dobra oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, otrzymaną masą smarujemy łososia od strony zdjętej skóry (wcześniej doprawiamy tą część świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli),zanurzamy tą stronę w ziarnach sezamu, mocno dociskamy . Krok 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i jeszcze smażymy. Jak cebula stanie(...)kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się
Moja Książka Kucharskachwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe(...)warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe
greenscarfsmaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować
Stare Garyniż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp z piekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki) 1 cebula 1 cytryna 1 szklanka mleka(...)naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSilverCrest. MOC : 800W – miksowanie / 1000W – gotowanie CO ROBI: smaży – gotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy(...)miksującej wrzucamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz połowę papryczki chili, zamykamy pokrywę, naciskamy TURBO – otrzymuje drobno posiekane warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy, naciskamy ANBRATEN ( funkcję podsmażania ) i całość smażymy ok. 3-4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serek topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość
Ostra na Słodkozjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko teoretycznie mógłbym, bo przecież taki nie jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się(...)łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2) 5 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ziela angielskie garść rodzynek (opcjonalnie) sól Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki
zadanie-gotowanieryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i maczać najpierw
Moje domowe kucharzenieparze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać i polać rybę, odstawiając
Tradycyjna KuchniaSkładniki: -filet z mintaja -kucharek -mąka -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze części i posypujemy delikatnie kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Smacznego
Magia jedzenia.Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy. Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka
Taste TherapyPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny
Pyza i Surówkapatelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE
zabawa smakiemMiętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniKarp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, ale w galarecie też bardzo chętnie zjem. Jak sprawić świeżego karpia ? - KLIKNIJ I PRZECZYTAJ Pamiętacie jak pisałam niedawno o łososiu z galarecie i o tym jak Żarłoczek zjadł mi go prawie całego ? Z karpiem
Smaczna Pyzamamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki ). Smacznego
Kuchenne Wariacje