ryby smażone - 3566 przepisów (strona:5/238)

Ryba po grecku na święta i nie tylko 149

patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy

Smaki Ewy
Smażona flądra z czosnkową nutą 102

znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli(...)pieprzu, mieszamy dłonią a następnie układamy w niej kolejno flądry, obtaczając je w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i gdy tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Pstrąg w zalewie octowo pomidorowej, pyszny 145

się na kolację, imprezy czy wigilię. Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim(...)ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą patelnię na której się smażyły ryby przygotować zalewę. Zalewa – obsmażyć cebulę, musi zmięknąć, wlać 500 ml wody,Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, cukier,. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie

Kuchnia Pokoleń
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 130

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa(...)dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kotleciki rybne 284

zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam! Składniki na kotleciki rybne: ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany) 1 jajko posiekana(...)ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące. Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor

UgotujmyTo.pl
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 172

końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje(...)łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę

codojedzenia
Młoda kapusta duszona w śmietanie 161

śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku z cytryny lub octu szczypta cukru koperek - dużo(...)pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 175

czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba w pieczarkach 309

pęczka natki pietruszki; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno(...)dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna. Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią. Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę. Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze. Ja nie obieram

Gospodyni Miejska
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 261

Lubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też(...)Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mintaj z ziemniakami i fasolką 100

dwie wersje ryby: zdrowszą i smażoną na patelni, sami wybierzcie którą opcję wolicie :) Składniki:  * 500g ryby mintaj * 7 średnich ziemniaków * 2 opakowania mrożonej żółtej fasolki * suszony koperek * sól i pieprz * pół szklanki mąki Ryba smażona na patelni: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i również gotujemy(...)była pokryta, nadmiar mąki lekko strzepujemy. Smażymy na oliwie przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złocista. Podajemy z ziemniakami i fasolką. Ryba gotowana w sreberku: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Wycinamy średniej wielkości prostokąty z folii aluminiowej. Na środku naszego prostokątu kładziemy jeden kawałek ryby i szczelnie zamykamy robiąc coś

Klasyka Gotowania
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 186

dziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso(...)możliwość dostarczenia innych ryb jeziornych czy morskich – głównie świeże ryby z morza bałtyckiego i polskich jezior. Dodatkowo na portalu można zamówić również ryby opiekane i smażone oraz ryby wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania

Słodkie okruszki
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 198

naturalnego  1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy(...)cebulę i czosnek, szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Rybę i placuszki możemy smażyć równocześnie. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej (chyba, że używamy patelni grillowej, na której możemy smażyć bez tłuszczu). Rybę smażymy ok. 3 minut z każdej strony. Placuszki formujemy łyżką na grubość ok. 0,5 cm smażymy tyle samo czasu co rybę.   Placuszki i rybę podajemy z sałatą polaną

Zakręcony Widelec
Ryba po azjatycku 199

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto(...)ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej. Można użyć dowolnego koloru papryk. Papryka i brzoskwinie w sosie powinny zostać jędrne. Nie mogą się rozpadać. Rybę dobrze osuszyć przed smażeniem, żeby się nie rozpadała na patelni. Ilość i rodzaj musztardy i ketchupu można dowolnie zmieniać, zgodnie

Gospodyni Miejska
Sandacz smażony 212

oknem szaro i deszczowo - polecam przygotować smażonego sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, a jej białe i soczyste mięso jest naprawdę pyszne! Po przesmażeniu skropcie ją sokiem z cytryny, dzięki temu ryba będzie bardziej wyrazista. Składniki: 1 wypatroszony sandacz sok z połowy cytryny sól pieprz przyprawa do ryby olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Rybę umyć, osuszyć i pozbawić łusek(...)patelni rozgrzać olej, a przed samym smażeniem każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Smażyć  z dwóch stron na średnim ogniu, tj. tak długo aż ryba zmieni kolor i będzie lekko złota. Po usmażeniu każdy kawałek położyć na serwetce, aby tłuszcz wyciekł z ryby. Sandacz najlepiej smakuje, gdy jest ciepły

Ugotować