ryby smażone - 3566 przepisów (strona:43/238)

Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 187

Pomimo tego, że byliśmy tam zimą, napój ten podawany jest z lodem. Skoro jesteśmy nad morzem to co jemy – owoce morza. Na pierwszy ogień poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić

Right Behind The Kitchen
Kotlety mielone z dorsza 147

dorsza 2 -3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka przyprawy  Caffe de Paris bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę mielimy, jak zamrożona to wcześniej rozmrażamy ją, przekładamy do miski. Dodajemy jako, bułkę  tartą, majonez oraz przyprawę Caffe de Paris , mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Łosoś i eksplozja koloru! 202

sól, pieprz, zioła dalmatyńskie Do dzieła: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Łososia osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej rybę. Ja nie robię tego w bardzo wysokiej temperaturze. U mamy korzystam z kuchni indukcyjnej i tutaj wybieram połowę mocy grzania - a więc to taki nie za duży ogień

Spektrum Smaku
Chrupiące ciasto piwne do kurczaka, lub ryby. 318

tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu po chińsku , wizyta w azjatyckim barze. W każdym tak zwanym „chińczyku” podają kurczaka, lub kaczkę w chrupiącej panierce. Przepis(...)frytkownicy lepiej wkładać od razu do oleju, a nie najpierw na sitko. Sitko nam się przyda do wyciągania. Ciasto jest gęste i jeżeli najpierw położymy rybę na koszyk to ona się w czasie smażenia do niego przyklei i ciężko będzie ją oddzielić nie psując panierki. Smażymy aż panierka osiągnie ciemno złoty kolor i gotowe, mamy pyszną chrupiącą panierkę. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Maminkowe zapiekanki z rybą 189

drożdży -1/2 płaskiej łyżeczki cukru -sól -pieprz ziołowy i naturalny -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta do posypania foremek Rybę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze części, posypujemy przyprawą do ryb i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy szczypiorek. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy

Maminek kulinarny
Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika 124

Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym

ClauditteMissCooking
Dlaczego ryby powinny być obecne w naszej diecie? Czy szkodzą? Które wybrać? 186

oraz śledź.  Oprócz tego ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka , które jest podobne do białka zwierzęcego, ale nasz organizm łatwiej je przyswaja.  Dodatkowo ryby są niskokaloryczne (oczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli(...)podczas gotowania, a nawet odgrzewania ryby w kuchence mikrofalowej - ilość tych negatywnych substancji zmniejsza się o 30%, a w czasie smażenia w głębokim tłuszczu nawet o ponad 70. Co z tego wnika? Jeśli ryby zawierają jakiekolwiek szkodliwe związki - to do naszego organizmu może trafić ich naprawdę śladowa ilość, a i tak przeważają inne pozytywy, dzięki którym warto spożywać

Di gotuje
Ryby smażone chrupiące. 181

rybki... Dzisiaj płotki smażone w sezamie. Możecie je również usmażyć w panierce kokosowej lub najprościej w bułce tartej. Powiem Wam jak najprościej pozbyć się ości z płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie. Najpierw odciąć  głowy, a zostawić ogony i skrzela. Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy. Rybę ułożyć rozcięciem na brzuchu(...)sezam do panierowania olej do smażenia Płotki sprawić według opisu powyższego. Każdą płotkę oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Każdą rybę obtoczyć w mące, jajku , a następnie w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. płotki w sezamie

O kuchni z uczuciem
Ryba z rusztu 192

Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków. Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.    Składniki: -ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę ) -czerwona i biała cebula -olej do skropienia -sól, pieprz -pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )    Filety płuczemy i osuszamy. Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej. Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy

Maminek kulinarny
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 253

pęczki koperku 2 duże jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych 1 łyżka lnu mielonego sól, pieprz, przyprawa do ryb olej do smażenia Chipsy: 2 duże ziemniaki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli(...)pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko

Kuchnia MagdaLeny
Ryba w warzywach 185

pół miękkie Teraz warzywa "odgarnąć" na tyle  by można było położyć na nie rybę i  przykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min. Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki.  Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może(...)zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej  ugotowana :) Podczas przygotowania dania należy kontrolować stan wody i oleju w warzywach by całość nam się nie przypiekła. By było szybciej warzywa poszatkowałam robotem

Proste Potrawy
Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym 155

świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Sos koperkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić sokiem z limonki i oprószyć przyprawą do ryb oraz pieprzem. odstawić na pół godziny. Sos: majonez wymieszać(...)śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut z jednej a później z drugiej strony

Smakołyki Asi
Amur smażony w cieście piwnym 234

świątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby

Smaczna Pyza
Karp w kukurydzianej panierce 170

karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia Przygotowanie karpia: Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie najlepiej zacząć od grzbietu. Każde dzwonko od środka ma ości (żebra), które łączą się w górnej części, przy grzbiecie(...)ości jak najwięcej mięsa. Zaczynamy od szczytu. Odkrawamy mięso tuż przy grzbiecie, a następnie nóż prowadzimy w dół, między mięsem a ościami (żebrami). W ten sposób mamy ładny kawałek ryby, z którego trzeba jeszcze odciąć skórę. Odkrojony kawałek kładziemy na desce do krojenia skórą do dołu, nacinamy płasko przy samej skórze i trzymając w tym miejscu rybę palcami nóż

Trzeci talerz
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 171

Pieczona ryba haddock podana z soczewicą Haddock , w przetłumaczeniu na język polski: plamiak, łupacz - gatunek morskiej ryby dorszokształtnej, popularny w Anglii, gdzie serwowany jest miedzy innymi w daniach: Fish and chips , ryba w cieście, smażona na głębokim tłuszczu oraz frytki.  Każdy myślę, odwiedzający piękny Londyn czy resztę urokliwej Anglii spróbuje tego dania. Niektóre restauracje są naprawdę piękne, klimatyczne(...)moim talerzu w zaciszu domowym znajdzie się natomiast ryba haddock pieczona, wersja dietetyczna. Mam nadzieję, że równie smaczna, na zielonej soczewicy z sosem jogurtowym.  Zapraszam. Składniki: 500 g ryby haddock (4 filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek natki pietruszki sól morska      biały pieprz

Wino Francja Kuchnia