ryby smażone - 3566 przepisów (strona:97/238)

LOSOS W PANIERCE SEZAMOWEJ 138

dobra oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy jajko z mąką kukurydzianą, otrzymaną masą smarujemy łososia od strony zdjętej skóry (wcześniej doprawiamy tą część świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli),zanurzamy tą stronę w ziarnach sezamu, mocno dociskamy . Krok 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, oprószamy cukrem i solą, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i jeszcze smażymy. Jak cebula stanie(...)kładziemy porcje łososia stroną z sezamem do dołu, wierzch łososia oprószamy pieprzem i ewentualnie solą morską, smażymy przez 4 minuty. Krok 3. Następnie obracamy łososia na drugą stronę, wyłączmy ogień pod patelnią i czekamy około 2 minuty - druga strona ryby dojdzie od ciepła samej patelni. Tak przygotowanego łososia wykładamy na ciepłe talerze, pod spodem każdej porcji powinna znaleźć się

Moja Książka Kucharska
Soja po grecku 153

chwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe(...)warzywa obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe

greenscarf
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 255

smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru 1 ząbek czosnku starty 1 łyżeczka wasabi łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego sól, pieprz przygotowanie Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować

Stare Gary
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 201

niż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp  z piekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki)  1 cebula  1 cytryna  1 szklanka mleka(...)naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 214

SilverCrest. MOC : 800W – miksowanie / 1000W – gotowanie CO ROBI: smaży – gotuje na parze – ubija – emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy(...)miksującej wrzucamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz połowę papryczki chili, zamykamy pokrywę, naciskamy TURBO – otrzymuje drobno posiekane warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy, naciskamy ANBRATEN ( funkcję podsmażania ) i całość smażymy ok. 3-4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serek topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość

Ostra na Słodko
Ryba w pomidorach na zimno. 176

zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko teoretycznie mógłbym, bo przecież taki nie jestem i dzielę się nią teraz w postaci przepisu ze wszystkimi. Sos ma wyraźnie słodko-kwaśny smak i pachnie przyprawami - uwielbiam to. Świetnie uzupełnia się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się(...)łyżeczka cynamonu (można zmniejszyć do 1/2) 5 ziaren pieprzu 2 goździki 2 ziela angielskie garść rodzynek (opcjonalnie) sól  Wykonanie: Rybę pokroić na równe, średniej wielkości kawałki. Osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci. Oprószyć solą i obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki

zadanie-gotowanie
Ryba w chrupiącej kokosowej panierce 169

ryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i maczać najpierw

Moje domowe kucharzenie
Karp wigilijny wędzony na parze 162

parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę połączyć, wymieszać i polać rybę, odstawiając

Tradycyjna Kuchnia
Smażony filet z mintaja. 127

Składniki: -filet z mintaja -kucharek -mąka -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze części i posypujemy delikatnie kucharkiem. Następnie obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy z jednej i drugiej strony na złocisty kolor. Smacznego

Magia jedzenia.
Łosoś zapiekany pod warzywną salsą 183

Łosoś jest rybą która ma bardzo wielu zwolenników, nawet wśród tych , którzy za innymi rybami nie przepadają. Przygotować go można na wiele różnych sposobów - na surowo w postaci tatara, jako składnik sushi, pieczony smażony itp. Dzisiaj proponuję wam łososia w wersji zapiekanej w towarzystwie warzywnej salsy.  Składniki: 400 g fileta z łososia sos sojowy sos chili cytryna łyżka

Taste Therapy
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 211

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny

Pyza i Surówka
pszenna tortilla 224

patelni 30 sek. z każdej strony. Ciasto ma być białe z beżowymi pęcherzami. Przełożyć od razu na talerz ze ścierką. Smażyć kolejne porcje. Jeśli ścierka wyschnie, zwilżyć ją wodą. Podawać z dowolnymi składnikami: sałatą, rukolą, pomidorami, grillowanym kurczakiem czy rybą. PORCJE

zabawa smakiem
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem 299

Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp w galarecie i jak sklarować galaretę 1068

Karp - wigilijna ryba dla większości rodaków. Ma swoich miłośników i przeciwników bo nieodpowiednio przygotowana ma mulisty posmak. Ja bardzo lubię karpia smażonego w panierce, takiego zwyczajnego, ale w galarecie też bardzo chętnie zjem. Jak sprawić świeżego karpia ? - KLIKNIJ I PRZECZYTAJ Pamiętacie jak pisałam niedawno o łososiu z galarecie i o tym jak Żarłoczek zjadł mi go prawie całego ? Z karpiem

Smaczna Pyza
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 178

mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki ). Smacznego

Kuchenne Wariacje