ryby smażone - 3566 przepisów (strona:90/238)

Garnek rybny z morszczukiem 161

ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron(...)zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko około 5 minut mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem około 10 minut na wolnym ogniu. Rybę ułożyć na warzywach polewając ją lekko sosem i dusić do miękkości warzyw. garnek rybny z morszczukiem

O kuchni z uczuciem
Flądry zapiekane 200

bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja nie zna ich jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna(...)cebula, 3 grzyby suszone, natka pietruszki (ja użyłam 2 łyżki posiekanej natki), 100 ml tartej bułki, sól, pieprz, W oryginalnym przepisie użyto filety z flądry, ja wzięłam wypatroszone ryby, bez głowy, ze ściągnięta skórą – tuszki. Grzyby ugotować w jak najmniejszej ilości wody. Grzyby, cebulę, połowę masła, natkę, bułkę włożyć do malaksera i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Najlepsze pomysły na zdrową i lekką kolację 216

brzucha. W późnych porach nie sięgamy także po kawę czy mocną herbatę. Produkty wskazane: chude mięso ryby (także tłuste) owoce morza twaróg/serek wiejski jajka zdrowe tłuszcze jak oliwa czy olej kokosowy większość warzyw  Produkty niewskazane: tłuste sery potrawy ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu słodkie przekąski większość owoców (przede wszystkim banany, winogrona i owoce suszone) warzywa strączkowe (bób(...)minut. Dodać szczyptę soli. Odstawić do lekkiego wystudzenia. Podawać z serkiem wiejskim, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi.  Na kolację warto zjeść także...  marchewkową pizzę pieczoną rybę krewetki z porem, czosnkiem i natką Smacznego

Kuchnia Ellie
Ryba po grecku 254

Bardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna. Nadaje się nie tylko na rodzinny obiad ale także na domowe uroczystości. Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy postny obiad, możecie wykorzystać ten;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: 4 marchewki  1 duża(...)ćwiartka selera woda 150 g przecieru pomidorowego 5 filetów z mintaja  sól pieprz cukier mąka  masło Wykonanie:  Rybę dokładnie osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie każdą z części obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Krakowskie smaki Ani
Flądra po toskańsku! / RYBA 209

oliwy z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu(...)morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 233

Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka(...)każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy cebula się przyrumieni dodaję pokrojoną w drobną kostkę gruszkę. Całość duszę kilka chwil, dodaję posiekane orzechy włoskie oraz ugotowaną kaszę gryczaną. Dodajemy

Mango Papaja
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 189

zimno. Świetna do zapakowania w pojemnik i zabrania do pracy lub jako dodatek do mięs czy ryb z grilla.  Na patelni najpierw podsmażamy cebulkę z cukinią i papryczką chili. Następnie dodajemy świeże pomidory i starty na tarce czosnek. Smażymy, aż sos lekko zredukuje się i zagęści, po czym dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy i doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem

cool and minty
Pstrąg z ananasem i makaronem soba 179

minuty krócej, niż podano na opakowaniu lub zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do czasu, aż woda ostygnie. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy rybę pokrojoną w kostkę lub podzieloną na części. Dodajemy warzywa i pokrojonego na kawałki ananasa. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy makaron i smażymy kolejne 10 minut. Smacznego

Kucharzyca
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 246

zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi

Codziennik Kuchenny
Ryba marynowana w mleku i smażona 158

postaci mrożonych tuszek. Składniki: tuszki nototenii (lub innej ryby) mleko mąka sól (himalajska), pieprz (biały) olej Przygotowanie Rybę rozmrażamy i oskrobujemy z łusek. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie rybę osuszamy, posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
Placuszki ryżowe z pietruszką 139

jajkami i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką. Smażymy na rumiano na oleju na rozgrzanej patelni. Serwujemy jako dodatek do dań mięsnych lub ryb

Pyry na Gaz
Tatar z łososia, z mango, na awokado 210

Gotowany, pieczony, smażony, surowy, wędzony na ciepło i na zimno, na kolację, przystawkę… i nie tylko – ta ryba stwarza w kuchni ogromne pole do popisu. Łosoś, bo o nim ponownie będzie mowa. Na blogu jest już tatar z łososia i myślałam, że lepszy być nie może. No cóż, myliłam się. Tatar z łososia, z mango, na awokado jest jeszcze lepszy(...)wcześniej. Po oddzieleniu skóry, płuczemy i dokładnie osuszamy – wkładamy do zamrażarki (nawet na tydzień, albo dłużej – to ważne). Na kilka godzin przed przygotowywaniem potrawy, łososia przekładamy do lodówki, by ryba rozmroziła się, ale tylko na tyle, by można ją było łatwo pokroić. Cebulę oraz obrane ogórki kroimy w drobną kostkę. Cebulę przekładamy na talerzyk, ogórki na sitko, aby odsączyć

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 205

grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy trochę wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia (po 5 minut na stronę). Usmażone filety przekładamy do warzyw

prawdziwe jedzenie
Pstrąg z koperkiem. 146

Składniki: 2 pstrągi 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 4 plastry masła Pstrągi myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Do środka ryb wkładamy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym! oleju. Po usmażeniu podajemy z cytryną.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Łosoś z bazylią 216

ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą  i pieprzem. Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli. Na talerz wykładamy łososia

O kuchni z uczuciem