwoite jedzenie. Jest to dobry moment na dłuższą
SMYKWKUCHNI
Pieczone frytki z dorszem z suszonymi pomidorami! Letni obiad! 252masła - 1/2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka zalewy z kaparów - młode ziemniaki - sól morska - sok z cytryny - olej z suszonych pomidorów WYKONANIE: Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż rybę, pomidory, kapary, posól, polej oliwą z oliwek i zalewą. Przykryj szczelnie folią aluminiową. Zapiekaj 30 minut w piekarniku. Pieczone frytki ziemniaczane: Ziemniaki obierz, pokrój na frytki, ułóż na pergaminie(...)pieczenia, delikatnie skrop olejem z suszonych pomidorów. Piecz 45 min. Wspaniała soczysta ryba i chrupiące frytki. Mniamiiii
SMYKWKUCHNI
Sałatka z malinami i fetą 460pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy
Poezja smaku
Tapenada z czarnych oliwek 205czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto , można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg z grilla z kolorowym sosem 322Sezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krakersy z serkiem i wędzonym łososiem 868Pyszne małe krakersowe kanapeczki z serkiem i kawałkami wędzonego łososia. Małe przekąski które wspaniale się prezentują na stole i szybko sie robi:) składniki: 18 krakersów 250
Monia miesza i gotuje
Fish & chips. 154Wprawdzie nie aż tak mocno ociekające tłuszczem ale wciąż bardzo dobre! Składniki: pstrąg wegeta pieprz cytrynowy Skworcu oliwa frytki olej śmietana majonez ząbek czosnku Rybę myjemy i kładziemy na folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią
Brzuszki Łakomczuszki