ryby smażone - 3566 przepisów (strona:7/238)

Halibut smażony z pomarańczą 120

minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z fasolką szparagową. zastawa

królestwo garów
Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 149

wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby. Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets . Dorsz z risotto to ulubione danie mojego(...)faworyt moich dzieci. Dorsz w migdałach Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 1 jajko 70 g zmielonych migdałów sól i pieprz do smaku masło do smażenia koperek do posypania Podziel rybę na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Roztrzep jajko widelcem. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ryba

codojedzenia
Miruna patagońska w chrupiącej panierce prawie jak z KFC 117

mojej córki ( robiła w niej kurczaka ). Byłam zaskoczona prostotą wykonania i chrupkością po usmażeniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki: Dowolna ilość mrożonej ryby Ziołowa przyprawa do ryb Woda Mąka pszenna Olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Rybę rozmrażamy ( możemy  pokroić na mniejsze kawałki(...)Przyprawiamy z obu stron ziołową przyprawą do ryb. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie rybę panierujemy w mące, szybko moczymy wodzie ( robimy szybko aby nie rozmoczyć mąki i jej nie spłukać ), ponownie w mące, w wodzie, w mące i jeszcze raz w wodzie i mące. Tak przygotowaną rybę smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut ( dobrze

Smaki Ewy
smażona flądra 184

znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli(...)pieprzu, mieszamy dłonią a następnie układamy w niej kolejno flądry, obtaczając je w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i gdy tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Dorsz z patelni 136

stanowczo za rzadko przygotowuję :-( Do tego są zdrowe :-) No i oczywiście najlepiej zrobicie jeśli wybierzecie rybę bez tego całego lodu pod nazwą "glazura". Dzięki temu ryba nie rozleci Wam się podczas rozmrażania i smażenia...   SKŁADNIKI Filet z dorsza (ze skórą)  sól, pieprz olej do smażenia(...)rozmaryn Rybę myjemy o dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Olej mocno rozgrzewamy na patelni, a następnie układamy kawałki fileta i gałązki rozmarynu. Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni. I to wszystko

Czary - gary w kuchni
Pstrąg z Patelni z Masłem Czosnkowym i Koperkiem 131

długo  nie trzeba. Jeśli chodzi o pstrągi to moje dziecko jada je bardzo chętnie, wystarczy ściągnąć kręgosłup i prawie gotowe. Najbardziej lubimy taką z patelni smażoną praktycznie bez tłuszczu, bo do środka ryby wkładam między innymi domowe masło czosnkowe, które pod wpływem temperatury i tak się wytapia i wypływa na patelnię. Na patelnię też nie mogę narzekać(...)zwykle przygotowuję sobie ryż i sałatkę. Kiedy wszystko mam już gotowe do środka ryby wkładam po dwa plasterki masła czosnkowego, kilka gałązek koperku i plasterek cytryny, rybę spina wykałaczkami. Smażę ryby na rozgrzanej patelni już bez użycia tłuszczu, podczas smażenia i tak masło trochę wycieka ze środka, po kilka minut z każdej strony. Jak sami widzicie nie przygotowanie

Blondynka Gotuje
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 186

Świetnie sprawdza się przy rybie.   Smażenia na wodzie nauczyła mnie moja dietetyczka. Wcześniej nie pomyślałabym, iż w tak prosty sposób, niesamowicie szybko i kompletnie bez użycia tłuszczu, można przygotować smaczną rybę.    Dodatkową inspirację zapodał mi Okrasa w swoim programie " Okrasa łamie przepisy ". W odcinku 31 wybrał się " Na ryby do Gdańska " - czyli dla mnie po sąsiedzku(...)pokrojonego w małą kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką . Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu

Grunt to przepis!
Dorada faszerowana kaparami 111

kapary, olej, sok z cytryny, koperek, czosnek oraz przyprawy i całość ugniatamy widelcem. 3. Tak przygotowanym sosem z kaparów wypełniamy nacięcia ryby. 4. Faszerowaną doradę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. 5. Po tym czasie rybę smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 5 min z obu stron. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również klasycznej  dorady  oprószonej wyłącznie solą, pieprzem

Bez Cebuli
Jesiotr z polskich stawów! 202

oliwek (około 1/3 szklanki) - garść migdałów bez skórki - 1/2 pęczka bazylii świeżej - przyprawy: sól, pieprz - 2-4 łyżki mąki pszennej typ 480 Cukinię i rybę przygotowujemy w tym samym czasie na dwóch różnych patelniach. Rybę oczyszczamy z ewentualnych łusek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Cukinię kroimy w dość drobną kostką. Migdały i 1/4 szklanki oliwy z oliwek miksujemy blenderem(...)jest gotowa. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła, posiekany czosnek i pokrojoną cukinię, oprószamy odrobiną soli, całość podsmażamy aby cukinia zmiękła. Trwa to około 15 minut, w tym czasie smażymy rybę. Rybę solimy, obtaczamy w mące pszennej, i smażymy na połączeniu dwóch tłuszczy: masła i oliwy z oliwek w proporcji 1:1.  Rybę w zależności od jej wielkości smażymy

SMYKWKUCHNI
Rybka paprykowo-ogórczasta 155

Wariacji na temat ryby, smażonej, pieczonej czy choćby gotowanej jest mnóstwo. Na słodko, ostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba(...)tłuszczu. Pamiętajcie, jeśli wykorzystujecie mrożoną rybę, nie musicie czekać aż się rozmrozi. Jednak nie wkładajcie jej od razu całej na raz na patelnię i najlepiej nie smażcie zbyt wielu kawałków na raz. Zimna ryba obniża temperaturę oleju i może sprawić, że wszystko zacznie się raczej gotować niż smażyć! Upieczoną paprykę wkładamy na miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na jakieś

Pichceniomania
Ryba po grecku 2036

pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać

Z miłości do słodkości
Placuszki z rybą i warzywami 216

drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy

Maminek kulinarny
Bezglutenowe kotleciki rybne 154

filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. I jeszcze kilka uwag:  Mrożony(...)przed przyrządzeniem można skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku. Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa

prawdziwe jedzenie
Ryba smażona w panierce panko 245

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze danie dla małych i dużych niejadków. Ja najczęściej smażę dorsza, ale można tak smażyć każdą rybę bez ości. Dwóch … Przeczytaj cały artykuł Post Ryba smażona w panierce panko pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner