Grecji tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym
Chilli Czosnek i Oliwaczęsto serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Owoce morza są ważną częścią kuchni śródziemnomorskiej i występują w wielu tradycyjnych daniach. Czy zatem nie zastanawialiście się, dlaczego na moim blogu dotąd nie
Chilli Czosnek i Oliwaražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar , a z Grecji gyros i souvlaki . Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa , ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza , np. dorady , krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe są według mnie bardziej aromatyczne, lżejsze i ciekawsze niż to, co jadamy
Chilli Czosnek i Oliwatylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy. Na koniec dodam, że jest to sos na zimno , tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie
Chilli Czosnek i Oliwasmak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie
Chilli Czosnek i Oliwadobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać do różnych potraw, w tym do kurczaka i ryb z grilla. Najlepiej zrobić go od razu więcej - zmiksowanie to przecież tylko 5 minut roboty, a sos świetnie przechowuje się zamknięty w szczelnym pojemniku
Chilli Czosnek i OliwaSałatkę robiłam już dość dawno temu, zaraz po powrocie znad morza. Przywiozłam ze sobą najwspanialszego wędzonego na gorąco łososia. Sałatka miała być prosta i szybka
SMYKWKUCHNIdość wysokoenergetyczny posiłek, który idealnie sprawdzi się przed dużym wysiłkiem fizycznym. Nie jest on ciężki, wręcz przeciwnie, będzie po nim, czuć się lekko, ale zawartość białka (z mięsa ryby) jak i ilość węglowodanów (źródłem których jest głównie makaron) pozwoli Wam osiągnąć dobre wyniki sportowe. SKŁADNIKI DLA 2 OS. - dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka
SMYKWKUCHNIbardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki koperku Sos winegret: 1 łyżka miodu 0,5 łyżki musztardy sarepskiej 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej 2 łyżki soku z cytryny
Ala piecze i gotujeSzybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Czytaj dalej
w kuchni i w ogrodzieSzybka pasta do chleba o każdej porze dnia. Składniki : 2 puszki tuńczyka (masa ryby 2x130g) pół puszki kukurydzy ok.130g 2 jajka natka pietruszki majonez lub musztarda(opcja) sól, pieprz Gotujemy jajka na pół miękko, tzn. ok. 4-5 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. W tym czasie odlewamy na sitku sos z tuńczyka. Siekamy pietruszkę. Ostudzone
prawdziwe jedzenieSkładniki : 6 kostek filetów z mintaja 2 jajka Mąka Sok z cytryny Sól, pieprz, kurkuma, gałą
prawdziwe jedzenie