ryby smażone - 3566 przepisów (strona:96/238)

Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 239

smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek

Karo in the Kitchen
PSTRĄG ŁOSOSIOWY ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM 174

szpinak i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość, dodać pokruszoną fetę, doprawić solą i pieprzem,smażyć jeszcze około 5 minut, żeby składniki się połączyły. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego kawałka ułożyć po 1/4  części szpinaku, przyprawiony filet z ryby i na wierzchu resztę szpinaku. Boki ciasta ponacinać na paski około 1 cm, skrajne zawinąć

Kuchnia w opałach
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 214

szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby

W kuchni Karmel-itki
PATATAS BRAVAS 191

bravas to proste danie z minimalną ilością składników - taka smaczniejsza wersja frytek. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaczki,  podawane z lekko pikantnym sosem salsa brava są najpopularniejszą hiszpańską przystawką (tapas).  Świetnie nadają się na przyjęcia lub jako dodatek do potraw z grilla, pieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy(...)ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka.  Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki

cool and minty
Łosoś na kurkowo szpinakowej pierzynce 167

Dziś mam pyszną propozycję rybną. Jest to smażony łosoś na pierzynce z kurek i szpinaku. Do tego dowolne dodatki i mamy super danie na specjalne ale

Ewa w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną, łososiem, szparagami i suszonymi pomidorami 122

Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację. Składniki (na 2 porcje

Mango Papaja
Śledź smażony w zalewie 174

Kolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie śledzie są

codojedzenia
Karp smażony 171

Bez tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz

Bajeczna Kuchnia
Prosty dorsz na pieczarkach 238

Dorsz doprawiony tylko solą i pieprzem, obsmażony i podany z smażonymi pieczarkami to klasyka. Do tego domowe frytki. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Śledziki w marchewce 220

składniki * 50 dag śledzi marynowanych * 3 średnie marchewki * oliwa do smażenia Sposób wykonania Marchewkę obrać, umyć, wysuszyć i zetrzeć na tarce do jarzyn o średnich oczkach

Mix smaku
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 218

Kampania promująca spożywanie oleju rzepakowego ogłosiła na swym fanpage'u akcję "CAŁA POLSKA SMAŻY NALEŚNIKI".Nie mogło się stać, by i Karmel-itka nie przyłączyła się

W kuchni Karmel-itki
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 151

pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb. Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie(...)cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil. Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć. Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut. Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i dodać do zupy. Zupę najlepiej doprawić oryginalną

MarciochaKucharzy
Surówka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek Sabino Leone od Almy. Tradycja smaku 175

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Oto pyszna domowa surówka obiadowa. Sprawdzi się do pysznego obiadu piątkowego z rybą w roli głównej. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa i taką właśnie ostatnio zrobiła mi Mama do smażonego amura na pyszny wspólny obiadek. Do surówki użyłyśmy pysznej oliwy z oliwek Sabino Leone , a konkretnie odmiany La Berafatt. Składniki: 20 dag kapusty

Kuchnia po mojemu
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 178

Ziemniaki obrać, zetrzeć i połączyć z odciśniętą kapustą. Wbić jajko, wsypać mąkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z otrzymanej masy smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną, łososiem lub inną rybą

Tradycyjna Kuchnia
Dorada na leśnych grzybach / Sea bream with wild mushrooms 202

podziękowaniu za prezent od Lidla w postaci świeżutkich ryb i cudownych produktów z serii Deluxe przygotowałam potrawę z ich najnowszej książki „Ryby są super” , która już jest dostępna w tej sieci sklepów. Wystarczy zebrać 6 naklejek (otrzyma ją każdy kto zrobi za zakupy za min. 50 zł), dopłacić 1 grosz i już można odebrać swój egzemplarz(...)odsączonych z wody 100 ml białego, wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30-36% sól, pieprz posiekana pietruszka do podania Składniki na rybę: 600 g filetów z dorady, umyte i osuszone sól, pieprz 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle podsmaż do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut. Wlej wino, poczekaj

karmelowy

Proponowane wyszukiwania